Læsetid: 11 min.

Min version af ’hjem’ i Afrika

For at finde sine vestafrikanske rødder måtte den kosmopolitiske forfatter Taiye Selasi, der kan opleves på litteraturfestivalen på Louisiana, lære sig at se kontinentet igennem andre øjne end sine forældres. Her fortæller hun om et opgør med nedarvet skamfølelse og om sin nyfundne stolthed
Forfatter Taiye Selasi ville ikke være arving til sine forældres fortrædeligheder og måtte opfinde en ny måde at være afrikaner på.

Donatella Giagnori

23. august 2013

Krisen begyndte – som det ofte er tilfældet med kriser – ved min bedste vens bryllup. Jamaica var ikke et oplagt sted at holde, hvad Jess var glad for at omtale som ’Jordens hvideste bryllup’. Men der sad vi og smilte på Ritz-Carlton Rose Hall, og hotellets tjenerstab smilte tilbage, alle sorte i huden. Salaten var serveret, brødet brudt, og nu begyndte den høflige samtale: »Hvor kender du det lykkelige par fra?« »Hvilket fly kom du med?« Jeg var placeret mellem Clara, som jeg lærte at kende på Yale, og Percy, der var gift med Jess’ mormor. Han var hendes tredje og vel nok sidste mand.

»Og hvor kommer du så fra?« spurgte han med den særlige kultiverede New England-accent, jeg har kun har hørt på Beacon Hill og i film om Kennedy-familien, og betonede særligt ordet ’du’. Jeg svarede, »Det er ikke så nemt at sige! Jeg blev født i London. Min far stammer fra Ghana, men bor i Saudi-Arabien. Min mor er nigerianer, men bor i Ghana. Selv er jeg vokset op i Boston.« Her plejede jeg at gøre en lille kunstpause og give tilhørerne en chance for at le forvirret eller komme med bemærkninger á la »Du er med andre ord en sand verdensborger!«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu