Læsetid: 2 min.

Hvem må anmelde?

Må en ikkelitterat, her en sociolog, anmelde skønlitteratur?
20. september 2013

Det begyndte med en pelikan, som ikke var en pelikan, men en flamingo. Litteraturkritikeren Lars Bukdahl havde i en anmeldelse i filmmagasinet Ekko skrevet om nogle pelikaner i Paolo Sorrentinos nye film Den store skønhed. Men der var ikke tale om pelikaner i filmen, det var flamingoer. Det havde forfatteren Morten Sabroe set og brugte i et indlæg på Facebook kritikerens mangel på præcision til et sprudlende og frådende angreb på hele Bukdahls kritiske virksomhed. Det er langtfra første gang, at det lykkes Bukdahl at nedkalde den form for vrede over sig, så den lader vi stille og roligt ligge.

Det interessante var derimod det efterfølgende indlæg fra Sabroe. Her kritiserede han Weekendavisens litteraturredaktør Anna Libak for at give plads til sociologen Henrik Dahl som anmelder af skønlitterære bøger i avisen. Sabroe var vred over den arrogance, hvormed Dahl let fejer nogle bøger af bordet. Den kritik er jeg enig i, men Sabroe kunne sagtens være gået videre, for det afgørende er ikke bare arrogancen, men hele spørgsmålet om, hvem der har lov til at anmelde skønlitteratur? Må en ikkelitterat, her en sociolog, anmelde skønlitteratur? Forfattere og sociologer arbejder væsensforskelligt med sproget. Min erfaring er, at de dårligste læsere af skønlitteratur er sociologer og filosoffer, for de har et ret skråsikkert forhold til selve det sprog, de betjener sig af, og det er det stik modsatte af det, skønlitteraturen gør.

Nu har jeg som sådan ikke noget imod, at folk med anden baggrund end en litterær anmelder skønlitteratur, hvis de vel at mærke har faglig indsigt i litteraturens væsen. Men når man så lægger den oplysning til, at Henrik Dahl for nogle uger siden debuterede som skønlitterær forfatter med sæsonens ringeste anmeldelser og med anklager om overhovedet ikke at kunne skrive en roman til følge, så er det, at mistanken til hans evner til at bedømme andres evner får nyt liv. Når han nu hverken selv kan skrive litteratur eller læse den, hvad laver han så egentlig som anmelder? Tænker på pelikaner må

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu