Læsetid: 7 min.

I kaptajnens fodspor

Tom Buk-Swienty bruger dagbøger, malerier, breve og ikke mindst sig selv, når han som reportagejournalist rejser tilbage i tiden. Arbejdet med sin nye bog om den krigsentusiastiske danske kaptajn Dinesen bragte ham hele vejen fra de midtjyske godser til Schweiz, hvor han med gamle kort og et videokamera i hånden fulgte i hælene på sin hovedperson. Information er gået tæt på forfatterens metode
På opslagstavlen på kontoret i Odense har Tom Buk-Swienty lavet en tidslinje over Kaptajn Dinesens liv. Her bliver alle begivenheder, personer og kilder sat i system under de overskrifter, der danner grundlaget for bogens forskellige afsnit. I bunden af billedet ses Dinesen i sin rulamsjakke.

Tor Birk Trads

13. september 2013

Vejrudsigten lovede sne over Schweiz. Selv sad Tom Buk-Swienty i Sønderjylland, hvor han netop havde fejret juleaften med familien. Han var nødt til at udnytte chancen. Bare et par dage i snelandskabet ville give ham, hvad han behøvede. Sønnen Alexander og nevøen Jonas, der på det tidspunkt gik i 3.g og 1.g, indvilligede i at tage med. De ville være hjemme igen til nytår. Og inden længe sad de alle tre i den hvide Golf på den tyske autobahn.

Med utallige gamle gulnede kort og et kamera i tasken, nåede de Schweiz i juledagene 2012. Forinden havde Tom Buk-Swienty brugt tre år på at genoplive den danske kaptajn Wilhelm Dinesen. Fra hans opvækst på godset Katholm på Djursland til hans kamp under Slaget ved Dybbøl og hans farefulde engagement som frivillig kaptajn for den franske hær under krigen mod tyskerne i 1870.

Utallige timer, dage og uger havde Tom Buk-Swienty siddet med hovedet begravet i dagbøger, erindringer, breve og billeder af den unge kaptajn, der senere blev far til Karen Blixen. Efterhånden fik han kortlagt hans liv, og det blev tydeligt, at nogle begivenheder betød mere end andre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Emil Have
  • Thomas H. Pedersen
  • Carsten Munk
  • Christian Svenstrup Harder
  • Lone Christensen
  • Niels Mosbak
Emil Have, Thomas H. Pedersen, Carsten Munk, Christian Svenstrup Harder, Lone Christensen og Niels Mosbak anbefalede denne artikel

Kommentarer

Robert Ørsted-Jensen

Glæder mig tiul at læse resultatet lyder sateme spændnende og Dinesens bog om pariserkommunen fra 1873 var i sig selv god læsning

Niels Engelsted

Efter de fine bøger om nederlaget ved Dybbøl og Als har Buk-Swienty kastet sig over noget, der er mere i tidens ånd: Den danske Jens som international kriger på fremmed mission og eventyr i det udenlandske. Man må tro, at de også kan blive til en spændende tv-serie.