Læsetid: 3 min.

Ceremonirum er en mærkesag for kandidat til kommunalvalget

’Jeg synes virkelig, det er et vigtigt projekt,’ siger Tommy Petersen, der stiller op for Radikale Venstre til Københavns Borgerrepræsentation til kommunalvalget, om ceremonirummet. Han vil gå til valg på at få det bygget
Kultur
14. oktober 2013

Kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R), ser ikke et ceremonirum som en statslig opgave.

»Jeg synes, det lyder som en rigtig god idé, at der er nogle mennesker, der tager initiativ til at lave sådan en bygning, men det er ikke en opgave for mig som kirkeminister. Det er ikke noget, vi vil finansiere. Ligesom vi heller ikke finansierer andre religiøse samfund, der vil bygge moskeer, eller hvad det nu kan være,« siger kirkeministeren.

Men hans partifælle, Tommy Petersen, mener, at det er en oplagt opgave for både Radikale Venstre og for Københavns Kommune. Derfor går han til valg på, at kommunen skal hjælpe med at finansiere byggeriet.

»Jeg tror, at mennesker helt grundlæggende søger en måde at markere vigtige vendepunkter i livet. Det har ikke noget med religion at gøre. Det har noget med vores natur at gøre, og derfor synes jeg virkelig, at det her projekt er vigtigt for at få et København for alle,« siger Tommy Petersen, der er nummer fire på Radikales kandidatliste til Borgerrepræsentation.

Carlsberg Byen

I I sidste uge mødtes Tommy Petersen med initiativtagerne til ceremonirummet. De var ude at kigge på potentielle byggegrunde og prøvede at vurdere omkostningerne til projektet.

»Jeg synes, det ville passe godt i Carlsberg Byen. Det ville klæde det område, man er i gang med at udvikle der, og det lægger op ad Søndermarken, så man har noget flot natur omkring også,« siger han. Tommy Petersen mener både, at det er realistisk at skaffe flertal og penge til, at den ikkereligiøse bygning bliver bygget i København. Men han kan ikke svare klart på, hvad omkostningerne bliver, og hvordan ceremonirummet skal drives.

»Vi vurderer, at ceremonirummet vil komme til at koste omkring 100 millioner kroner, hvis vi tager luksusudgaven. Altså, sådan som modellen står nu. Men det er svært at sige helt nøjagtigt, fordi den også skal i offentligt udbud, og derfor afhænger omkostningerne også af, hvad det ender med,« siger han.

Bygningen vil kunne rumme 120 personer, hvis den bliver bygget i luksusudgaven, og Tommy Petersen forestiller sig, at der vil komme brugerbetaling i visse henseender. F.eks når det drejer sig om bisættelser.

»Vi tænker, at der skal være differentieret brugerbetaling. Vi vil prøve at efterligne sådan som det er i dag andre steder. Ligesom når folk skal leje kapeller, så betaler de også omkring 500 kroner, og det, synes vi, er meget fornuftigt. Der er ingen grund til at adskille det fra, hvordan det ellers fungerer i samfundet,« siger han.

Tommy Petersen mener, at København skal være Nordens mest mangfoldige hovedstad, og han ser et behov for, at der bliver skabt et ceremonirum. Han mener i øvrigt også, at det burde være en sag for hele Radikale Venstre og kan ikke forstå, at Manu Sareen ikke vil gå ind i projektet.

»Jeg synes ikke, der er andre alternativer. Det handler om at sikre den højtidelige ceremonistemning, selv om man ikke er religiøs. For hvis man f.eks. skal giftes i kirken, så kommer man ind i en bestemt fortælling, som mange ikke går ind for,« siger Tommy Petersen.

Nuværende kulturborgmester i Københavns Kommune, Pia Allerslev (V) mener ikke, at det er en kommunal opgave.

»Jeg synes, det er vigtigt og godt, at vi har en kirkestat, for folkekirken betyder meget for vores kultur og traditioner. Sådan skal det være. Folk kan for min skyld oprette, hvad de vil. Det er bare ikke en opgave staten eller kommunen skal blande sig i,« siger hun.

Det er Tommy Petersen uenig i.

»Det er et meget ensidigt billede kun at støtte folkekirken. Det sikrer ikke just, at fremmede føler sig velkomne. Jeg ser meget gerne, at trossamfundene føler sig velkomne på lige linje,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Et neutralt ceremonirum, der kan tage form efter begivenheden er en god idé. Det ville pynte i vores by, og kunne trække de etniske bryllupper ud af sportshallerne. Håber det bliver til noget!

Så kom d.19. november og kommunalvalget tæt på og ligeså gjorde lysten til at fyrer skatteborgernes penge af på alt muligt og umuligt gøgl..

Lige pt. fører Hovedstadens Radikale Venstre med krav om både et "Ceremonirum" til 100 millioner!!, samt et forslag om en stormoske for en, men ikke alle muslimske trosretninger...

Så Radikale, vil både bruge kassen af borgernes penge, på at Københavns Kommune, skal agere smagsdommere overfor forskellige typer af Islam, samt 100 millioner (!!!) på noget der allerede bliver løst på mange forskellige og billigere måder i dag.

Mvh.

Leif Donbæk
Kandidat til Borgerrepræsentationen (F)

Niels-Simon Larsen

Selve grundtanken, at livets højdepunkter ikke har noget med religion at gøre, er sund og naturlig. Religionerne skal møjes med at passe deres sag(søge deres Guds rige). Derfor skal de lære at lade borgernes fødsel, frieri og farvel være i fred. Vi skal nok selv finde ud af det. Især vores seksualliv, aborter m.m.
Venstrepigen, Pia Allerslev, lovpriser 'kirkestaten'. Er det en trykfejl eller hvad? Det er det nok ikke, for Danmark er rent formelt en religiøs stat, hvor monarken er kirkens overhoved. Skørt, men sandt.