Nyhed
Læsetid: 1 min.

Fund kaster nyt lys over kontroversiel forfatter

Thorkild Hansen, forfatter til ’Det lykkelige Arabien’ og ’Slavernes kyst’, var i sin samtid udsat for massiv kritik. Nu er stort set alle hans originalmanuskripter, dagbøger og brevvekslinger dukket op. En uvurderlig litterær skat, vurderer eksperter
Kultur
26. oktober 2013

To europaller fyldt med papirer, skitser og manuskripter er dukket op på et antikvariat i København. Det er den danske forfatter Thorkild Hansens samlede forfatterskab, som, man ellers troede, var forsvundet. Ud over de kendte værker, indeholder fundet et hidtil ukendt romanmanuskript med titlen Tornerose og grundridset til en bog om komponisterne Wagner og Verdi. En brevsamling af »uvurderlig betydning«, som indeholder en livslang korrespondance med forfatteren Peter Seeberg, samt et arkiv af fotografier, avisudklip og personlige kuriositeter. Og ikke mindst foreligger forfatterens samlede oprindelige dagbøger.

»Han har været god til at passe på sine ting. Det er helt tydeligt, at han har villet sikre det for eftertiden,« siger Christian Kaaber fra Vangsgaards Antikvariat, som kalder fundet en »litterær guldgrube«.

Fundet – som Thorkild Hansens arvinger har bragt til antikvariatet med henblik på salg – er en af de mest komplette samlinger fra et forfatterskab endnu set.

Forskningsbibliotekar og håndskrifts-ekspert Bruno Svindborg fra Det Kongelige Bibliotek er hverken i tvivl om ægtheden eller betydningen.

»Da det i dette tilfælde er en meget kendt – og i sin samtid hyperkendt – forfatter, er det væsentligt at komme tættere på forfatter-skabet og personen bag,« siger han og tilføjer:

»Det er ikke forkert at betegne fundet som et stykke fantastisk vigtig litteraturhistorie.«

Siden Thorkild Hansen døde i 1989, har hans forfatterskab været omgærdet af myter og kontroverser. Hele livet skrev han dagbog og nåede at udgive to dagbogsværker, som helt åbenlyst afveg fra de originale dagbøger. Forfatteren havde redigeret hver sætning, og mange har troet, at han for at ’skjule’ denne gerning brændte de originale dagbøger.

Men Thorkild Hansen brændte ikke sine dagbøger. Tværtimod efterlod han dem i god stand, og de står – 57 styk fra årene 1944 til 1989 – på rad og række i antikvariatet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Trist, at arvingerne har valgt at sælge. Men de kan vel opnå en god pris, så et eller andet rationale, er der vel i det.

Grundlæggende er der dog tale om et stykke vigtigt kulturarv, som hører hjemme hos det Kongelige Bibliotek til glæde for almenvellet.

Hvis bare der fandtes en dansk kulturfond med rigelige midler, hvis opgave det var, at indkøbe dansk kulturarv, der måtte blive sat til salg på det frie marked, samt støtte privatejede projekter (som f.eks. Fregatten Jylland og andre museer), så vi ikke på sigt risikerede, at det går tabt.

Danmark har som land eksisteret i tusindvis af år (ikke som stat, det ved jeg godt), og det er sgu vigtigt, at vi bevarer vor kulturarv på offentlige hænder, så flest muligt kan få glæde af den fremover.

Henrik Nielsen, Niels Mosbak og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
jasper bertrand

Det er sandsynligvis noget sludder at det er uvurderligt eller særlig interessant for andre end folk der vil skrive en skole phd. Når man læser brevvekslinger, dagbøger og halvfærdige manuskripter som udgives efter store forfattere har været døde et stykke tid, finder man den logiske sandhed: forfattere lever af at skrive, og har de haft interessante tanker har de publiceret dem, ikke skrevet dem i en privat korrespondance, og da slet ikke til andre skrivende.

Det nævnes hverken her eller i dagens trykte (forbilledlige) fagbogssektion hvordan Vangsgaards har tænkt sig at sælge papirerne.

Men man må vel gå ud fra at det er fordi de ligger i forhandling med det Kongelige Bibliotek, hvor papirerne retteligt hører hjemme. Det ville være rigtig ubærligt at papirerne bliver spredt ved stykvis salg.

Henrik Nielsen, Peter Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Tilsynekomsten, hvis den er ganske vist, stiller Poul Behrendts tobindsværk Djævlepagten om TH i et interessant og, synes jeg, lettere komisk lys. Gad vide, hvordan han stiller sig.

arne rasmussen

Jeg er sikker på at Poul Behrendt ser frem til at kunne studere dagbøgerne nærmere hvis de bliver tilgængelige, hvad man må håbe de bliver. Jeg har svært ved at se, at dagbøgernes fremkomst på nogen måde skulle stille "Djævlepagten" i et komisk lys - om end kun lettere - som anført af T. G. den 26.10.13. Thorkild Hansen har da vist selv bibragt læserne det indtryk at dagbøgerne ikke eksisterede.

Peter Andersen

Familien sælger vel netop for at sprede glæden.
Desuden har vores alles von Mærsk, før "betalt" til efterheden,
og gør det vel gerne igen.