Klumme
Læsetid: 2 min.

Mesterfotograf på fem dage

Kultur
3. oktober 2013

Årets mesterfotograf 2013 – det program vil med garanti være ødelæggende for mit fag og nedgøre min faglighed, var min første vrisne indskydelse, da jeg hørte, at DR gik og bryggede på et program, hvor fem fotografer i fem dage skulle kæmpe om at blive ’Årets Mesterfotograf’.

Mesterfotograf. På fem dage. Alene programmets titel var nok til at forarge mig, der har mere end fire års fotografisk uddannelse i rygsækken. Men efter at have set første afsnit må jeg erkende, at min negative indstilling blev gjort til skamme.

Først og fremmest er det i al sin enkelthed glimrende og sigende tv, når en ung pige med kunstfærdigt hår farvet i diverse pink nuancer laver opstillede og intetsigende selvportrætter med lang lukketid, når hun faktisk skulle lave reportage fra Istedgade – og i en præsentation af sig selv udtaler klicheen over dem alle, at hun »føler sig mere som kunstner end fotograf«. Eller når dommer og fotojournalist Martin Lehmann med et aggressivt kropssprog råber, at deltagernes billeder er så »stilistiske, at det nærmer sig noget, jeg næsten ikke kan holde ud!«

Men vigtigst af alt formår programmet at belyse forskellige facetter af det at fotografere. Man får fortalt, at fotografi handler om meget andet end teknik og udstyr. At lave gode billeder fordrer evnen til at gå tæt på andres liv, beskrive det på en ærlig og ligetil måde og ikke mindst formidle det, så det også er interessant for andre at se på.

Desuden håber jeg, at programmet vil illustrere, at fotografi kan kommunikere meget andet end al det skidt, der dagligt bliver delt på Instagram og Facebook.

Jeg har ofte overvejet, hvad en professionel kok eller konditor tænker om de mange madprogrammer, som for tiden fylder sendefladen. Jubler de over det fokus, det giver på deres fag, eller er det tværtimod et irritationsmoment, at amatører invaderer deres fagområde?

Efter at have set første afsnit af Årets Mesterfotograf synes jeg, at programmet faktisk giver fornyet positiv energi til og fokus på det fotografiske fag. Et fag, vi alle dagligt bliver konfronteret med i diverse medier, på reklamesøjler og på internettet. Men også et fag, hvor de færreste af os rent faktisk tager stilling til, hvad det reelt kræver at komme frem til netop det gode, virkningsfulde billede.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her