Læsetid 6 min.

DR-journalister kritiserer ledelsen

Sidste uges skandale om de såkaldte exit-prognoser afslører et andet og langt større problem i DR: Journalisterne er stort set sat uden for indflydelse, og nu efterlyser medarbejdere og tillidsmænd mere selvransagelse og større vilje til dialog fra ledelsens side
Ulrik Haagerup (i midten) taler med medarbejdere på TV-Avisen i DR-Nyheders lokaler.

Ulrik Haagerup (i midten) taler med medarbejdere på TV-Avisen i DR-Nyheders lokaler.

Jens Astrup
29. november 2013

I fredags var der fest i DR. Den inderkreds af medarbejdere, der havde været med til at dække kommunalvalget, skulle fejre sig selv og hinanden oven på mange ugers forberedelser. Invitationen landede i indbakken hos medarbejderne i løbet af torsdagen. Men ikke alle mente, at der var så meget at fejre.

Samme torsdag havde DR’s nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, taget konsekvensen af den brøler, kanalen begik i sin dækning af kommunalvalget, og som i dagene efter satte dagsordenen i alle landsdækkende medier.

»DR lavede en meget stor fejl på valgdagen,« udtalte han til dr.dk og forsikrede om, at public service-stationen aldrig igen vil bringe hverken exit-polls eller de såkaldte exit-prognoser i forbindelse med fremtidige kommunalvalg.

DR havde bragt en yderst fejlbehæftet exit-prognose, fem timer inden sidste stemmeseddel var smidt i stemmekassen. Den fik blandt andet landets statsminister til præmaturt at holde en tale, hvor hun beklagede sit partis tilbagegang, og i kølvandet fulgte en ivrig kasten frem og tilbage af den varme kartoffel mellem DR’s ledelse og analyseinstituttet Epinion, som DR havde købt prognosen af for 250.000 kroner.

Indtil Ulrik Haagerup altså torsdag lovede, at det aldrig kan ske igen. Men det er ren symptombehandling, mener en række DR-journalister, der nu anklager Ulrik Haagerup for dårlig ledelse.

Den fejlagtige prognose er udtryk for et andet og større problem i DR. Journalist på Radioavisen og tidligere tillidsmand i DR Nyheder, Dines Boertmann, forklarer, at DR har givet køb på de journalistiske ambitioner i et absurd seertalkapløb med TV 2.

»Det har i en lang fase tydeligt været sådan, at journalistikken på de to kanaler har harmoniseret sig på den laveste fællesnævner. Ud fra en antagelse om, at når TV 2 havde succes, så var det, fordi deres journalistik er den rigtige – altså må vi lave det samme,« siger Dines Boertmann.

Nuværende tillidsmand Lars Møller Hansen kritiserer desuden ledelsen i DR Nyheder for ikke at have taget en løbende diskussion med medarbejderne om de etiske retningslinjer i nyhedsformidlingen.

»Ledelsen har ikke gjort så meget for, at vi skal diskutere journalistik og den måde, vi gør tingene på i DR Nyheder. Det er måske også derfor, nogle fejl opstår: Fordi man ikke lige stopper op og snakker om, hvilken retning vi går i,« siger Lars Møller Hansen. Tidligere på måneden inviterede ledelsen faktisk til et møde, hvor etik var på programmet, og det ser Lars Møller Hansen som udtryk for, at ledelsen efter relanceringen af DR2 og TV-Avisen har erkendt behovet for at udspecificere nogle etiske retningslinjer.

’Ekstremt topstyret’

Journalist Anja Bo har været ansat i DR siden 2007 og arbejder nu –som studievært på DR2. Hun var for længst gået hjem, da den exit-prognose, som DR’s lytter- og seerredaktør, Jacob Mollerup, senere skulle betegne som en af de største fejl i »prognosernes nyere danmarkshistorie«, tirsdag eftermiddag blev vist på skærmen.

Dagen efter var hun vært på morgenfladen, hvor hun blandt andet interviewede redaktionschef Jakob Kwon. I et stort indslag, som netop problematiserede exit-prognoserne, afviste han risikoen for, at offentliggørelse af exit-prognoser påvirker et valgresultat. En teori, der ellers fremføres som sandheden af f.eks.valgforsker og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

»Det er virkelig frustrerende at lægge ansigt til en så alvorlig fejl. Jeg mener, DR’s troværdighed er sat på prøve med exit-prognoserne, og utroværdigheden smitter af, hver gang jeg er nødt til at undskylde over for seerne,« siger Anja Bo.

Ledelsen mangler åbenhed og vilje til selvransagelse, lyder det. Ifølge Jørgen Laurvig, journalist på DR’s udlandsredaktion de seneste 20 år, hænger det sammen med en stadig mere begrænset medarbejderinddragelse og mindre rum til kreativ journalistisk udfoldelse:

»I dag deltager ingen reportere på det redaktionsmøde, hvor det besluttes, hvad der skal bringes i TV- Avisen. Der er ingen direkte dialog ’smellem dem, der bestemmer, hvad der skal bringes, og dem, der producerer. Det betyder også, at hvis du har ideer eller forslag til den redaktionelle linje, er det meget vanskeligt at byde ind,« siger han og tilføjer, at DR ikke er styret af journalistik, men af koncepter, som er udviklet af den øverste ledelse.

En udvikling, der har gjort DR »ekstremt topstyret«.

»Da jeg begyndte på udlandsredaktionen, mødte vi ind om morgenen og diskuterede dagens historier. Så gik vi til redaktionsmøde med resten af TV-Avisen og fremlagde vores dagsorden. Sådan er det ikke mere,« siger Jørgen Laurvig.

Tør ikke kritisere

Formand for journalistgruppen i Danmarks Radio, Anne Serlev, fortæller, at ledelsen ofte sender besked til medarbejderne om, hvordan seertallene ser ud sammenlignet med TV 2’s.

»Der går jo ikke en uge, hvor der ikke er seertal på vores intranet. Cheferne jubler og giver lagkage, når vi slår TV2 i en eller anden begivenhed, men jeg tror faktisk ikke rigtig, at der er mange menige medarbejdere, der siger andet end: ’Fedt, vi får lagkage.’«

Til gengæld mener tillidsmand Lars Møller Hansen, at ønsket om at tiltrække seere og være først med historierne i visse tilfælde kan overskygge hensynet til kvalitet og etik. Især ved dækningen af større begivenheder og breaking news.»Det er mit indtryk, at der kan være nogle gange, hvor det at trykke på knappen først har en betydning, som kan tilsidesætte det med at være 100 procent korrekte i det, vi sender ud,« siger Lars Møller Hansen.

Han ser det som udtryk for, at DR vil være endnu hurtigere end andre medier. Men stationens primære fokus bør være troværdighed, selv om det betyder, at man er fem minutter senere ude end konkurrenterne.

Anne Serlev mener især, at DR bruger for mange ressourcer på at overgå TV 2 i dækningen af større begivenheder. Eksempelvis kalder hun DR’s dækning af royale mærkedage for »helt hysterisk«.

Både Dines Boertmann og Lars Møller Hansen mener, at det øgede fokus på at konkurrere med TV 2 udspringer af en periode, hvor DR har været presset af fyringsrunder, vigende seertal og underskud på koncerthuset. En stor del af DR’s ledelse er i samme periode blevet rekrutteret fra TV 2, og det har ifølge Lars Møller Hansen medført en mere kommerciel tankegang i redaktionslokalet.

Anne Serlev, der til daglig er programmedarbejder i DR Musik, vil ikke kommentere, hvorvidt kommunikationen med ledelsen i DR Nyheder er mangelfuld. Hun ønsker ikke at uddybe sit afslag, men henviser i stedet til kollegerne i DR Nyheder.

I det hele taget er mange af de medarbejdere, Information har talt med, betænkelige ved at udtale sig kritisk om ledelsen. En tidligere ansat i DR Nyheder mener, at der hersker en »angstkultur« blandt medarbejderne. Vedkommende arbejder i dag et andet sted i DR og ønsker derfor at være anonym, men udtaler, at medarbejderne ikke tør sætte spørgsmålstegn ved ledelsen.

»Ledelsesmæssigt har Ulrik Haagerup fjernet endnu mere fokus fra medarbejderdemokrati og lavet en ledelse, der hedder: ’Enten er du med, eller også er du imod,’« fortæller medarbejderen.

»Du har fået et ledelseshierarki, hvor der ikke er nogen, der tør sige: ’Hey, er det ikke lidt mærkeligt, at vi bringer den her exit-poll nu, når vi godt alle sammen ved, at det kunne være forkert?’«

Tillidsmand Lars Møller Hansen er enig i, at der i dag er færre medarbejdere, der tør kritisere ledelsen end for bare 10 år siden. Det hænger blandt andet sammen med, at der er sket et generationsskifte blandt journalisterne, mener han. Mange af de erfarne journalister har trukket sig tilbage, mens andre i dag sidder i andre dele af huset. De nye, yngre journalister er mindre tilbøjelige til at ytre sig kritisk på de interne linjer.

Dines Boertmann tilføjer, at mange af medarbejderne i DR desuden er ansat på tidsbegrænsede kontrakter, som løbende skal fornys.

»Og tidsbegrænsede ansatte er pr. definition ikke dem, som går forrest i en debat, der er kritisk over for ledelsen,« siger han.

Lars Møller Hansen mener, at Ulrik Haagerup og den øvrige ledelse har ønsket at gøre op med en »brokkerøvsmentalitet«, der tidligere har præget nyhedsredaktionen. Men i det opgør er de konstruktive og positive input måske også forsvundet, så der i dag ikke er nogen reel dialog mellem ledelse og journalister, mener Lars Møller Hansen:

»Vi savner en mere åben og fri debat om, i hvilken retning vi går, og hvad vi vil med journalistikken i DR,« siger han.

/

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Tommy Knudsen
  Tommy Knudsen
 • Brugerbillede for Henning Pedersen
  Henning Pedersen
 • Brugerbillede for johnny lang
  johnny lang
 • Brugerbillede for Simon Olmo Larsen
  Simon Olmo Larsen
 • Brugerbillede for Carsten Søndergaard
  Carsten Søndergaard
 • Brugerbillede for Torben K L Jensen
  Torben K L Jensen
 • Brugerbillede for Lene Timmermann
  Lene Timmermann
 • Brugerbillede for HC Grau Nielsen
  HC Grau Nielsen
 • Brugerbillede for Jørn Andersen
  Jørn Andersen
 • Brugerbillede for Eva Bertram
  Eva Bertram
 • Brugerbillede for Rasmus Knus
  Rasmus Knus
 • Brugerbillede for Steen Sohn
  Steen Sohn
 • Brugerbillede for Vibeke Rasmussen
  Vibeke Rasmussen
 • Brugerbillede for Malan Helge
  Malan Helge
 • Brugerbillede for Steffen Gliese
  Steffen Gliese
 • Brugerbillede for Peter Taitto
  Peter Taitto
 • Brugerbillede for Erik Pørtner Jensen
  Erik Pørtner Jensen
Tommy Knudsen, Henning Pedersen, johnny lang, Simon Olmo Larsen, Carsten Søndergaard, Torben K L Jensen, Lene Timmermann, HC Grau Nielsen, Jørn Andersen, Eva Bertram, Rasmus Knus, Steen Sohn, Vibeke Rasmussen, Malan Helge, Steffen Gliese, Peter Taitto og Erik Pørtner Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Ivan Gullev

Ulrik Haagerup, DR’s nyhedsdirektør er en stor innovator hvad angår nyheder. Gør han som jeg selv, vander dagligt høns over verdens dårskab, producerer han positive nyheder, så vi danskere ikke skal gå hen og få dårlige nerver.
Ligedan har DR dagligt i radion på P1 mellem kl. 11 og 12 kun glade folk og med glade stemmer og positive samtaler. Dejligt for helbredet.
Og så har jeg helt glemt de kristelige 25 ugentlige lytterflader.

Brugerbillede for Steffen Gliese

Oprørene kommer lige på én gang - og sjovt nok er der nu åbenbart lydhøre øverste chefer, der gerne lytter. Det er Frederik V og alliancen med borgerne imod adelen om igen! ;-)

Brugerbillede for Lasse Damgaard

- Det er jo bare den moderne markeds orienterede ledelseskultur.
Hvor det uendelige ledelsesrum dominere og tesen og retten til at lede og fordel arbejdet eksplicit ligger hos ledelsen ...

Kongen har altid ret.
hoveri er et nødvendigt onde man kun bruger for ikke at verden skal styrte sammen
- for kongen altså

Henning Pedersen, Mikkel Nielsen, Kristen Carsten Munk, Mihail Larsen, Carsten Søndergaard, HC Grau Nielsen, Niels Engelsted, Lene Christensen, Carsten Mortensen, Rasmus Knus, Rasmus Kongshøj, Lasse Glavind og Kalle Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Kalle Nielsen

"»Der går jo ikke en uge, hvor der ikke er seertal på vores intranet. Cheferne jubler og giver lagkage, når vi slår TV2 i en eller anden begivenhed, men jeg tror faktisk ikke rigtig, at der er mange menige medarbejdere, der siger andet end: ’Fedt, vi får lagkage.’«
[...]
Anne Serlev mener især, at DR bruger for mange ressourcer på at overgå TV 2 i dækningen af større begivenheder. Eksempelvis kalder hun DR’s dækning af royale mærkedage for »helt hysterisk«.
"

Meget tankevækkende artikel. Tak for den. Jeg har længe ikke forstået DR-ressourcespildet på sportsindustrien, behandlingen af ordinær royalt arbejde og privatliv på linje med folketingsvalg, og et DR3 indhold primært båret af de ansattes selvpromovering i en stor del af tiden (må indrømme jeg er stoppet med at spilde tiden på disse personbårne ligegyldige almindeligheder). Artiklen giver en indgang til forståelse - for det har været meget svært at se, hvordan seriøse journalister skulle prioritere sådan.

DR2 gør det godt, rigtig godt og jeg håber de fortsætter udviklingen af seriøs, demokratisk relevant, og faktabaseret journalistik - meget gerne flere licenskroner til udvikling af hele DR2-teamet. Der er så meget brug for store journalistiske teams der kan udfordre spin-tendensen hos politikere og virksomheder.

Tommy Knudsen, Henning Pedersen, Mikkel Nielsen, johnny lang, June Beltoft, Mihail Larsen, Carsten Søndergaard, Torben K L Jensen, Lars Dahl, HC Grau Nielsen, Brian Pietersen, Jakob Østergaard, Keld Sandkvist, Rasmus Knus, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Lasse Glavind og Lasse Damgaard anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Lasse Damgaard

Kalle
DR2 er rigtigt godt - men den mangler noget mere brede
Noget af det - især nyhedsdækningen og baggrundstoffet er for akademikere og nyhedsnørder. Der som p1 gerne vil et spadestik dybere.

Brugerbillede for Lise Lotte Rahbek
Lise Lotte Rahbek

Tillidsmand Lars Møller Hansen er enig i, at der i dag er færre medarbejdere, der tør kritisere ledelsen end for bare 10 år siden. Det hænger blandt andet sammen med, at der er sket et generationsskifte blandt journalisterne, mener han.

Det er så vist jeg hører og læser et stigende problem i alle brancher,
for folk er rigtig bange for at miste deres arbejde med alle de økonomiske og sociale problemer, arbejdsløshed medfører. Disse problemer er politisk sat i værk.

Det er somom, vores samfund roterer i en nedadgående og stadig snævrere spiral. Endnu er det mest mennesker i bunden af spiralen, som virkelig er klemt. Når de begynder at slå fra sig.. vil spiralen forhåbentlig blive sprængt

Henning Pedersen, Mikkel Nielsen, Kim Houmøller, Kristen Carsten Munk, June Beltoft, Mihail Larsen, Carsten Søndergaard, Torben K L Jensen, Alan Strandbygaard, randi christiansen, Lars Dahl, Kalle Nielsen, Lasse Glavind, Niels Engelsted, Brian Pietersen, Lene Christensen, Jørn Andersen, Carsten Mortensen, Eva Bertram, Keld Sandkvist, Rasmus Kongshøj, Peter Taitto, Steffen Gliese, Tue Romanow og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Lasse Damgaard

Lise

eller også vil spiralen snører sammen og du bliver kvalt.

Det er nok det folk frygter. At ryge i fortabelsens brønd og omkomme

Mikkel Nielsen, Kristen Carsten Munk, June Beltoft, randi christiansen, Kalle Nielsen, Lasse Glavind, Niels Engelsted, Brian Pietersen, Rasmus Kongshøj, Tue Romanow og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for jens peter hansen
jens peter hansen

Et kommunalvalg er ligesom alle andre stemmeafgørelser røvkedelig indtil de første resultater kommer. Man har rigelig tid til at snakke om swingkommuner, almindelige tendenser og store kommunale opgaver, hvis man begynder kl. 20 om aftenen. Men fladerne bliver i højere og højere grad fyldt med tomgangssnak og ævl, hvad enten det er kongelige barnedåb eller valg. Lørdag aften på DR er en fornærmelse mod alle der er over 12 år og har en IQ på over 60.
Havde DR 2 og K ikke engang imellem nogle perler kunne jeg såmænd godt smide apparatet ad H til.
Det er journalisterne, der laver lortet, topstyring eller ej. På radioen arbejder en medarbejder på P1-morgen tre allerhøjest fire dage om ugen i tre timer, og det gør de oftest godt. Det er klart at med sådanne arbejdsbetingelser så bliver man naturligvis hængende og klager sig lidt over de unge. Og lønnen er vist sammenlignet med uddannelsens varighed ganske flot.

Brugerbillede for Vibeke Rasmussen
Vibeke Rasmussen

"Mange af de erfarne journalister har trukket sig tilbage …"

Ja, hvis ikke de direkte er blevet "gået". DRs mantra har jo i mange år været noget i stil med 'ung, yngre, bedst'. Både hvad angår brugere og ansatte.

Paula Larrain, selv tidligere ansat i DR, har også beskrevet problemet, og skriver bl.a.:

"I 'gamle dage' var der 'brokhoveder', som sagde fra, protesterede og tog sig nogle gevaldige holmgange med cheferne.

Bølgerne kunne gå højt, cheferne kunne blive rigtig sure, men i sidste ende var holmgangen god, fordi det tvang alle til at tænke sig om.

Og datidens chefer havde så meget hår på brystet, at de kunne tage modspillet.

Nu er 'brokhovederne' i DR renset ud - en efter en og gennem mange år. Nu er der kun revolverjournalisterne tilbage, og ja, så en håndfuld af dem, der bare valgte at holde deres kæft og bevare deres arbejde."

http://politiken.dk/debat/profiler/paulalarrain/ECE2138789/drs-chefer-sp...

Henning Pedersen, Mikkel Nielsen, Kim Houmøller, June Beltoft, Mihail Larsen, Lars Dahl, Kalle Nielsen, Brian Pietersen, Carsten Mortensen, Jens Thaarup Nyberg, Rasmus Knus, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Jens Thaarup Nyberg
Jens Thaarup Nyberg

Uanset de utålelige ledelsesforhold i DR, kan man da prise exitprognosen, hvis den fik nogen vælgere til at tænke sig om.

Brugerbillede for Anders Sørensen
Anders Sørensen

"Anne Serlev, der til daglig er programmedarbejder i DR Musik, vil ikke kommentere, hvorvidt kommunikationen med ledelsen i DR Nyheder er mangelfuld. Hun ønsker ikke at uddybe sit afslag"

Og så enkelt kan man jo, på subtil revolverjournalistisk vis, få hængt både DR ud (der må jo være en grund til, at Serlev ikke ønsker at udtale sig, underforstået) og Serlev selv ("hvilken konfliktsky personage, mon ikke hun hytter sit eget skind...").

Fremragende!

Men også lidt sølle.

Brugerbillede for Robert Kroll

Der mangler en TV-nyhedsformidling, som er
-uden unødigt dramatiserende ordvalg
-renset for "dumme/overflødige spørgsmål" til interview-ofre
-rettet mod at rapportere facts
-i stand til at levere gennemtænkte kommentarer til aktuelle begivenheder
-kemisk renset for "vinklede" og manipulerende billeder

OK - det bliver aldrig helt godt, men det er ikke forbudt at blive ved med at prøve ???

Mikkel Nielsen, June Beltoft, Carsten Søndergaard, jens peter hansen, Steffen Gliese, Lene Christensen, Jørn Andersen, Jakob Østergaard, Rasmus Knus og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Vibeke Rasmussen
Vibeke Rasmussen

I 'Mennesker og medier' for en uge siden selvroste og bortforklarede Ulrik Haagerup, lige så dygtigt – hvis man da anser dét for at være en dyd! – som den gennemsnitlige politiker, sit eget ansvar, og hvorfor han lod Jakob Kwon 'tage skraldet'. Som han senere i samtalen udtrykte det "mig selv og vores chefer", så måske betragter han bare simpelthen sig selv som svævende et sted over chefniveauet?

Som bevis (som om!) på i hvor høj grad han er i vores, lyttere og seeres tjeneste fik han i samtalens løb mindst en halv snes gange sagt "danskerne". Som i fx "Vi vil gi' danskerne …". Han står dog ikke så meget i 'vi danskeres' tjeneste, at han i TV2s Presselogen ville mødes med en kritiker og tidligere ansat for at forsvare sig.
http://www.tvnyt.com/artikel/default.asp?id=22474

Brugerbillede for Kristian Løwenstein
Kristian Løwenstein

Det lyder som om DR undergår en velkendt udvikling...

Harmonisering efter laveste fællesnævner
En stadig mere begrænset medarbejderinddragelse og mindre rum til kreativ udfoldelse
Ingen direkte dialog mellem dem, der bestemmer, og dem, der producerer.
Styret af koncepter, som er udviklet af den øverste ledelse.
Ekstrem topstyring
Det at komme først kan overskygge hensynet til kvalitet og etik
En mere kommerciel tankegang
Betænkeligheder ved at udtale sig kritisk om ledelsen
En »angstkultur« blandt medarbejderne.
Fjernet fokus fra medarbejderdemokrati og en ledelse, der hedder: ’Enten er du med, eller også er du imod,’
Tidsbegrænsede kontrakter, som løbende skal fornys

Særligt bekymrende, men måske ikke overraskende, er det at høre at det journalistiske råstof (der hvor man tager ud i den lokale virkelighed og tålmodigt graver historierne op) i stigende grad nedprioriteres i forhold til til konceptudvikling hvad end det så er. Gætter på at det er mere af det samme nu med kendis smag.

Åh det kommercielle nyhedsparadis hvor vi "hylder" demokratiet og "raser" mod nasserne, mens de rige og kendte løser vores mest komplekse samfundsproblemer i løbet af seks programmer eller mindre. Nå, man kan jo heldigvis bare slukke og læse en bog.

Fredagsbrok, lige hvad man trængte til.

Henning Pedersen, Mikkel Nielsen, June Beltoft, Carsten Søndergaard, Lene Timmermann, Alan Strandbygaard, Kalle Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Jørn Andersen og Peter Taitto anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Leo Nygaard

DR nægter at fremlægge råbåndene i Jyske Bank - sagen, selv for en lukket kreds med Jyske Bank - uden offentliggørelse.
Årsagen er, at banken kræver båndene til gennemsyn for at bevise en mistanke om manipulation.
Direktør for det hele, Rørbyes begrundelse er at der på båndene er personfølsomme oplysninger, der ikke vedkommer offentligheden.
Så kan vi tygge lidt på om hun har lært af politikerne at snakke udenom.

Brugerbillede for Peter Taitto

Kristian Løwenstein

Det er rigtigt. Ud med rutinen. Den er for bøvlet og besværlig. Nye, unge folk kan meget nemmere formes og indrette sig. Jeg genkender DRs nye arbejdsform og sørme også PETs arbejdsmiljøkultur fra min forrige arbejdsplads.
Bagdelen er så, at på et tidspunkt vil alle "procesoptimeringer" ramme lige tilbage i ledelsens tumpede fjæs, som en boomerang - og med fuld smadder, så alle pløkker i flaben slåes ud.

Jow, det er trenden.

Brugerbillede for Jørn Andersen

Se bare hvordan de stakkels meteorologer skaber sig ,for at fremstå friske og dynamiske,noget de ganske givet er bleven pålagt,med det resultat at deres tale og kropsfremtoning er uendelig forkrampet,hoppende rundt som led de af St.Vejtsdans.

Carsten Søndergaard, Brian Pietersen og Ivan Gullev anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Lene Christensen
Lene Christensen

Ja, ja Haagerups kreative nyheder, Haagerups misbrug af DR's faciliteter til at promovere sin meget selvovervurderede bog omhandlende ovennævnte "kreative" nyheder (OK, det var nu vist ikke det han kaldte det). Jeg kan også huske en DR udsendelse, hvor han ikke rigtig ville være ved sin begejstring for, hvordan kineserne styrer deres arbejdsmarked. Alt sammen skulle vel ende, hvor det nu er endt.

Brugerbillede for Brian Pietersen
Brian Pietersen

jeg vil gerne have en stats-tv-station...der kun fortæller om katastrofer, vejret og andre relevante ting..også fjern alstatslig støttetil de andre, jeg vil ik betale det lort de laver.

Så kan der være pause fisk resten af tiden.... hvor de kan spille varierende musik uden en eller anden klaphat man skal høre på mellem numrene.

Brugerbillede for Anders Sørensen
Anders Sørensen

@jørn andersen, det er begrænset, hvor interessant vejret er. Det er sådan set begrænset, hvor interessant noget som helst er, hvis det skal leveres faktuelt og uden fagter.

Se, hvordan vi skaber os her.

Brugerbillede for Lars Dahl

Vi burde have en alvorlig debat her. Sagen er at pressen, en fri saglig, kritisk og selvkritisk presse er en demokratisk nødvendighed.
Kommercialiseringen af pressen er blevet en kommercialisering af indhold, kritik og selvkritik; og er - som det står i artiklen, og som det emmer ud af /ritzau/, og tv-skærmene, - blevet til propaganda, selvreklame osv. Dét er en fare for demokratiet.
Vi behøver ikke grine af italienerne eller spanierne. Vi behøver ikke harcellere over Irans præsteskab. Vi behøver ikke ryste på hovedet af EU's institutioner.
Vi har rigeligt af demokratisk underskud, og masser af institutioner, der trækker os i retning af diktatur - med brød og skuespil, som lokkemad.
Det er en alvorlig sag. Den er til skade for vores fremtid.

Henning Pedersen, June Beltoft, Brian Jensen, Carsten Søndergaard, Holger Madsen, Kalle Nielsen, Lene Timmermann, Lasse Damgaard, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Kalle Nielsen

Lars, du har ret - den frie presses rammer er en alvorlig sag.
DR's konceptmaskine kunne jo begynde at lave koncepter, der sikrede et journalistisk arbejdslængdeprincip, store velfinansierede journalistiske teams og flerårig arbejds- og udviklingsro. Og så er det helt afgørende at få ansættelsestrygheden tilbage, så ingen behøver at frygte for deres stilling og kan udvikle deres faglighed i fælleskab og forskellighed.

Brugerbillede for Mihail Larsen

DR'1 nyhedformidling er blevet ringere

Da politikerne i sin tid pressede et halvkommercielt TV2 igennem ("for at bryde monopolet"), forlød det angiveligt, at "det er godt med nogen konkurrence", fordi "det vil hæve niveauet".

Vi ved nu alle, at det gik den modsatte vej. TV2 valgte en form for 'nærhedsjournalistik', der hurtigt blev populær hos den del af befolkningen, der også mest er til boulevardpressen, især BT. Positive, lidt populistiske og svagt højredrejede nyheder med fast anvendelse af borgerlige kendisser som eksperter, talerør og kommentatorer.

DR1 kom bagud på point (lyttertal) og valgte ret hurtigt at løbe efter koncepterne fra TV2. Flere harmløse programmer og mere harmløs nyhedsformidling. På det seneste er rollerne nærmest byttet om. TV2 News har en standard, der ligger klart over DR1's TV-avis. De fleste af TV2 News' indslag er velforberedte og studieværterne er gennemgående sagligt forberedte til også at stille kritiske spørgsmål til substansen; i DR1's TV-avis får man en fragmenteret, telegramagtig og rodet formidling, der kun undtagelsesvis har 'bid'. (Det kan derfor heller ikke komme som en overraskelse, at DR1's royale røgelse er endnu tykkere en TV2's og nærmest på linie med de kulørte ugemagasiner.)

Selv om man skal vogte sig for at søge personlige grunde til den slags udviklinger, så afslører forløbet omkring DR1's tåbelige exitpolls, at ledelsen spiller en ganske afgørende rolle. Et kort blik på Haagerups karriere kan godt virke foruroligende, når man tænker på, at han nu er en magtfuldkommen chef i DR. Undersøgende journalist, ledende redaktionschef, journalistik redaktør og chefredaktør – alle poster ved Jyllandsposten, herefter chef for Nordjyske medier (hvis formål iflg. virksomhedens egen hjemmeside er at "fortælle nordjyderne historier, der nytter og fornøjer").

Henning Pedersen, Lars Dahl, Kalle Nielsen, Rasmus Knus, Steffen Gliese og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Knud Chr. Pedersen
Knud Chr. Pedersen

Måske er en af årsagerne, at der er kommet en ny DR chef, oven i købet en kvindelig.

Er det derfor, at programmerne et lidt mere vattede og pussenussede? Lidt mere glad liberalt nonsens uden substans? Lidt mere, at alt er ved det gamle? Lidt mere, at DK er verdensmester i alternativ energi, selv om DK har en af verdens allerhøjeste CO2 udledninger målt pr. indbygger? Så tidens kvinder kan forbruge løs, uden at det skal have nogen konsekvens? Lidt mere reality og stem de dovne ledige hjem? At det er derfor, at der er gensyn med 25 år gamle 4:3 serier med Bruce Willis, da han havde hår på hovedet? Lidt flere stålsatte journalistister der kan tvære gammelkommunisterne ud, som når Martin Krasnik spørger Morten Kabell (EL), om det er rimeligt, at hele Danmark skal betale for Enhedslistens våde drømme om et grønnere København? Sådan lidt opfølgning på mikrofonholderi til en venstrekandidat, der svømmede over af småborgerlig forargelse ved udsigten til, at Enhedslisten kunne få en rådmandspost i KBHN? Lidt flere gamle TV2 Charlie film på DR1 lørdag aften? En lidt mere glad verden, hvor der nok sker forandringer, men heldigvis bare ikke her hos os, hvem vi så end er? Ikke problematisere noget som helst og da slet ikke klimaforandringer, øget vækst og endnu mere friværdi, vel? Så hellere genbruge nogle underholdningsparadigmer fra 1970erne med lidt mere glad jubelidiot underholdning. Så kan det ikke gå helt galt. Vel?

Brugerbillede for Mikkel Nielsen

Det problem vi nu ser hos DR er jo ikke et nyt problem og kan derfor ikke kun tilskrives Haagerups topstyring alene, for DR har altså i over 15 år kørt en stil som bedst kan betegnes som ligegyldig og overfladisk.

Ja der skal ikke herske tvilvl om at konkurrencen fra TV2 spiller en afgørende rolle for denne udvikling, men fingrene bør i højere grad peges i retning af politikerne og ikke mindst os selv. For vi som borgere har altså også et ansvar når vores medier bliver for kommercialiseret, vi kunne faktisk brokke og klage over det samt lægge et pres på vores politikere til ændre tilstandende, for i sidste ende er den form for journalistik der bliver født i DR jo netop kun i politikernes og erhvervslivets interesse, fordi der ikke længere bliver lavet dybdeborende og kritisk journalisme.

Noget man gang på gang ser når der er en Chef eller Politikere i studiet, det er simpelthen hovedrystende at se at journalisten er med til via sine spørgsmål at få politikeren til at tale om ligegyldigheder samt giver vedkommende alle chancer for at tale uden om. Havde journalisterne muligheden og evnerne til at gå til vedkommende, kunne det være vi som borgere rent faktisk fik noget ud af udsendelserne, det er bare ikke tilfældet i dag. Og den eneste måde jeg kan se det ændres på er hvis vi borgere kræver det, for det sker helt klart ikke via politiske initiativer, for som sagt med så dårlig journalisme der bliver ført i øjeblikket og hvor alle dem der skal forstille at være eksperterne i en eller anden udstrækning har fungere som spindoktor for en eller flere borgerlige partier, så behøver vores kære politikere jo ikke lave det store samt gå i dybden i et materiale fordi de kan slippe af sted med overfladisk viden, som de har lært uden af hos en spindoktor eller embedsmand.

Brugerbillede for Lars Dahl

Førhen var der et formål med at blive en god - eller måske den bedste læge og den bedste og dygtigste overlæge, for så kunne man komme til at lede et helt hospital.
Men så kom der New Public Managemet på suppen, og så skal læger være læger, og ledere ledere - og det var jo også klart for enhver, at dygtige overlæger skulle skære i folk og ikke i budgetter, hvad de heller ikke knne forventes at du til.
Og sådan... DR skulle ikke ledes af nogen dygtig journalist - og da slet ikke af nogen hjemmegroet opkomling. Nej der skulle proffer til. Uddannet i ledelse og pengesager - og så kunne de fortælle hvad journalisterne skulle arbejde med, og så kunne journalisterne sørge for at det blev stavet nogenlunde.
Og nu var der ikke nogen drivkraft til at fremdrive den bedste læge og ingen drivkraft til at frembringe den bedste journalist - og på den måde holdt dygtige folk op med at ønske sig at være læge og gøre karriere dér. Og journalister holdt op med at kæmpe om at være de bedste og de dygtigste, for det førte ikke nogen steder hen. For at komme på toppen skulle man have forstand på penge, og være én der satte det højere at have en mening end at forstå en mening - og på den måde...
Men hvem kan nu sige mig hvad vi skal gøre? Hvordan kommer vi frem til en situation, hvor medierne er kritiske overfor politikerne, og hvor de søger de væsentlige historier.
Vi hører medierne blævre om at Berlusconi 'er smidt' ud af seneatet. Men det er bare bullshit, for vi ved ikke om Italien har ét eller to kamre, og hvad de bestemmer, og om der er lande i Italien, og om de selv har økonomi, og om det ene eller det andet. Vi nøjes med at trække på skulderen og sige, at Europas tredjestørste økonomi er korrupt og styret af mafiaen -- og så er vi glad - glade for vores kolonihave og glade fordi vi har fået fat i fire lys til adventskransen.

Brugerbillede for Anna Sørensen
Anna Sørensen

Det er meget enkelt: Fyr DR's øverste ledelse!!

I dag er DR en sørgelig efterligning af TV2 og andre kommercielle tv-selskaber. Høje seertal er øverste mål, mens troværdighed, redelighed, dybere analyser, samfundskritik, m.m. er forsvundet.

At man har hentet den øverste ledelser fra TV2 havde jeg gættet på inden jeg læste artiklen her ;o)
Det lyder jo ud af DR 's programmer, måske allertydeligst i Aftenshowet med 'seriøs' journalistik og 'seriøse' journalister hentet fra TV2 News og verjudsigterne, der nu nærmest er rene shows. Når jeg har hørt en vejrmelding, kan jeg ikke huske hvad der blev sagt, fordi der var så meget fyld og show ind i mellem ;o)

Mvh. En halvgammel DR- og medieinteressert hele mit liv, siden vi fik fjernsyn da jeg var 5 år ;o)
DR er vores vigtigste og ikke mindst stærkeste talerør for det der rører sig i vores fællesskab, i vores fælles verden og det hele handler jo 'bare' om det gode liv for alle ;o)
Anna Sørensen, grøn livskunstner