Læsetid: 6 min.

Fra Fanø til fremtiden

På Fanø går Peter Uhrbrand rundt som et levende vidnesbyrd om, at det gamle Danmark lever videre. Som den eneste er han i stand til at videregive sjette generations folkemusik fra landsbyen Sønderho – og det gør han
’I mange år har vi gamle her på Fanø gået rundt og sagt: ’Det er også ærgerligt, at der ikke er nogen unge, der gider det her.’ Og lige pludselig her i 2013, så er der en konservatorieuddannelse (i Odense, red.), musikalske grundkurser og en total underskov af pissedygtige unge musikere,’ siger den 60-årige Peter M. Uhrbrand.

Tor Birk Trads

4. november 2013

Det tager kun 12 minutter at sejle fra Hovedlandet til Fanø. Ja, den aflange ø er trods sin flade statur nem at få øje på allerede ovre fra færgelejet i Esbjerg.

Men man ankommer alligevel til et velpræserveret kulturelt økosystem, som stadig synes at nyde godt af en diminutiv adskillelse fra fastlandet.

Peter M. Uhrbrand kalder det en tidslomme, dét han faldt i, da han i 1977 flyttede til øen, til Sønderho, en landsby med 271 indbyggere.

Hans stråtækte hus er også lidt af en tidslomme. Det er fra 1735, og selv lavstammede individer må bukke sig for at kunne komme gennem dørene, selv om gulvet er blevet sænket 15 centimeter. Akustikken er som i en cigaræske. Gennem de lavt siddende køkkenvinduer kan man se ud over markerne.

Væggene er beklædt med hollandske Delft-kakler, der for århundreder siden blev sejlet ind med træskibene, hvor man brugte dem som ballast. I det ene hjørneværelse ser gamle og nye slægtninge fra deres fotografier ud over et flygel og på mere moderne teknologi såsom mikrofoner og en mixer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Thorsten Lind
 • Ralph Sylvestersen
 • Rasmus Kongshøj
 • Karsten Aaen
 • Jan Weis
 • Niels-Simon Larsen
 • Sofie Exner Koch
Thorsten Lind, Ralph Sylvestersen, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Jan Weis, Niels-Simon Larsen og Sofie Exner Koch anbefalede denne artikel

Kommentarer

... "flade statur"? - på Fanø har man skam både bjerge og fjelde ... :-)

Man må håbe at arven efter Peter & Niels - hvis musik jeg/vi både har lyttet og danset til - må finde sine værdige efterfølgere - der er også vedholdende og bosætter sig på øen - ellers mister øen endnu noget af sin kultur ...