Læsetid: 9 min.

Feminister i krig mod ’sexistisk’ pop

Monsterhittet ’Blurred Lines’ er blevet kaldt ’voldtægtssangen’ og voldsomt kritiseret for sexisme. Men modsat tidligere kommer forargelsen ikke primært fra ældre konservative moralvogtere – den kommer fra en ny generation af unge feminister
Videoen til sangen ’Blurred Lines’ viser de tre mandlige sangere, Robin Thicke, Pharrell og T.I., i selskab med meget letpåklædte, smukke modeller. Sangen er blevet beskrevet som voldtægtsagtig og har fået voldsom kritik. ’Blurred Lines’ er samtidig det største hit i 2013.

Videoen til sangen ’Blurred Lines’ viser de tre mandlige sangere, Robin Thicke, Pharrell og T.I., i selskab med meget letpåklædte, smukke modeller. Sangen er blevet beskrevet som voldtægtsagtig og har fået voldsom kritik. ’Blurred Lines’ er samtidig det største hit i 2013.

Marie Boye/iBureauet

18. november 2013

Så er det slut med at lytte til Robin Thickes både megapopulære og omdiskuterede hit »Blurred Lines« ved fester og på kollegier på University College i London. Det meddelte universitets studenterforening i sidste uge. I forvejen har 20 andre britiske studenterorganisationer taget samme usædvanlige skridt, så dette er blot seneste udvikling i historien om, hvordan årets største hit også blev årtiets mest kontroversielle.

Først et sammendrag for dem, som ikke allerede er bekendt med skandalen: I marts udsendte producer Pharrell Williams, rapper T.I. og popsanger Robin Thicke den vellystige partyballade, der handler om en kvinde på en natklub, som måske, måske ikke, er interesseret i sangens fortæller.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Blurred Lines" afspejler vel en speciel mandepsyke eller et specielt mandeblik, som der åbenbart er en del, der er ved at være godt trætte af og det her så sangen/videoen der har været den berømte dråbe. Jeg har indtrykket af at det er en debat, der er kommet meget mere på dagsordenen i udlandet. Det minder lidt om debatten om "lads mags", der også har kørt i England:

http://www.information.dk/465847

Bortset fra det minder "Blurred Lines" en del om Marvin Gayes "Got To Give It Up":

http://www.youtube.com/watch?v=fp7Q1OAzITM

Ligesom et andet af Robin Thickes numre "Million Dollar Baby", lyder som et plagiat af Gayes "Trouble Man". Gayes arvinger har da også forsøgt at køre en sag på det. De er også træt af Robin Thicke, der hele tiden plagierer deres far.

ulrik mortensen

Det er vel ikke noget nyt, at nogle feminister flipper ud over musik de synes er sexistisk (der skal tit ikke ret meget til). Da Anne Linnet udgav Marquis de Sade pladen i 1983 blev hun beskyldt for at legitimere hustruvold - fra artiklen nedenfor: "Anne Linnet fik kvindesagen på nakken, der beskyldte hende for at gå ind for hustruvold. De blokerede bl.a. et spillested i Odense, hvor Anne Linnet skulle optræde."

http://www.information.dk/215343

Jens Overgaard Bjerre

Ja musik er meget meget farligt, lige siden Elvis vred hofterne. Sikke mange børn der er blevet født efter det! Der er kun én løsning: vi må alle blive lesbiske og bøsser og gifte os i kirken.

Dette er et af de områder hvor feminismen og den politiske korrektheds dobbeltmoral viser sig. Der er jo ikke mangel på kvindelige sangere som f.eks. har et aggressivt sprogbrug mod mænd i deres sange, hvilket blot opfattes som stærkt og frigjort. Ligeledes forekommer der også musikvideoer, hvor kvindelige sangere omgiver sig med mere eller mindre afklædte mænd, uden at dette så meget som antydningsvist giver anledning til anklager og debat om sexisme.

Majbritt Nielsen

Peter Jensen

19. november, 2013 - 23:51 #
Hvis du ikke tror det giver anledning til kritik og debat af den enkelte sangerinde. Når de optræder sådan. Så skulle du måske kigge lidt videre.
-Da Sys Bjerre kom med sin sang om eks-kæresten og han kunne finde sin X-box på nørre Runddel eller noget. Så fik hun da godt nok hak for at lave sådan en tekst.
-Da en eller anden rapper, lavede en rap om at en bestemt type kvinder var gold-diggere fordi de kun ville have en mand med fed bil og tegne bog og lidt til. Fordi de ikke var intereseret i ham. (Niklas/ Guldgraver.)
Der var ikke en loppede der gøede.

Når det kommer til sange, er det som regle pengene der driver værket. Og da sex nu en gang sælger. Så er det, det her resultat med uha-kvinder der går til kanten.

Majbritt Nielsen

Ang. Sys Bjerre. Som jeg husker det, gav sangen hende først og fremmest et meget effektivt gennembrud. Hvad der evt. har været af kritisk opmærksomhed på den, har fyldt meget lidt i forhold til succesen. Jeg ved ikke noget nærmere om Niklas og Guldgraver, men kritik af kvindebilledet i rap-tekster/videoer er generelt et veletableret debatemne.
Bort set fra måske enkelte isolerede reaktioner (som der vel altid kan forekomme) er der ingen kritisk opmærksomhed på mandebilledet i kvinders tekster, hvilket står i grel modsætning til det beredskab der forekommer ang. skildringerne/omtalen af kvinder. Det er meget svært at forestille sig, at nogen sang, hvor kønstemaet var omvendt, skulle kunne give så meget ballade som "Blurred Lines". Ligesom en mandlig sanger der optræder lige så afklædt som Miley Cyrus, heller aldrig vil modtage den form for kritik, og i det omfang, som hun har fået.