Baggrund
Læsetid: 9 min.

Vi er ALLE helte

En national heltekultur er vokset frem i danske dokumentarserier og realityprogrammer – men hvor heltene tidligere var ekstraordinære enere, er de i dag dig og mig og os alle sammen. Heltebegrebet er under hastig forandring. Men jo mere vi udvander begrebet, jo mindre forstår vi af verden, mener en historiker
Heltebegrebet udvandes, når det bruges i flæng om alt fra succesfulde erhvervsvirksomheder og fodboldtrænere til brand- og ambulancefolk. Det sker i tv-serier som ’Hverdagens Helte’ på kanal 5, realitystjerner i TV3’s nye program ’The Hero’ og dyrelæger i ’Dyrenes helte’ på TV 2. Fotos: Kanal 5, TV3 og TV 2

Heltebegrebet udvandes, når det bruges i flæng om alt fra succesfulde erhvervsvirksomheder og fodboldtrænere til brand- og ambulancefolk. Det sker i tv-serier som ’Hverdagens Helte’ på kanal 5, realitystjerner i TV3’s nye program ’The Hero’ og dyrelæger i ’Dyrenes helte’ på TV 2. Fotos: Kanal 5, TV3 og TV 2

Kultur
14. november 2013

En flok Canada-gæs på træk har forvildet sig ind i flyets bane og sat begge jet-turbiner ud af drift. Flight 1549 hænger nu som en tonstung blikkasse over New Yorks skyline, kun holdt oppe af aerodynamikkens ulige kamp mod tyngdekraften.

Kaptajn Chesley ’Sully’ Sullenberger, en 57-årig tidligere jagerpilot med over 30 års flyveerfaring, overvejer sine muligheder: Han har ikke tid til at vende om, og der er for langt til næste lufthavn. Han kaster et flygtigt blik ud af vinduet i cockpittet og træffer en beslutning: Hudsonfloden, der gennemskærer millionbyen under ham, må holde for som flydende landingsbane. Det er et risikabelt valg, men det er hans eneste mulighed. Han meddeler sin beslutning til kontroltårnet i La Guardia og forbereder de 155 passagerer på »en hård landing«.

Øjeblikke senere maveplasker Flight 1549 på den grågrønne Hudsonflod i kaskader af skumsprøjt. Alle passagerer gelejdes ud på flyets vinger, mens Sullenberger som øversbefalende personligt inspicerer passagerkabinen for at sikre sig, at alle er kommet ud, inden han – som den sidste – forlader det synkende vrag.

Man kan definere en helt på mange måder, men når man møder én i virkeligheden, er man sjældent i tvivl. De senere år er der dog fremkommet en række nye helte, som skiller sig ud og kræver en særlig definition. De er ikke resultatet af et øjebliks vovemod, men af en medialiseret begivenhedskultur. De er ikke fundet af tilfældet og skabt af omstændighederne, men fundet af medierne og skabt i bedste sendetid – og de myldrer frem over alt:

Brand- og ambulancefolkene fra Falckstationen i Gladsaxe er ikke længere kun en del af det stående beredskab – de er Hverdagens Helte og skildres hver uge i nye afsnit på Kanal 5.

Værterne fra fjernsynets barndom er ikke kun pensionerede tv-koryfæer – de er Monopolets Helte og hyldes i en serie på DR2.

Medarbejderne på Københavns Dyrehospital er ikke kun læger og sygeplejersker – de er Dyrenes helte og optræder i en dokumentarserie på TV 2.

Og har man ikke allerede fået sit heltebehov stillet, kan man fortsætte ovre på TV3, hvor et nyt spektakulært reality-program, The Hero, tester heltepotentialet blandt ni bofæller, der dyster på intelligens, moral og fysisk formåen.

Sådan ser de altså ud, nutidens helte. De ligner ikke eventyrenes mytologiske figurer, knaldromanernes frygtløse mandfolk eller tegneseriernes underbukseklædte semiguder. De ligner dig og mig.

Vor tids helte er reality-stjerner, tv-værter og tjenestemænd i funktion. De er hverken ekstraordinære eller sjældne. De er lige rundt om hjørnet. Eller som kulturhistoriker og museumsinspektør Inge Adriansen formulerer det:

»Heltebegrebet og heltetitlen er blevet fuldstændig devalueret.«

Nuancerne forsvinder

Ifølge Inge Adriansen har det øgede mediefokus på vindere og tabere gjort det så let at fremstå enten som skurk eller helt, at begreberne på det nærmeste har mistet deres mening.

»Jeg synes, man kan se en voldsom retorisk opskruning af vores sprogbrug, som også afspejler sig i mediernes behandling af helte- og skurkebegrebet. Det kan man synes om, hvad man vil, men en af konsekvenserne er, at vi får færre nuancer i tilværelsen. Det hele bliver enten hvidt eller sort. Enten er det rigtig godt, eller også er det dybt elendigt. Enten er folk helte, og så tilbeder vi dem. Eller også er de skurke, og så tipper vi dem helt ud i mørket,« siger Inge Adriansen.

Tendensen er ikke kun isoleret til tv, selv i de fjerneste afkroge af kulturlivet vrimler heltene frem:

Førende danske vækstvirksomheder som Øllingegaard og Hansens Flødeis er ikke længere bare drevet af dygtige forretningsfolk – de er drevet af »erhvervslivets hemmelige helte«, og hyldes i en ny kampagne af Vækst- og Erhvervsministeriet.

Nordeas Gør det muligt-pris gives ikke bare til personer og klubber, som har gjort en indsats for at få flere børn og unge til at dyrke mere sport – den gives, som det hedder, »til alle de lokale helte, vi ved findes derude!«

Så rummeligt er heltebegrebet i dag, at man faktisk ikke længere behøver hjælpe andre for at være en helt – man kan nøjes med at hjælpe sig selv, som det fremgår af musikeren Björnskovs seneste hitsingle, hvor mønsterbrydere, som har frigjort sig af deres snærende sociale bånd og klatret op ad samfundsstigen, kåres i refrænet: »Vi hang i, troede på at intet var umuligt for os. Og imod alle odds kravlede vi langsomt op, og se os nu: Vi er helte!«

Dømt af historien

I 2012 udgav Inge Adriansen bogen Skurke og helte i Sønderjyllands historie, hvor hun sammen med Mikkel Leth Jespersen forsøger at redde heltebegrebet ud af fiktionens kløer og genindføre det som en meningsfuld skelnen i den virkelige verden. Konkret gennemgår bogen 20 personer fra Sønderjyllands historie, som samtiden enten har hyldet eller dadlet, og dokumenterer herigennem, hvordan ingen af domfældelserne er helt dækkende. Det gælder blandt andre for grænsesluseren Karen Poulsen, nazisten Fritz Clausen og den danske 1800-tals general Christian de Meza, der efter at have opnået heltestatus under treårs-krigen, officielt blev udnævnt til skurk i 1864 – for så igen at blive heltekåret af historiebøgerne i kraft af hans beslutning om at trodse ordren fra København og trække de danske tropper tilbage fra Dannevirke.

»Bogens gennemgående pointe er, at livet er fuld af mellemnuancer og kun meget sjældent et enten/eller. De færreste af os er gennemgående selviske eller fuldstændigt uegennyttige, og derfor er det også så godt som umuligt at udpege nogen som rene skurke og rene helte,« siger Inge Adriansen og tilføjer, at det i øvrigt kan være »en god erkendelse – også for én selv.«

Michael Thy er ejer af Grace Production ApS. Det var det produktionsselskab, der i 2009 monterede kameraer oven på brandfolkenes hjelme på Falckstationen i Gladsaxe og fulgte dem på nært hold i programmet Hverdagens helte på Kanal 5. Michael Thy er med på, at virkeligheden ofte er langt mere leverpostejsfarvet end de sort/hvide-helteportrætter, programserien er med til at tegne. Men det er netop helteportrætternes berettigelse, mener han.

»Folk har brug for at se, at der stadig er nogen, der gør det gode. At der stadig er nogen, som kommer og redder dem, når de er i fare. Det er det behov, vi imødekommer, og den tryghed, serien giver,« siger Michael Thy, der undervejs i produktionen bemærkede, at ikke én af de Falckmænd, de fulgte, opfattede sig selv som en helt.

»Alle understregede, at de jo bare udførte deres arbejde. Men set fra ofrenes synspunkt var der til gengæld ingen tvivl om, at brandfolkene var ’Hverdagens helte’, og det er deres perspektiv, der bærer titlen. Hvis man er i nød, er man taknemmelig for den hjælp, man får – og man skeler ikke til, om ens redningsmænd teknisk set er på arbejde eller ej,« siger han.

Helten fra Hudson

Michael Thy anerkender, at virkelighedens heltebilleder ofte forstyrres af nuancer. Men det får ham ikke til at nå samme konklusion som Inge Adriansen:

»Så sent som i dag læste jeg i min lokale avis om en bankassistent her i Slagelse, der havde vristet pistolen fra en bankrøver og tvunget ham på flugt. Var det en heltemodig gerning? Det vil nogen synes, at det var, mens andre vil mene, at han var dumdristig og hellere skulle have forholdt sig i ro. Virkelighedens helte er altid svære at placere, og det er måske en af de vigtigste grunde til, at vi er så vilde med at se dem på tv – fordi det forsikrer os om, at de alligevel findes,« siger Michael Thy.

Men gør de det? Lad os for en kort bemærkning vende tilbage til Kaptajn Sullenberger på Hudsonfloden. I minutterne efter hans spektakulære nødlanding i 2009 gik nyheden verden rundt, og Sullenberger blev hurtigt døbt The hero on the Hudson. Men da den erfarne pilot nogle uger senere blev bedt om at kommentere på sin nyvundne heltestatus, havde han overraskende en løftet pegefinger med til hele verdenspressen.

»Min kone slog faktisk ordet op i ordbogen, og vi blev enige om, at ’helt’ beskriver en person, der frivilligt risikerer sit eget liv for at redde andres,« begyndte Sullenberger: »Det passer ikke helt på min situation, som jo blev mig påtvunget. Mit mandskab og jeg var selvfølgelig klar til opgaven, men jeg synes ikke, at dét alene kvalificerer til betegnelsen. Selve forestillingen om en helt er vigtig. Men i vores kultur har vi en tendens til at bruge ordet for meget, og det er med til at udvande dets betydning.«

Havde enhver anden dristet sig til at anfægte Sullenbergers heroisme, ville man med rette have kunnet afskrive ham som et meget lille menneske. Men nu var det Sullenberger selv, der gik i rette med sin nyvundne titel, og så kan vi andre vel som minimum spørge os selv, om han har ret: Er det rigtigt, at vi er blevet så løsagtige med vores helteudnævnelser, at vi er i færd med at udvande begrebets betydning?

Fascismens retorik

Spørger man Inge Adriansen, er svaret ja – og hun står ikke alene med sin holdning om, at heltebegrebet bør reserveres dem, »som uselvisk hjælper eller redder nogen i en farlig eller vanskelig situation,« sådan som det lyder i ordbogen.

I 2007 kunne man i Los Angeles Times læse avisens faste klummist, juraprofessor ved Georgetown University og medredaktør på udenrigsmagasinet Foreign Policy, Rosa Brooks, fremføre det synspunkt, at den amerikanske heltedyrkelse efter 9/11 var kommet helt ud af kontrol.

»Når hver eneste af de tusindvis af børsmæglere og sekretærer, der befandt sig i World Trade Center kvalificerer til en ’alle er helte-medalje’, hvorfor så overhovedet ulejlige sig med at udpege dem, hvis handlinger vitterligt var usædvanligt uselviske?,« skrev Rosa Brooks og understregede, at selv om heltemedaljerne for tiden uddeles rundhåndet og tilsyneladende kvit og frit, så kommer de med en pris:

»Der er en dybere grund til at være på vagt over for ’alle er en helt’-retorikken. Kort sagt passer den perfekt sammen med de andre udtryk, som magtens sprog benytter sig af – så som ’kriger’ og ’hjemland’: Det er en del af fascismens sprogbrug.«

Rigtig er det da også, at heltebegrebet oprindeligt er beslægtet og nært forbundet med krigssituationer, påpeger Inge Adriansen. Men når heltedyrkelsen herhjemme er taget til de senere år, er det snarere på trods end på grund af Danmarks krigsdeltagelse i Afghanistan og Irak, mener hun.

»De krige, som Danmark og den vestlige verden har været involveret de seneste årtier, er jo ikke ligefrem nogen, der fremkalder heltebegrebet, hvis man nu skal udtrykke sig meget tørt og jysk. Men fraværet af heltebilleder kan paradoksalt nok også føre til et øget behov for at dyrke dem. For selvfølgelig har vi brug for forbilleder. Det har vi alle. Problemet er bare, hvis de positive forbilleder fører til, at man kaster heltebegrebet i grams, for så tror jeg, at det – ud over at være lidt latterligt – også kan blive lidt skadeligt på længere sigt.«

– Men din pointe er vel også, at virkelighedens heltebilleder krakelerer, så snart man zoomer tilstrækkeligt ind på dem?

»Jeg vil ikke afvise, at der findes renlivede helte og skurke et sted derude. Jeg minder bare om, at livet som regel er langt mere nuanceret og farverigt, og at man derfor bør være forsigtig med at hoppe med på mediernes fordømmelser og tilbedelser i samtiden.«

– Kan du pege på én, der fortjener heltestatus i dag?

»Nej, jeg kan ikke på stående fod komme i tanke om en, der frivilligt har sat sit liv på spil for at redde andre. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de ikke findes. Det spørgsmål synes jeg, du skal lade læserne om at besvare.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Børge Rahbech Jensen

"Nej, jeg kan ikke på stående fod komme i tanke om en, der frivilligt har sat sit liv på spil for at redde andre. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de ikke findes."

Det er jeg enig i. Normalt har de, der frivilligt sætter livet på spil for at redde andre, næppe et kamerahold el. bare en fotograf med. Det sker formentlig spontant, uden andre end de implicerede og evt. politi og redningskorps opdager det.

Ja, heltebegrebet er forbundet med krige, men helte er også nært forbundet med underholdning. Nutidens dokumentarserier om 'hverdagens helte' er en naturlig udløber af tidligere tiders film og før da romaner, eventyr og digte.

Anders Sørensen

Jeg forstår ikke helt pointen. På den ene side mener Inge Adriansen (og med hende artiklen), at heltebegrebet er blevet udvandet. På den anden side gives der ikke et eneste eksempel på nogen (nu eller før), der fortjener denne titel.

Måske findes helte bare ikke? Eller måske findes de (trommehvirvel) over alt, så længe man erkender, at begrebet "helt" ikke nødvendigvis behøver at beskrive det entydigt gode og rene. Eller måske gør det. Og så må ordet gå i glemmebogen.

Eftersom livet generelt er blevet meget "sikkert" og fastlagt og der ikke er plads til mange udskejelser, er der heller ikke ret mange heltesituationer. De forbliver ret små i de fleste tilfælde, skønt naturkatastrofer undertiden kan give lejlighed til helteopvisninger af større målestok. Skønt selv her spiller mange faktorer ind, såsom hvor f.eks. hjælpearbejde blev forpurret i Haiti af primært amerikanske paramilitære hjælpeenheder, som i virkeligheden var der for at tage kontrol med situationen, eller bombningen af forbundsbygningen i oklahoma, hvor redningsarbejdet først blev tilladt efter at mange kasser fra kælderen var blevet transporteret bort i umærkede lastbiler.
Jo mere af den slags kontrol der udøves, jo mindre lejlighed er der til at nogen person kan trænge igennem for at gøre noget. Og vi bliver alle opfordret til at tænke på om forsikringen nu osse dækker, hvis vi foretager os noget dumdristigt.
Så må vi fabrikere nogen helte, fordi vi nok har behov for heltebegrebet.
Engang imellem er der udvisning af heltemod i det små, som da vores lokale sheriff reddede en kvinde ud af en brændende bil der lisså godt kunne være eksploderet da han var midt i det. Det er da heltemod.
Men det er osse lissom at den slaks drukner i den genrelle mangel på respekt for liv og for samfund, vi har 40000 trafikdødsfald her i usa om året, hver dag - hvis det ellers bliver sluppet igennem kan vi se og læse om slagterier i arabiske lande for oliens skyld, hvis vi ellers får det at vide, så er der fødselsdefekter og kræft, som har tiltaget med tusind procent i irak siden den første irakkrig, og guderne må vide hvor meget mere siden den anden, vi læser information om texaco's og chevron's svineri i equador, enhver der ville have gjort en indsats for at redde nogen der, ville først og fremmest være blevet stemplet terrorist. Selvfølgelig kan der da være en soldat, som redder en baby hvor de lige har bombet resten af familien til døde, det er da sødt, men det er lissom vi alle er blevet kreaturer der skal slagtes alligevel, og heltebegrebet som på realityshows er blot en anden form for underholdning mens vi venter.

Lise Lotte Rahbek

Nej, der findes ikke helte.
Hverken i fortiden eller i nutiden. Fremtiden er jeg endnu skeptisk overfor.
Helte er et fiktions-begreb.

Her i vores trygge og relativt fredelige land er der (heldigvis) sjældent anledning til at udføre heltegerninger, og der skal langt mindre til for at gøre sig fortjent til titlen ’hverdagshelt’. Af sådan en kræves der blot venlighed og et mere end gennemsnitligt mål af hjælpsomhed.

Børge Rahbech Jensen

Der kan nu være ganske mange anledninger til at udføre heltegerninger, og flere end mange måske overvejer. Det kunne være situationer, hvor mennesker, der ikke er uddannede til det, sætter sit eget liv på spil for at redde andre mennesker fra fx. drukning, brande, trafikulykker på tæt befærdede veje eller nedstyrkende genstande.

Med anvendelse af egnet kontraststof skulle opgaven ikke være altfor vanskelig: Martin Luther King - Mogens Camre - Mahatma Gandhi - Mogens Glistrup - Snowden - Søvndal - Manning - McKinney Møller...

Måske finder vi en dag ud af at helten som ener er fiktion, som Rahbek er inde på. Bag den individuelle figur findes jo andre kræfter og mennesker - foruden den historiske kontekst og eftertidens (motiverede) rationaliseringer.

Der findes heltemodige handlinger, heltemodige kvaliteter. Men ikke personer. Vi er alt, alt for komplekse og foranderlige til at kunne beskrives så dikotomt.

Idéen om hverdagshelten, det selvrealiserede og måske tilmed udødelige fantom i os alle, tjener kapitalismen. Vi er alle enere, råbes der. Så vi kan klare os selv, svares der.

Der er ved at blive mangel på "stærke værdiladede ord" som følge af den "tabloidagtige" devaluering af de værdiladede adjektiver og begreber i aviser og TV..

Hvor ofte bliver man f eks ikke snydt og skuffet , når man f eks i løssalg køber et blad p g a en ophidsende overskrift indeholdende ord som "vanvid" , "vildt" o s v - og opdager, at det hele faktisk blot var en banalitet uden interesse. (Jeg er holdt op med at købe løssalg ud fra overskrifterne - i 99 ud af 100 tilfælde bliver man jo snydt .)

Journalister og andre mediefolk kunne måske ved lejlighed overveje, om man kan pålægge sig selv en forpligtelse til at udvide det aktive ordforråd og i det hele taget udvide og variere anvendelsen af gode danske ord - vores sprog og sproganvendelse er én af de vigtigste dele af det at være dansk.

Og i takt med, at vi f eks flere og flere steder af gode og saglige grunde bruger engelsk som arbejdssprog i hverdagen , så er det endnu mere nødvendigt at pleje det danske sprog i kulturlivet og i medier.

'Nej, der findes ikke helte'
Nej men der findes heltmodige handlinger
Det var vist Bertolt Brecht der engang sagde
'Ulykkelig er det land som behøver helte'

Ja jo, nu er man jo ikke nødvendigvis en helt bare fordi en eller anden lam nar på Lorry eller BT synes det.