Læsetid: 10 min.

’Heretica havde alle sekters korrumperede træk’

Hånd i hånd med den glemte tragiske skæbne, Benedicte, gennemlyser og leverer Niels Barfoed i sin nye bog et kritisk portræt af et Heretica-miljø fuld af løgne og fortielser – og især af digterfyrsten Thorkild Bjørnvig
Niels Barfoed mener, at Benedicte Hergel blev renset ud af Heretica-kredsens hukommelse, da vogterne mente, hun var ødelæggende for dens fortælling. Nu ønsker han at give hende oprejsning.

Jakob Dall

8. november 2013

Det er noget af en skæbne, Niels Barfoed har gravet frem i sin nye portrætbog. Benedicte, født Hergel, blev gift med rigmanden og Louisiana-museets senere grundlægger Knud W. Jensen i 1949 og blev dermed del af det såkaldte Vedbæk-parnas, som ud over Knud W. Jensen selv omfattede Ole Wivel, Thorkild Bjørnvig, Bjørn Poulsen, Paul la Cour, Tage Skou-Hansen og Martin A. Hansen; en kreds, der udgjorde det åndelige centrum i Heretica-bevægelsen. Benedicte forelskede sig imidlertid fatalt i mandens nære ven Thorkild Bjørnvig, og det var gensidigt, hvilket forårsagede en mindre social katastrofe i Heretica-miljøet.

»Eventyrligt og dragende«, siger Barfoed om sit første møde med Benedicte. Det var en novemberaften i 1950 på stranden ved Kandestederne ved Skagen, hvor hun pludselig dukkede op sammen med ægtefællen Knud W. Jensen. Selv var Barfoed bare 19 år, en talentfuld digter, som snart skulle publicere sine første digte i tidsskriftet Heretica.

»Jeg havde en stor vidunderlig hønsehund, og det var ikke Knud, den så på, men på hende. Og det var ikke sådan en dum københavnsk hund, der bare pladrer op ad mennesker.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Claus Oreskov
  • Hanne Ribens
  • Niels Mosbak
  • Andreas Trägårdh
  • Niels-Holger Nielsen
Claus Oreskov, Hanne Ribens, Niels Mosbak, Andreas Trägårdh og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg fandt nu også Benedicte Jensens skæbne interessant, da jeg hørte om den sidste sommer i forbindelse med en opførelse på Rungstedlund af Line Mørkebys stykke. Siden er interessen i Blixens kreds jo blusset meget op - og den virkelig interessante bog har vi stadig til gode: Thorkild Bjørnvigs søns.