Læsetid: 1 min.

Metode

15. november 2013

Information har i de foregående uger omtalt historikeren Søren Mørchs let lemfældige omgang med kildeangivelser i forbindelse med hans nye biografi om Anders Fogh Rasmussen. Kort fortalt har Søren Mørch ikke selv interviewet eller researchet i forbindelse med bogen, men læner sig udelukkende op ad tidligere værker skrevet om Anders Fogh Rasmussen. Bogen er ikke desto mindre helt blottet for noteapparat, og kildeangivelserne begrænser sig til en generel omtale af, hvilke værker han har ladet sig inspirere af – sidst i bogen.

Vi står alle sammen på skuldrene af andre – nogle mere yderligt end andre – men det er alligevel sjældent, verden bliver opfundet helt forfra. Derfor er noget af det første, man lærer på universitet, også, at man skam gerne må lade sig inspirere af andres gode arbejde, man skal bare huske at omtale det som andre andres gode arbejde, så Foucaults forkromede systemer ikke pludselig dukker op som en lys idé, man selv fik på en mørk læsesal.

Søren Mørch omtaler i bogen selv sin metode som historisk snarere end journalistisk, men når man taler med historikere, er der ingen, der kan se det specielt historievidenskabelige i at bruge lange passager fra andres bøger, men kun i generelle vendinger nævne, at man har ladet sig inspirere.

Om det er dovent, uhæderligt eller slet og ret uredeligt må være op til fagkundskaben at vurdere. Men det er svært at få øje på argumenter for, at det skulle være mere acceptabelt at omgå sine kilder med arrogance og lemfældighed, fordi teksten udkommer som bog og ikke som akademisk afhandling. Netop fordi Søren Mørch har skrevet en bog, der ligger i stakke rundtomkring hos boghandlerne og kommer til at få langt større udbredelse end noget akademisk forskningsprojekt nogensinde ville få, burde kreditering, kildehenvisning og notetapparat være i orden. Både så læserne er i stand til at se, hvad der er Mørchs eget materiale, og så andre forfattere kan blive anerkendt for deres arbejde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er gået undervisitet i anmelderen; lad dog den emeritus boltre sig til vor amusement og videre horisonter. Han har bestået prøverne i sin ungdoms vår.