Læsetid: 3 min.

Den mørke senmoderne ikonmaler er død

Gentagelser af den samme mands ansigt, malerens eget, som malede han sit spejlbillede over, fordi han ikke kunne holde ud at se på det mere, og maleriet blev et skjold, der beskyttede ham mod det billede af sig selv, han ikke ønskede at se. Kurt Trampedach er død
Kurt Trampedach var en kunstner af den slags. Han ville fortælle nogen, hvad der sker, og han kunne kun gøre det ud fra sig selv. Eller snarere inde fra sig selv

Kurt Trampedach var en kunstner af den slags. Han ville fortælle nogen, hvad der sker, og han kunne kun gøre det ud fra sig selv. Eller snarere inde fra sig selv

Marianne Grøndahl

14. november 2013

1943-2013

De står sådan lidt rundt omkring, men den på Randers Kunstmuseum er den bedste.

Man kommer ind, og man går rundt. Man ser på sagerne. Det er meget tilforladeligt alt sammen og afgjort betydningsfuldt. Det er historien, man går i, ikke bare kunsthistorien, men den historie, vi forestiller at være fælles om, men vi er det ikke rigtig.

Så sker det pludselig, man kommer til den. En telefonboks fra dengang, der var telefonbokse som den, og det var der, da Kurt Trampedach lavede den. Inde i boksen står en langhåret dreng med telefonen for øret. Værket er fra 1977, og han har den tids tøj på. Ikke borgerskabets tøj, men det tøj, unge oprørske drenge havde på i ungdomsoprørets tid. Udenfor står en pige, hans kæreste måske eller en anden af flokken. Flokken var af betydning dengang. Hun har armene over kors, som om hun har lyst til at klø sig. Hun venter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Højer
  • Niels Mosbak
  • Asger Schnack
  • Anders Sørensen
  • Heinrich R. Jørgensen
Erik Højer, Niels Mosbak, Asger Schnack, Anders Sørensen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Overgaard Bjerre

Jeg ved ikke hvorfor lige med Keith Richard fra The Rolling Stones, men som mig selv kunstmaler, var det sådan, at når jeg kom ind på en blandet udstilling, så brændte hans malerier sig altid igennem udbuddet. Jeg kunne ikke lade være med at give dem ekstra opmærksomhed. Mærkværdigvis har Bruun Rasmussen 15 stykker kunst med ham på deres auktioner lige nu. Ellers var det også hans 'greb' om medierne, som fik min interesse. Især da han fortalte hvordan han havde lovet sin far på hans dødsleje, at holde op med at drikke. Han fortalte det på en så eventyrlig måde, at tårerne kom frem. Fra hjertet af: Han var Kunstner.

Jesper Frandsen

Jeg vil erindre ham som maleren hvis malerier fangede mit blik utroligt mange gange også før jeg kendte hans navn og fandt ud af at han var en internationalt anerkendt maler.
Fred være med ham.

Maj-Britt Kent Hansen

Især skulpturen af det nøgne par i sengen gjorde indtryk på mig for mange, mange år siden. Og springer straks frem for mit blik. Hvor så jeg den udstillet dengang? På Den Frie?

Jo, han var noget ganske særligt.