Læsetid: 2 min.

Nogen havde glemt tændstikkerne

Efter tam optakt står det 1-1 i århundredets VM-skakmatch
11. november 2013

Forventningerne var skruet godt i vejret, da Viswanathan Anand og Magnus Carlsen i lørdags satte sig til brættet i den indiske millionby Chennay for at udkæmpe det første af det dusin partier, der skal afgøre hvem af dem, der efter knap tre ugers spil kan kalde sig verdensmester. Lodtrækningen havde givet Carlsen fordelen af de hvide brikker, og mens fotograferne blitzede løs, greb han fat i sin springer på g1 og trak:

1.Sf3 ...

Ja, man ved aldrig, hvad Carlsen finder på at spille i åbningen. Meningen med springertrækket er at komme ud af åbningsteorien hurtigst muligt og ’bare spille skak’, men Anand lader også her til at være forberedt til fingerspidserne:

1. - d5 2.g3 g6 3.Lg2 Lg7 4.d4 c6 5.0–0 Sf6 6.b3 ...

Carlsen lægger hermed an til en ’dobbeltfianchetto’, dvs. at de hvide løbere stilles på g2 og b2.

6. - 0–0 7.Lb2 Lf5 8.c4 Sbd7 9.Sc3 dxc4! 10.bxc4 Sb6 11.c5 ...

Et træk man ikke spiller med et smil på læben. Smilet var i det hele taget ved at stivne på Carlsens læber her. Havde han byttet om på et par træk i sine beregninger?

11. - Sc4 12.Lc1 - se forrige note - Sd5 13.Db3 ...

Jeg fulgte begivenhederne i Skakforeningen Øbros hyggelige kælderlokaler på Rosenvængets Allé, hvor stormester Peter Heine Nielsen, måske den mest indsigtsfulde kommentator i verden til netop denne match, veloplagt fortalte om stillingens muligheder og allerede her kunne skimte en remis rejse sig i horisonten, for der lurer jo en trækgentagelse, hvis sort vælger at hoppe frem og til mellem a5 og c4 med springeren.

Men Anand står noget bedre, så her havde han et principielt valg: Skulle han satse på helt at demoralisere Carlsen med en gevinst som sort - eller vælge det sikre. Han valgte den sidste mulighed, hvad det er svært at fortænke ham i, selvom der var en og anden, der råbte ’tøsedreng’ i Øbros kælder ...

13. - Sa5 14.Da3 Sc4 15.Db3 Sa5 16.Da3 Sc4 ...

Se diagrammet.

Og her blev der så taget remis. Parterne gav pote, mens en utilfreds mumlen rejste sig blandt de cirka 100 skakfans i Rosenvængets Allé. Resultatet var en psykologisk sejr for den forsvarende mester, var de fleste enige om, men Carlsen undgik på den anden side katastrofen. På en internetside kunne man læse følgende kommentar fra den engelske stormester Nigel Short, der på sin uimodståelige (og en smule krukkede) facon konstaterede: »Vi havde regnet med et gevaldigt fyrværkeri, men nogen havde glemt tændstikkerne.«

Det andet parti, som vil blive gennemgået i Information i morgen, endte også remis efter trækgentagelse: 25 træk og omkring en times spil. Herefter står det 1-1, inden Carlsen på tirsdag har hvid i det tredje matchparti. Efter den tamme begyndelse på matchen kan vi nok vente os noget mere fut på de 64 felter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu