Note
Læsetid: 1 min.

Nomineret til Montanas Litteraturpris: Asta Olivia Nordenhof

For ’det nemme og det ensomme’, digte og ’JEGHEDDERMITNAVNMEDVERSALER’, blog
Kultur
15. november 2013
Asta Olivia Nordenhof

Asta Olivia Nordenhof

Tor Birk Trads

Digtværket det nemme og det ensomme og bloggen JEGHEDDERMITNAVNMEDVERSALER arbejder for en stor del med objekter. På omslaget til bogen sidder Asta Olivia Nordenhof i et værelse tæt pakket med ting.

På bloggen hedder en post fra oktober ’små ting min mormor har’ og indeholder en fotoserie af bl.a. en sammenfoldelig saks og et stykke snor, en miniature peberkværn, et minisaltkar, en gul billedramme med en kollage og et glas med vatpinde ved siden af.

Når jeget i et digt forsøger at huske sin farmor står der: »jeg husker nogle objekter der knyttede sig til hendes eksistens«.

De fundne objekter udgøres også af breve fra privaten eller offentlig tilgængelig tekst som f.eks. en liste med gode råd fra kronisk syge mennesker til andre kronisk syge, et råd lyder: »det betyder meget hvilken mad man vælger at lave. og at man har hjælpemidler til det der findes hjælpemidler til. spaghetti skal f.eks ikke skrælles… millionbøf ikke formes… frosne grøntsager ikke hakkes osv…«

Nordenhof opholder sig ved tingene, ved akvariet i Fisketorvet i København, hun sanser med en ekstrem grad af nærvær verden: »en våd græsplæne og mig/det blir dejligt at træde ud på den«, og i et andet digt er det klart, at: »nogen MÅTTE påtale solopgangen, briste i vellyst«.

Digtene brister også i vredesudbrud. Vrede over, at nogle mennesker er frataget magten over deres eget liv, at verden er nærig. Det er her ’det ensomme’ og de private ting bliver en fælles sag – et poetisk og politisk oprør med en sjældent fin stemme.

Video og klip: Martin Pedersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her