Læsetid: 1 min.

Nomineret: Peter Adolphsen

For ’År 9 efter Loopet’, roman
Kultur
15. november 2013
Peter Adolphsen

Peter Adolphsen

Tor Birk Trads

År 9 efter Loopet udspringer af en langt ude og befordrende idé om, at en solsorts trille har udløst en global lyd-tsunami. Katastrofen har fået »Alle levende væsener, eller rettere: Alle dyr med hjerneceller, selv den simpleste regnorm med dens række af nerveceller, fra bladlus til blåhvaler og mennesker« til at fare sammen og ligesom dukke frem igen »som en typisk udgave af et individ af den pågældende art, en standardversion, et gennemsnit, blot med en lidt glattere, umærkeligt gummiagtig, næsten glinsende overflade.«

År 9 efter Loopet er en naturvidenskabelig bog og en filosofisk bog – en hyldest til fodmassage måske. Den bliver på overfladen og beskæftiger sig med det, vi kan se, høre og føle. Den er ultrakort og angår alt: At alt flyder, at alt er matematik, at alt er støv og at alt er tomhed.

Tomt er det for Mark, der fordi han i forvejen var en standardversion af manden, er den eneste overlevende efter Loopet. Mark er fra Los Angeles, solsorten kom fra region Midtjylland – og Højholts digt: »En solsort kom flyvende inde fra tågen, satte sig i en våd bjergfyr og sang en trille …«. Solsorten ved Mark ikke noget om, det ved kun fortælleren.

En suveræn fortæller, der springer mellem ’thi’ og ’fucking’ og med ét placerer en superheltinde i historien (en tidligere løjtnant i den indiske hær med perfekt hofte-talje-ratio). Men kærlighed er blot »et smart trick fra evolutionens side«. Dér røg den romance. Til gengæld opstår der i den rationelle tilgang til verden en helt egen trillende poesi.

Video og klip: Martin Pedersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her