Jakob Emil Pedersen er 17 år gammel og har en tatovering på højre lår.
»Vil du se den,« spørger han.
Det vil jeg gerne, så han åbner bæltet, knapper op og trækker bukserne ned.
»Gay,« står der med spinkle sorte bogstaver.
»Jeg har selv lavet den,« siger Jakob Emil Pedersen.
Som bassist udgør han en fjerdedel af bandet Gäy, der yderligere består af Asger Overgaard (20 år, forsanger og guitarist), Thor Pedersen (18, trommer) og Jonas Thetmark (16, guitar). De kender hinanden fra ungdomsmiljøet i Grenaa, og selv om de først fandt sammen i februar, har de allerede spillet koncerter på Drone, Bakken, Rust, Radar og Splab, de har ligget på P3’s Barometerlisten i seks uger, er blevet interviewet til Vice Magazine og beskrives i forbindelse med deres forestående CPH:DOX-koncert på Teater Grob som »fire rå løg fra Grenå, der spiller skraldet new wave med 60’er-popreferencer«.
- Så hvorfor hedder I Gäy?
Jakob: »Vi prøvede at finde et kort, catchy ord.«
Asger: »Et ord, som folk kendte, men som de stadig var lidt i tvivl om, hvad stod for. Hvis vi nu hed Pis, så ville det bare være pis, så vidste folk, hvad det var. Men Gay, så er det sådan: Er de bøsser, eller er de bare glade? Det spørgsmål får vi tit.«
- Hvordan har I det med at folk tror, I er bøsser?
Jakob: »Ganske fint. Det må de gerne tro.«
Asger: »Jeg har altid godt kunnet lide at spille lidt på min seksualitet. Joke sådan med det og lade folk være i tvivl.«
Den britiske sociolog Mark McCormack udgav for nylig bogen The Declining Significance of Homophobia, hvori han med udgangspunkt i feltarbejde på tre gymnasier konkluderer, at frygten for at blive stemplet som bøsse på ganske få år er gået fra at være en central del af de fleste drenges opvækst til at være nærmest ikke-eksisterende. Journalister, der interviewer tidens mest populære boyband, One Direction, erfarer noget lignende. Da Sunday Times’ Eleanor Mills for nylig tilbragte en morgen i superstjernernes selskab, mødte hun fem 19-21-årige fyre, der udvekslede det ene fysiske kærtegn efter det andet, nussede hinanden i håret og, som Mills efterfølgende skrev på sin blog, opførte sig som »en flok legesyge hundehvalpe«, mens de snakkede om mode, frisurer og piger.
Uden sammenligning i øvrigt er Gäy-gutterne heller ikke blege for indbyrdes intimitet.
Jakob: »Vi kan godt lige give vores venner et kys. Jeg kan godt lide kropskontakt mellem mennesker, også drenge. Ikke seksuelt, bare at røre ved folk. Det føles meget naturligt.«
Asger: »Jeg synes kun, det føles naturligt, hvis det er nogen, man er gode venner med.«
Jakob: »Det har også ændret sig meget. Bowies Ziggy Stardust var en sensation over hele verden. I dag er det hverdag.
Asger: »Det er det samme med Jean Genets bøger. De blev totalt bandlyst i 50’erne, fordi der stod noget om homoseksualitet. I dag er Skins og Modern Family og sådan nogle tv-serier noget af det, folk ser allermest. Der skal ret meget til at forarge folk. Jeg mener, der ligger videoer på internettet, hvor man ser folk blive slået ihjel. Og nogle af de musikvideoer, der bliver lavet er også ret vilde. Jeg bliver sjældent forarget.«
Jakob: »Miley Cyrus’ musikvideo er fandeme mærkelig. At hun prøver at være porno samtidig med, at hun synger sådan en ked af det-sang.«
Asger: »Jeg kunne faktisk meget godt lide at se den.«
Jakob: »Hun er også blevet tight. Hun har bare fået noget grimt hår.«
Asger: »Jeg tror ikke, det er det, folk går op i.«
Jakob: »Det gør jeg. Jeg går meget op i hår. Jeg blev kaldt puddelhund, da jeg havde større hår.«
Asger: »Jeg blev kaldt pige, da jeg havde længere hår. Så sagde jeg, at jeg var bøsse.«
- Skiller I jer meget ud i forhold til jeres jævnaldrende?
Jakob: »Det er meget normalt blandt drengene i min omgangskreds at flette fingre og give hinanden et kys på munden. Det er bare en måde at hilse på.«
Asger: »Jeg tænker ikke så meget over det. Jeg gør bare, hvad jeg har lyst til. Det, som føles rigtigt.«
Jonas: »Man vænner sig også hurtigt til det, når man bliver ved med at være sammen med folk, der gør det.«
Tre af medlemmerne – Asger, Jakob og Thor – er flyttet til hovedstaden, hvor de bor i en skurvogn på Islands Brygge. Jonas bor stadig i Grenaa.
Jonas: »Det er lidt anderledes i København end i Grenaa.«
- Hvordan?
Jonas: »I København er det mere almindeligt at være i kontakt med sin feminine side.«
Asger: »I Grenaa er der flere stereotype bøffer, der går rundt og er homofobiske. Så er det meget sjovt at stikke lidt til dem.«
Jakob: »Tage hinanden lidt på røven.«
Asger: »På det lokale Buddy Holly.«
Thor: »Så ved de ikke rigtig, hvad de skal gøre.«
- Hvad mener I med, at de ikke ved, hvad de skal gøre?
Asger: »Jeg tror, det er gået op for mange, at man ikke skal have fordomme. Så de lader være med at sige noget, selv om de har dem. Pigerne kan jo ikke lide en, hvis man hader bøsser.«
Jakob: »Ja, det er ikke in mere. Dengang du gik i skole (90’erne, red.) var man sammen om at være imod homoseksualitet. Det kan man ikke være mere. Medmindre man er med i et eller andet parti. Danskernes parti eller sådan noget.«
Asger: »Det er også derfor, vi kan tage pis på det. Fordi det jo ikke er en speciel stor ting, om man er bøsse eller ikke er bøsse. Folk, der reagerer kraftigt på det, er vel folk, der er i tvivl om noget inderst inde i dem selv.«
Asger Overgaard og Thor Pedersen har ligesom Jakob Emil Pedersen Gay-tatoveret sig, dog endnu uden omlydstegn over a’et, der er en nylig tilføjelse til bandets navn.
»Det var et æstetisk valg,« siger Asger Overgaard. »Nogen siger, det betyder heteroseksuelle, som opfører sig som homoseksuelle. Så det er meget korrekt. Nogle gange.«
Thor: »Ja, det giver lige en dimension mere.«
Sjovt... ungdommen idag er bare lige lidt bedre end vi var :)
"Man skal ikke kalder kællinger lebbe, hvis man vil kneppe.
Man skal ikke sætte sit stearinlys under et tæppe." (Khal Allan - Ponyblod;)
Fantastisk - og fantastisk positivt.
@Charlotte Korsgaard
Sikke noget fis, i mine omgangskredse i 80'erne har bøsser aldrig været noget problem. Endsige noget man fokuserede på.
Levi Jahnsen, der er altså sket ting og sager i tiden siden vores firserungdom og så i dag - og ikke til det bedre. Åbenbart kom der et enormt tilbageslag for frisindet i 90erne, der har holdt sig alt for længe. Lige nu tales der nærmest som i tiden før ungdomsoprøret, meget hæmmet og med megen angst for at stikke ud; men altså åbenbart ikke i den helt unge generation, Gud ske tak og lov.
Levi, Jeg skal i sagens natur ikke udtale mig om din omgangskreds - men bøsser har ALTID været noget, man fokuserede på. Ikke mindst i slutfirserne, med AIDS og den slags. Bøsset var dem, der bragte sygdom til lands, og som sådan blev de betragtet i store dele af den brede befolkning.
Og bøsser fokuserer vi da stadig på. Nu får de rettigheder, de ikke tidligere har haft - hvis de anstrenger sig kan de endda blive gift. De kan ikke kysse offentligt uden at blive gloet på eller råbt ad eller få smadret en flaske i ansigtet (hvis tidspunkt eller sted er for uheldigt), men i det mindste kan de indrette bolig og den slags og komme i tv, mens de gør det.
man vil have accept for hvad man er, men bliver man anmassende med dette.. er der mange der støder en væk.. det gælder mange ting i livet...
Homofobi er kikset...
@Levi, om du synes det er noget fis..tja..jeg var åbenbart i en anden form for omgangskreds end din dengang i 80´erne. Da unge for alvor grupperede sig i disc, punk, bz og yuppie..
Jeg ved bare at jeg idag oplever unge der gir plads og er omsorgsfulde overfor hinanden på en anden måde end vi var. Unge der synes at det er pinligt at pege fingre af andre. Janteloven er for alvor sat i skammekrogen mange steder, det er ikke smart at være fordomsfuld.. og det giver mig håb for fremtiden.
Til at starte med synes jeg det er en sjov joke at lade som man er bøsse. Men i længden bliver det noget fesent og tamt. Vær dog bare ærlig og meld klart ud. Enten er man det eller også er man det ikke. Det kan ikke være anderledes.
Man kunne jo også "lade" som om man er homofob. Så kunne man jo stadig score piger. :)
(Hvorfor vil ordbogen her ikke genkende ordet homofob??)
"Det var meget lettere dengang bøsser var noget man skød med."
Man må formode der var bøsser dengang.
"Ordet "homoseksuel" blev introduceret i Krafft-Ebings bog Psychopathia Sexualis fra 1886."
Nej, Mads Nielsen, det er ikke bare noget, man er eller ikke er. Det er hele pointen, at seksualitet i meget høj grad er en socialisation. Alt for mange er for optagede af at indfri andres forventninger.
og det om der kun var os to på en øde ø..
derimod hvis det var en kvinde, så ville det være ligegyldigt hvorfra i verden hun kom, hvis man tiltaler hinanden, tiltrukket af hinanden.....
Du er et offer for din opdragelse, Brian.
Peter
sikke engang vrøvl, du får mig aldrig til at tro på at de fleste mennesker naturligt tiltrækkes af sit eget køn seksuelt.
Helge: eller der ville ske en eksplosion i kunstig befrugtning mv.!
Hvordan var det nu i det gamle grækenland, fiolosofferne tog trykket hos hinanden, og skulle der laves børn blev kvinden indraget.
"Jakob: »Det er meget normalt blandt drengene i min omgangskreds at flette fingre og give hinanden et kys på munden. Det er bare en måde at hilse på.«"
Så har ungdommen da også mistet nosserne, fremtiden bliver lyserød, hvis dette er repræsentativt.
Gay kan referere til 'anderledes', 'skæv' og lignende ... kort sagt det aparte. Og aparte tager disse knægte sig da også ud - og musikken forekommer også relativt original:
http://www.youtube.com/watch?v=mG5fAhZK6Jw
For mig ser det da lidt ud som om de her drenge, (mis)bruger homoseksuelle som en eller anden form for branding.
Og så er det da overhovedet ikke insignifikant - homoseksualitet, hvis det kan bruges som et slags værktøj: "Se hvor åbne og accepterende vi er".
Man kan da sige sige at disse drenge er et skridt tættere på accepten af homoseksualitet som noget insignifikant, ifht. ham dem der åbentlyst bekender sig til ikke at acceptere det. Således fordi de ikke er bange for at få stemplet "Homo".
Da jeg gik i gymnasiet for cirka 14 år siden, var der præcist de samme typer, der spillede lidt på seksualiteten.
De er da bare nogle endnu ikke specielt modne unge drenge.
Når man ikke længere kan bruge "homoseksuel" som branding, først der er det blevet insignifikant...
"Der skal ret meget til at forarge folk. Jeg mener, der ligger videoer på internettet, hvor man ser folk blive slået ihjel. Og nogle af de musikvideoer, der bliver lavet er også ret vilde. Jeg bliver sjældent forarget.«
Hvis ikke de bliver forargede, så håber jeg, at de i alt fald bliver rystede over videoer, hvor man ser folk blive slået ihjel. Det er forhåbentlig ikke en positiv ting i sig selv ikke at have evnen til at blive forarget eller rystet over rystende ting.
Må jeg ikke minde om at også herhjemme var der kræfter blandt kristelige som mente at aids var Guds straf og det var værre. I Sverige - og måske også i Norge? - tog man disse kræfter mere alvorligt end man gjorde herhjemme. Om dette har Jonas Gardell skrevet en bogserie, Torka aldrig tårer utan hansker, som desværre ikke kan ses mere på svt.se, men her et link til nogle informationer fra serien: http://www.svt.se/torka-aldrig-tarar-utan-handskar/
Også i DK blev der talt om internering af de aids-syge, men den idé blev vist hurtigt skudt ned? Men idéen holdt sig vist i Sverige, så vidt jeg husker....? Her er nogle af forslagene: "Jonas Gardell har lest det som er blitt skrevet om homsehistorien og aids-utbruddet i Sverige. Dessuten har han intervjuet utallige gjenlevende, leger, samfunnsforskere og sykepleiere, og oppgitt dem i en referanseliste bak i bøkene. Som bevismateriale. – Jeg har gjort det for at leserne ikke skal kunne komme og si at dette ikke har skjedd, sier han.En lege foreslo at man skulle merke hiv-positive ved å tatovere dem i armhulen. Andre leger ville opprette konsentrasjonsleirer hvor de skulle bo til de døde." http://www.aftenposten.no/amagasinet/De-spedalske-7350153.html
Bare for at minde os alle om at der var engang for ikke så længe siden hvor samfundet, måske ikke i DK, men i mange lande, anså aids for at være en sygdom som kun bøsser fik. Og hvor man godt kunne score piger, hvis man ikke kunne lide eller ligefrem hadede bøsser.
Og vi kan godt tage et citat til:
"Kändisjurister, som Henning Sjöström och Leif Silbersky, förordade registrering och hård lagstiftning, trots att de var medvetna om att det bröt mot den allmänna rättsuppfattningen. ”Här står stridiga intressen mot varandra”, uttalade sig Leif Silbersky, ”och då tvingas vi att vidta de åtgärder som är minst felaktiga”, och hans kollega Henning Sjöström menade att ”man i det här fallet måste ge avkall på skyddet för den enskilde medborgaren för att skydda samhället från den smitta han kan sprida”." kilde: http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/jonas-gardell-sa-skapades-hate...
Igen dette: Engang for ikke så længe var der mennesker som i fuldt alvor mente dette.
Og igen også dette: Score piger kunne man dengang selvom om man ikke kunne lide eller hadede bøsser.
Pointen er denne her: De her drenge som siger at man ikke scorer (piger) 'hvis man hader bøsser' har da måske ret så langt, at piger som regel, de fleste, har større forståelse for bøssers måde at leve på end drenge har eller tidligere har haft. Og pointen er også denne: en af drengene er ikke bøsse, men siger han er det. Hvorfor gør han det? Er det fordi han så nemmere kan komme i kontakt med piger eller?
Eller det mon fordi det er 'smart' lige nu ikke at hade bøsser....eller...
ps: gad vide hvornår dr tager sig sammen til at sende Torka aldrig tårer utan hanskar?
Husk nu at Gay spiller musik og det endda god musik af så unge mennesker at være :-)
http://youtu.be/CdkqqqFirnQ
Jeg syntes det er positivt, at de her fire unge drenge fra Gay gør op med fordomsfulde unge og ældre, når nu de bliver spurgt ud om deres navn.
De kommer fra Grenaa hvor det ikke er normalt at have sine egne holdninger, tænke selv, eller se anderledes ud end den gængse provinsborger nu engang gør på de kanter.
De har valgt et smart navn som giver omtale og sætter spørgsmålstegn, og på den måde omtale.
"- Så hvorfor hedder I Gäy? Jakob: »Vi prøvede at finde et kort, catchy ord.«"
Simpelt og et ord med flere betydninger.
Måske endda ligefrem genialt vil jeg mene, hvis man vil have omtale og have sin musik frem i verden.
De er ligeglade med om folk tror de er bøsser, ja de kan ligefrem lide at lege lidt med deres seksualitet... og hvad så... det er da fint med mig.
Det ville da være ærgerligt hvis de lignede de solbrændte hårdt pumpede drenge(mig mig mig typen) som der er så mange af i forvejen.
Og ja... Der skal ret meget til at forarge unge i dag. De unge har set alt i den her verden. Det hele er udstillet på nettet og let tilgængeligt for selv helt små børn.
Der er ikke noget at sige til at ungdommen lukker øjnene, kigger den anden vej og koncentrere sig om deres egen virkelighed.
Drengene fra Gay har da i det mindste nogle holdninger når de bliver spurgt, og det kan da godt ske de holdninger afspejler deres alder, men de prøver da på at byde ind med et eller andet.
Nå men husk nu musikken... det er trods alt det vigtigste og ikke deres navn.
http://youtu.be/RBNHsCE2chY
http://youtu.be/atfyb-WsIFo
Palle
ok, jeg har hørt det, men det er ikke noget for mig, men det er jo smag og behag.