Læsetid: 4 min.

Det skrøbelige ægteskab som samfundsprisme

I en af Danmarks største dokumentariske satsninger nogensinde, TV 2’s serie ’De 7 bryllupper’, skildrer tre danske instruktørtalenter i syv år syv forskellige ægteskaber. En filmisk ambitiøs kærlighedskrønike om det målbevidste, selvrefleksive arbejde med noget så traditionelt og skrøbeligt som ægteskabet
De 14 deltagende par i serien ’De syv bryllupper’ som TV 2 vil følge gennem de kommende syv år. Foto: Amanda Thomsen

De 14 deltagende par i serien ’De syv bryllupper’ som TV 2 vil følge gennem de kommende syv år. Foto: Amanda Thomsen

20. november 2013

Det vigtigste for mig er at holde et bryllup, som Nynne kan se tilbage på uden nogen fortrydelser,« siger den kommende gom, Thomas, med fortrydelse i flertal.

De to er på bryllupsforberedelsesrejse i Malaga, og Nynne kan ikke lide maden på den restaurant, de vil holde brylluppet på, og Nynne vil vies med udsigt over stranden, selv om det giver et helvedes bøvl med præsten, og Nynne vil ikke underskrive den ægtepagt, som Thomas har fået lavet til dem – hvis nu ...

TV 2’s nye filmisk ambitiøse satsning inden for dokumentarserier, De 7 bryllupper, skal i de næste syv år virke som et antropologisk undersøgelse af danskerne med ægteskabet som prisme.

En moderne kærlighedskrønike, kalder idémagerne, Lisa Klit og René Verlaan, det. Også selv om karakteren Thomas’ pragmatiske »hvis nu ...« skilsmissen sker i 43 procent af alle ægteskaber i disse år.

»Jeg var overrasket, da jeg kom til Danmark, over at se et samfund, der nærmest er indrettet til skilsmisser. Før havde jeg aldrig hørt om ’skilsmissetog’ og ’skilsmissefly’,« siger hollandske Verlaan på den stamcafé på Frederiksberg, hvor han og Klit og seriens tre instruktører holder til.

»Men vi ville ikke undersøge skilsmissen, men snarere hvad der skal til, for at et parforhold kan bære igennem i et skilsmissesamfund,« forklarer Klit.

Parrene, vi følger i serien, garderer sig nemlig med coaching og parterapi og anden planlægning for at gå op mod skilsmissestatistikken. Det arbejde er seriens og samfundsskildringens omdrejningspunkt.

Casting på værdier

Samlet set er De 7 bryllupper 49 dokumentarfilm fordelt over syv år om syv danske ægtepar, portrætteret af tre danske instruktørtalenter med dokumentarfilmssucceser bag sig Christian Bonke (Ballroom Dancer), Katrine Kjær (Adoptionens pris, 2012) og Mira Jargil (Den tid vi har og Drømmen om en familie, 2013).

Lige nu viser TV 2 to prologer, der introducerer projektet, før det for alvor sættes i gang næste år. Men når de første syv dokumentarer vises, så er hver dokumentar om ét par skabt af én af de tre instruktører. Det kræver stærkere karakterer, større dokumentarfilmisk tæft, dybere historier og ændrede castingkriterier end den danmarksskildring, vi eksempelvis har set i TV 2’s Årgang 0:

»Vi har ikke kigget på sociale segmenter og på demografi, som man almindeligvis caster efter til tv,« siger Lisa Klit.

»Vi har ikke på forhånd vidst, at vi skulle have et homoseksuelt par eller et muslimsk par eller nogle fra Fyn eller nogle, der er blevet gift for fjerde gang. Vi har ledt efter de forskelligartede værdier, vi søger i en moderne kærlighedskrønike, og de karakterer og de udviklingshistorier, vi godt kunne tænke os at følge i syv år.«

Livet set fra en kamerakran

Også derfor har valget af de tre instruktørtalenter og den visuelle ambition været central for projektet, påpeger Klit.

»Vi vil gå filmisk til værks. Vi vil udfordre tanken om det nære rum, som vi ellers er vant til på tv. Vi skal i stedet skabe flotte filmiske fortællinger med kamerakraner og det hele. Det har været en del af udgangspunktet for serien.«

Netop det har interesseret instruktør Christian Bonke, der dagen efter skal til Mexico og USA for at filme de to første portrætter af to af hans par.

»Vi planlægger manuskript og billeder på forhånd og låner meget fra fiktionen, både i arbejdsmetoden og i billedsproget, og det kommer til at kunne ses,« siger han.

Klit og Verlaan har arbejdet med konceptet siden 2006, men har først nu – på grund af tidsånden, måske, og på grund af en forøget interesse for dokumentargenren – fået chance for at realisere det bekostelige projekt.

TV som coaching

I serien møder vi et kristent par, der bor hver for sig og søger råd hos et ældre ægtepar, vi møder et lesbisk par med børn fra den enes tidligere forhold, vi følger langdistanceforholdet og de udrejsende selvrealiserende psykologer. Endnu ved dokumentaristerne af gode grunde ikke, hvordan disse kommer til at udforme sig, men det er påfaldende, at mange af dem er sig mere end meget bevidste om, hvad de går ind i med ægteskabet, og hvordan de skal forberede sig på det, praktisk og mentalt.

»Det er faktisk sjovt, hvor meget coaching fylder hos mange af karakterne,« siger Bonke.

»Der findes dem, der går til coach, for at få mest muligt ud af deres tid.«

– Får karakterne så ’double up’ på coaching, når I følger dem med kameraer og ophøjer deres liv til tvdrama?

»Karakteren Thomas siger, at dét at vi filmer ham, skærper hans bevidsthed om hans liv i en tid, hvor det ellers går så stærkt, hvor den ene dag tager den anden, uden at vi egentligt reflekterer. Det er jo lidt vildt at tænke over, at vi bor i et samfund, hvor der skal det til for at gøre os bevidste om, hvorvidt vi bruger vores liv rigtigt eller ej,« svarer Lisa Klit.

– Men det at lave programmer på denne her måde er vel også at skærpe folks bevidsthed om, hvem de er, hvor de er, hvad ægteskabsinstitutionen er for en størrelse og betyder? Bliver programmer som disse ikke, akkurat ligesom coaching, endnu et redskab til selvrefleksion?

»Jo da. Men selvrefleksion håber jeg aldrig bliver umoderne. Det er noget andet end coaching. Jo mere, vi taler om livet, jo nemmere bliver det at leve det. Det tror jeg også, at vores dokumentariske ægteskabsportrætter i et skilsmisseramt samfund kan bidrage til.«

Uanset hvor mange par, der i løbet af de syv år ender med at indløse det frygtede, halvt forventede ’hvis nu ...’

 

’De 7 bryllupper’. Anden prolog sendes i aften, onsdag d. 20. november kl. 20.00 på TV2 og genudsendes d. 23. november kl. 14.00. Se første prolog på play.tv2.dk.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu