Interview
Læsetid: 4 min.

’Danmarks kulturelle historie skal frem i lyset’

På Nationalmuseet kan man lære om kvindernes frigørelse, det kan både danske børn og indvandrerbørn lære noget af, mener Københavns nye kulturborgmester, Carl Christian Ebbesen
Carl Christian Ebbesen (DF) er pr. 1. januar 2014 Københavns kultur- og fritidsborgmester. Han vil blandt andet prioritere, at ’vi får adgang til de institutioner, der viser vores historie, så vi får mulighed for at vide meget mere om, hvem vi er og hvorfor’, siger han. Foto: Scanpix

Carl Christian Ebbesen (DF) er pr. 1. januar 2014 Københavns kultur- og fritidsborgmester. Han vil blandt andet prioritere, at ’vi får adgang til de institutioner, der viser vores historie, så vi får mulighed for at vide meget mere om, hvem vi er og hvorfor’, siger han. Foto: Scanpix

Kultur
4. december 2013

Vægten skal lægges på Danmarks kulturelle historie, fastslår Dansk Folkepartis Carl Christian Ebbesen, nyvalgt kultur- og fritidsborgmester i København.

»Danmark har en historie og en kulturel baggrund, som jeg gerne vil have meget mere frem i lyset,« siger han. Han fremhæver København som en meget tolerant by med ytringsfrihed og ligestilling mellem kønnene, »værdier, som vi har sendt soldater i krig for at bevare«.

»Jeg vil prioritere, at vi får adgang til de institutioner, der viser vores historie, så vi får mulighed for at vide meget mere om, hvem vi er og hvorfor.«

– Jeg kan umiddelbart komme i tanke om Tøjhusmuseet og Frihedsmuseet – er det sådan nogle, du tænker på?

»Og Nationalmuseet, som blandt andet udstiller danmarkshistorien fra 1660 til 2000, herunder kampen for kvindernes frigørelse. Vores lighed er jo under massivt pres fra folk, der har andre værdier, hvor kvinder ikke får lov til at uddanne sig, hvor kønnene skal holdes adskilt, og visse kvinder, jeg siger ikke dem alle, men nogle bliver tvunget til at gå med tørklæde. Jeg vil ikke finde mig i et samfund, hvor man skaber særrettigheder for visse grupper – der må være lighed for alle.«

– Men subkulturernes ideer gælder jo ikke for den danske mainstreamkultur. Jeg begynder eksempelvis ikke at gå med tørklæde, fordi nogle andre kvinder gør?

»Det kommer skridt for skridt, vi skærer bidder af pølsen der, hvor vi går på kompromis. Tag maden i børneinstitutionerne, det er vigtigt, hvad børnene lærer om vores nationale madkultur. Hvorfor skal danske børn spise islamisk mad?«

– Vi spiser jo også sushi ...

»Så det er lige meget, om børneinstitutionerne undlader at servere svinekød af hensyn til de muslimske børn?«

– Mener du, at man skal spise kristne nakkekoteletter for at være rigtig dansker?

»Det er ikke det, jeg siger! Jeg siger, at der er eksempler på institutioner, hvor man går på kompromis med dansk madkultur for at imødekomme et religiøst mindretal.«

– Men hvad kan du som kulturborgmester stille op med børne- institutionerne?

»Det har du ret i, at det, at jeg er kultur- og fritidsborgmester, ikke er ensbetydende med, at jeg kan slå en knytnæve i bordet og kræve at madordningerne skal laves om. Det, jeg kan, er at sørge for, at vi bruger vores skattekroner på at sikre, at vi fjerner særrettigheder og bruger pengene på at sikre vores kulturarv. Vi har et stort kulturhistorisk arkiv på Stadsarkivet, hvor en mængde kultur- historisk gods står pakket væk i kasser. Hvorfor ikke bruge pengene på at sørge for, at borgerne får adgang til at se det? Vi kan lære meget af, hvad vi kommer af, og vi skal ikke give plads til, at religiøse minoriteter får lov at dominere.«

Lukkede svømmehaller

Carl Christian Ebbesen forestiller sig, at man kan bruge den forestående skolereform med heldags- skolen til at gøre meget mere ud af at tage børnene med ud i København og besøge kulturinstitutioner.

– Gør man ikke det i forvejen?

»Jo, men nu kan man gøre det i meget større omfang, fordi der bliver mere tid til den slags.«

– Skolerne hører vel heller ikke under din ressort?

»Nej, men jeg kan sørge for, at kulturinstitutionerne er åbne, og at der er økonomi til dem.«

Der ud over vil Ebbesen som borgmester gerne prioritere vækstlaget, de små spillesteder og de små teatre, siger han. »Men jeg er jo civiløkonom,« tilføjer han, »så jeg tror også på afkast.« Derfor skal turistfremmende aktiviteter som den københavnske modeuge og Copenhagen Fur ligeledes prioriteres.

Lige ret

Først og sidst er det imidlertid dansk kultur og lige rettigheder for alle, der står øverst på dagsordenen.

»Der er svømmehaller, som lukker for mænd, så kvinderne kan bade i fred, som det hedder, men det sker naturligvis ikke på grund af alle kvinder, men af hensyn til de muslimske kvinder. Der er en desperat mangel på svømmehaller i København, så det er absurd at lukke dem for nogle befolkningsgrupper.«

– Der er også svømmehaller, som lukker for andre befolkningsgrupper, når de fede svømmer. Skal meget fede mennesker heller ikke have lov til at svømme uden, at der er andre til stede?

»Alle særrettigheder skal afskaffes, der skal være lige rettigheder for alle, og man skal kende sine rettigheder. Der skal ikke være nogen ekstra rettigheder. Det er ødelæggende for sammenhængskraften. Så er der eksempelvis nogle, der finder på, at det vil være et godt integrationsprojekt, hvis indvandrerdrenge begyndte at spille fodbold, og så giver man tilskud til det, så de kan gå billigt til træning. Men der er jo også danske børn, hvis forældre ikke har råd til kontingentet, og er det ikke lige så synd for dem?«

– Mener du ikke, at man skal lave integrationsprojekter?

»Jo, hvis det er integration. Eksempelvis kunne man tage børnene med på Nationalmuseet, så både danske børn og indvandrere sammen kan lære om kvindekampen. Det smukkeste vil være, hvis de lærer om vores kultur sammen med danske børn, det er dialogen, som er vigtig for, at folk møder disse ting, og at de tager dem til sig. Så kan man jo håbe på, at også indvandrerkvinderne på et tidspunkt begynder at gøre oprør.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Hård kost - det her!

lars abildgaard, Carsten Søndergaard, christel gruner-olesen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Kunne han ikke koncentrere sig om arbejderhistorien?

Synes det må være et godt sted at starte.

Nu venter vi bare på at Hr. Ebbesen opfordrer til en krystalnat... men langt inden kan han vel starte op lidt blødt med at sætte en stopper for Halloween og den voksende fejring af Thanksgiving der rimeligvis også truer danske traditioner og værdier...

lars abildgaard, Niels Mosbak, Karsten Aaen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Jette M. Abildgaard

Han udfoerer vel blot sin egen krystalnat Chris Green....noget siger mig, at lige netop dette, er et meget stort oenske hos ham og hans lige....

Det bliver en parfumeret udgave af Danmarks historien vi vil få serveret af DF
Ingen stank fra de hængte på galgebakken tak
Ingen sorte slaver der bliver pisket af danske plantageejere
eller spædbørn der 'danser' på de danske vikingers spydspidser tak
Lidt a la 'jul i gammelby'
Så vi kan blive bekræftet i hvor rare, humanistiske og demokratiske vi altid har været modsat de fremmede

Karsten Aaen og christel gruner-olesen anbefalede denne kommentar
Kristian Løwenstein

Ser ud til at frikadeller er tilbage på menuen drenge, politikernes og erhvervslivets særrettigheder en saga blot, og nationens kulturelle fremtid fastlåst, frosset i tiden og sikret for altid, og sidst men ikke mindst til alle jer piger i de fjerne lande, husk vores bomber banker kun for jer.

Karsten Aaen og christel gruner-olesen anbefalede denne kommentar

Den dér med lige rettigheder for alle er forkert placeret - tværtimod bør flere og flere grupper blive tilgodeset med deres ønsker, kun deri ligger reelt lige muligheder i samfundet. Vi er en stor folkelig masse - delt efter vidt forskellige interesser og ønsker.

Tak, Karen Syberg, for udstillingen af CCEbbesens manglende hurtighed på aftrækkeren. Svaret på 'Mener du, at man skal spise kristne nakkekoteletter for at være rigtig dansker?' burde naturligvis have været :
'Hvordan, Karen Syberg, kan en nakkekotelet være kristen. Hvis dåb af nakkekoteletter sker, skal jeg forholde mig til det, men sligt kendes kun fra kættersekter'

Ja hvordan, Karen Syberg ? Da du ikke har en jordisk chance for at besvare det med fornuftens værdighed i behold, så lad os vende det om :

Hvorfor kan en nakkekotelet, et par sko, en parfume, et pudevår ikke være 'kristne',
Undersøg det. Og fat det. Og find ud af jvor du har den ide fra at ting kan være 'kristne'. ALT kan være halal ... og lidt dyrere hehe ...med et lille sving med mumbojumbostokken. Er det det der spøger ?
Det er nok mere vigtigt end du lige forestiller dig når du interviewer for en ideologisk uafhængig avis :)

"Vores lighed er jo under massivt pres fra folk, der har andre værdier, hvor kvinder ikke får lov til at uddanne sig, hvor kønnene skal holdes adskilt, og visse kvinder, jeg siger ikke dem alle, men nogle bliver tvunget til at gå med tørklæde. Jeg vil ikke finde mig i et samfund, hvor man skaber særrettigheder for visse grupper – der må være lighed for alle." citat fra artiklen ovenfor af Carl Christian Ebbesen.

Hvem er det der forhindrer visse kvinder i at uddanne sig, hr. Ebbesen? Ingen - så vidt jeg ved! Hvem er det der holder kønnene adskilt, hr. Ebbesen? Ingen - så vidt jeg. (undtagen måske 1% af muslimerne, men vil hr. Ebbesen virkelig dømme alle muslimer pga. hvad 1% af muslimerne gør? eller hyr?) Og hvem er det, som tvinger unge kvinder - eller ældre - til at gå med tørklæde, hr. Ebbesen? Ingen, så vidt jeg ved. Ikke andet end at der i enhver kultur - og subkultur - er traditioner og felter som bliver videreført og som man bliver opdraget i f.eks. at det er naturligt for kvinder tage en hat eller et tørklæde på, når de skal ud. Præcis som ingen danske kvinder for 60 år siden kunne finde på at gå udenfor uden at tage hat eller tørklæde på.....

Og siden gik de så over til at bruge en hætteparyk, set f.eks. i Hjemmet i 1958 og også set i diverse spillefilm fra den tid, hvor bl.a. Ghita Nørby har en sådan en på.

Ift. særrettigheder så vil Ebbesen måske også afskaffe Fars Legestue? eller hyr? For det kan jo aldeles ikke være meningen at kun fædrene må tage deres børn med i Fars Legestue, vel? siden han nu render rundt og vil gøre alle lige, eller som jeg hører det: alle skal være ens! Hr. Ebbesen vil måske også sløfje mor/barn svømning eller hyr?

Poul Eriksen, Malan Helge, Carsten Søndergaard, Steffen Gliese og christel gruner-olesen anbefalede denne kommentar
christel gruner-olesen

..... tillykke København :-(

Anders Feder, lars abildgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Søndergaard

Tak til Karen Syberg for et kvalificeret interview!

Jeg har aldrig været fan af Carl Christian Ebbesen (alt for pænt efter min smag og han har fået ekskluderet for mange af mine foretrukne "landsbytosser") men han klarede sig helt fint i Deadline i går aftes overfor Anja Bo, som efterhånden blev mere og mere desperat, og forgæves afprøvede hele sit store arsenal af mimikker, grimasser og dådyrøjne. Til sidst bøjede hun sig så langt ind over bordet mod sin modstander at jeg blev bange for hun skulle miste balancen. Carl Christian Ebbesen fik godt nok skovlen under DRs kulturmarxistiske vækkelsesprædikant! Han har tilsyneladende lært af kulturmarxisternes teknikker, og anvendte dem med succes. Det må jeg rose manden for, selv om jeg selv foretrækker en mindre politisk korrekthedsleflende og mere konfrontatorisk stil i forbindelse med masseinvasionen og befolkningsudskiftningen.

Dansk Folkepartis repræsentanters politisk korrekte retorik matcher slet ikke situationens alvor. Det er ikke et spørgsmål om svømmehaller, halalkød, "demkratiske værdier", "homo og kvinderettigheder" og "integration", det er et spørgsmål om liv og død for det danske folk som invaderes af befolkninger fra lande som alle hver for sig sammen kan mønstre fra ti til hundred gange det danske indbyggertal, og vil kunne opretholde indvandringsstrømme til vesten uden at deres eget befolkningstal bliver mindre af den grund.

Se videoen her: http://www.tinyurl.dk/42077

Beklager, - men emnet er for fascinerende, og det er naturligvis enhver, ikke kun artiklens ophav, der er velkommen til at forklare 'Mysterii de Nakkekottelet Christi', den 'kristne nakkekotelet' og hvordan den er blevet det.
Næppe i Folkekirken... fortæl hvis I ved noget.

DFs ligestillingspolitik er lige så firkantet, som Carl Christian Ebbesen lægger den frem: "Der skal være fuld og uforbeholden ligestilling mellem kønnene, og der skal være ligeløn". "Ligestilling må dog ikke indebære positiv særbehandling."

Og så følger der ellers solid særbehandling i de to næste punkter: "Vold mod kvinder skal bekæmpes og forebygges, kvindekrisecentrene skal styrkes og hustruvold skal straffes hårdt. Indvandrerkvinder skal støttes og hjælpes, så de kan frigøre sig fra forældede familiemønstre."

At det kun er indvandrerkvinder, der skal frigøres fra forældede familiemønstre, er vel tænkt som en støtte til de ti procent af DFs vælgere, der mener kvindens plads er i hjemmet.

Punkterne er ellers klart rettet mod mænd til hjælp for de små kvinder. Så selvom det da er fint, at DFs kamp mod særbehandling er så fleksibel, savner jeg klare programpunkter om hjælp til partnervoldsramte mænd - og så behøver man vel hverken være kvinde eller indvandrer for ikke at gide forældede familiemønstre.

Jens Thaarup Nyberg, Steffen Gliese og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

– Jeg kan umiddelbart komme i tanke om Tøjhusmuseet og Frihedsmuseet – er det sådan nogle, du tænker på? spørger Karen Syberg

Er dette virkeligt et interview eller er det godt forsøg på at udstille Ebbesen som en indskrænket idiot ? Karen Syberg kan noget med æbler og har terroriseret os med beskrivelser af sin have. Kan det blive mere æblegrødsdansk ??
Når det røde flertal på Københavns Rådhus virkelig vil overlade Kulturborgmesterposten til en DF' er så siger det sgu da mere om deres satsning og vægtning på kultur end sidstevælgerens eneste mulighed.
Det ville være langt mere relevant at spørge EL, SF bog socialdemokraterne på Københavns Rådhus om hvorfor de ikke selv vil over tage denne post. Men det kommer måske også ?

Børge Rahbech Jensen

Der er et hav af relevante museer i provinsen. Udover generelle kulturhistoriske museer er der fx. Tidens Samling i Odense, Den Gamle By og Kvindemuseet i Aarhus, Danish Design Museum i Randers, Gasmuseet i Hobro og Elmuseet i Tange.
København har et arbejdermuseum.

Fint, hvis indvandrebørn ikke kun lærer om forældrerne´s historiske baggrund og kulturarv, men også om historien og kulturen i det land de skal leve i.