Interview
Læsetid: 4 min.

DR’s generaldirektør: Jeg hilser debatten velkommen

Det passede ikke, da DR’s generaldirektør i fredags sagde, at flere medarbejdere i DR følte sig ’overciteret’ i en artikel i Information. Men det var ikke ment som en kritik, siger hun nu
Kultur
4. december 2013
DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, mener, at det er vigtigt at holde sig for øje, at den kritik, som nogle DR-medarbejdere er kommet med i Information, ikke nødvendigvis er dækkende for alle.

Jens Nørgaard Larsen

Der er medarbejdere i DR Nyheder, der føler, at de er blevet overciteret i det her, og at de ikke mener, at det, der står i den artikel, er dækkende for den diskussion, der har været i DR Nyheder. Og det er de i gang med at forsøge at få trukket tilbage.«

Sådan sagde DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, i radioprogrammet Mennesker og Medier på P1 i fredags som reaktion på en artikel i indeværende avis. I artiklen kritiserer flere navngivne medarbejdere ledelsen i DR Nyheder for topstyring og manglende dialog med medarbejderne. Fællestillidsmand Lars Møller Hansen udtrykte det således:

»Ledelsen har ikke gjort så meget for, at vi skal diskutere journalistik og måden, vi gør tingene på i DR Nyheder. Det er måske også derfor, nogle fejl opstår. Det er, fordi man ikke lige stopper op og snakker om, hvilken retning vi går i.«

Efterfølgende har Lars Møller Hansen forklaret, at han i virkeligheden talte om nogle enkelte redaktioner og ikke hele DR Nyheder som sådan. Fællestillidsmanden har imidlertid forklaret Information, at han hverken har følt sig »overciteret« eller ønsker at trække sine udtalelser tilbage. Det samme gælder for alle de øvrige medarbejdere, Information efterfølgende har været i kontakt med.

Information spørger, hvad Maria Rørbye Rønn mente, da hun sagde, at flere medarbejdere følte sig »overciteret«.

»Det, jeg refererede til i Mennesker og Medier forleden, var, at fællestillidsmanden i DR Nyheder selv har været ude at sige til alle sine kolleger, at hans udtalelser kommer til at tegne et generelt billede, og at det ærgrer ham efterfølgende, fordi han kun har haft bestemte redaktioner i tankerne, da han udtalte sig. Han har ikke haft hele DR Nyheder i tankerne.«

– Du sagde ’medarbejdere’ i flertal. Er der flere?

»Man kan jo sige, at fællestillidsmanden repræsenterer en masse journalister i huset. Han siger selv, at den udtalelse, som han kom med, desværre kommer til at give et generelt billede af situationen, som skulle have været mere nuanceret. Det har han efterfølgende præciseret i en udtalelse, som jeg ved, I også har fået. Og han understregede faktisk også, at tillidsgruppen har et konstruktivt samarbejde med ledelsen. Jeg har ikke opfattet det her som en kritik af Information, men snarere som en præcisering af, hvad han rent faktisk mente og en erkendelse af, at han nok har fået formuleret sig lidt for bredt.«

– Var det en fejl, da du sagde, at der var flere medarbejdere, der følte sig »overciteret«?

»Jeg skulle måske have sagt »præciseret« eller »nuanceret«. Jeg må i hvert fald konstatere, at fællestillidsmanden er ude at præcisere, hvad han mente over for alle sine kolleger i huset.«

Ikke intentionen

– I samme interview siger du, at medarbejderne er i gang med at få trukket udtalelserne tilbage. Hvad betyder det?

»Jeg må bare konstatere, at fællestillidsmanden, som er talerør for en masse journalister, efterfølgende var ude at præcisere, hvad han egentlig mente over for alle sine kolleger i huset. Og det kan jeg forstå, at han også har gjort over for jer. Jeg tror bare, at pointen her er, at man skal holde sig for øje, at den her kritik fra nogen ikke nødvendigvis er dækkende for alle. Og det er jo derfor, han er gået ud efterfølgende for at præcisere det.«

– Ved du, at der er nogen kilder, som vil trække deres udtalelser tilbage?

»Nej, men nu synes jeg, det bliver lidt en diskussion om nogen ord. Jeg skulle måske have sagt, »præciseret« eller »nuanceret«. Men jeg må i hvert fald konstatere, at han præciserer efterfølgende. Han oplever, at han har udtalt sig for generelt, og det ærgrer ham, fordi han kun har haft nogle særlige redaktioner i tankerne. Han har ikke haft hele DR Nyheder i tankerne.«

– Dine udtalelser i Mennesker og Medier kommer jo til at fremstå som en kritik af Information?

»Jeg er rigtig ked af, hvis nogen kan have opfattet det som kritik af Information. Sådan er det ikke ment. Det er ment som en henvisning til, at fællestillidsmanden efterfølgende korrigerer eller præciserer det, han har været ude at sige, fordi det ærgrer ham, at han har fået tegnet et for generelt billede af situationen.«

– Kan du forstå, hvis de udtalelser, du kom med i radioen, kan få det til at fremstå, som om I er afvisende over for en debat?

»Nej. Det er i hvert fald ikke intentionen. Jeg hilser debatten velkommen. Men det er klart, at det er vigtigt for mig, at det også kommer frem, når der er en kritik, som en fællestillidsmand bagefter går ud og præciserer. Han siger jo, at det ærgrer ham, at han tegner et for generelt billede, og at han kun havde nogle bestemte redaktioner i tankerne og ikke hele DR Nyheder.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Debatten har i flere år efterlyst Maria Rørbye Rønn, som har svaret med sfinksagtig udtale - oftest tavshed, hvori kreative mennesker fryser til.

Vibeke Rasmussen

Maria Rørbye Rønn lyder i uhyggelig grad som en politiker. Et sprog fyldt med floskler og selvros, taler konsekvent udenom, undgår i vid udstrækning at svare på stillede spørgsmål og kan tale uendeligt og ustoppeligt – så at sige 'ad libitum' – uden at hendes ord af den grund giver megen mening.

Da Kenneth Plummer efter fem lange år omsider blev tvunget fra posten som Generaldirektør, havde jeg store forhåbninger til hans efterfølger. Sikke en skuffelse! Hun er endnu mere usynlig end ham, men når hun så endelig træder offentligt frem og ytrer sig … ville jeg ønske, at hun havde ladet være.

Hendes optræden i 'Mennesker og medier' kan høres her – hvis nogen orker:
http://www.dr.dk/radio/player/ondemand/legacybyrid/1644177#!/33:11

Lene Timmermann, Michael Kongstad Nielsen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Kurt Lindy Hansen

"Bullshit"

Lene Timmermann og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Hun er jurist, for pokker! Hun er også chef og skal beskytte Haagerup, lige til han får sparket på næste ledelsesmøde.

Michael Kongstad Nielsen

Det må man håbe, han gør.