Læsetid: 3 min.

Film der kan hjælpe dig igennem en ubehagelig jul i familiens skød

Hvis du også sidder og frygter den kommende tid i familiens trykkende favn, anbefaler Film Og Fjernsyn her otte film, der får din dysfunktionelle familie til at fremstå lidt mindre dysfunktionel
19. december 2013

Ondskabens Hotel

Hvis du læser Information, fordi dine forældre gjorde det, er der en god chance for, at dine juleoplevelser har været præget af, at dine forældre ikke alene arbejdede for meget, men også havde en nagende fornemmelse af, at de var ’bestemt til noget større’, og derfor tyllede for meget rødvin. Tilbring derfor en 90 minutters tid i selskab med Jack ’Heeeere’s Johnny!’ Torrance, skolelæreren, der vil skrive et teaterstykke, men ender med at gå amok med en brandøkse.

Sound of Music

Uanset hvor sundt det er for din efterladte forælder at have fundet kærligheden igen, så er nye – især unge – stedforældre frygteligt akavede gæster til jul. Men sæt Sound of Music på dvd-maskinen, og trøst dig da for en stund over, at du ikke har fået en stedmor, der gerne vil have, at du og dine søskende skal pile efter hende på række og synge »do-re-mi«, og at du ikke har skal købe julegaver til en sådan jubeloptimist, hvis yndlingsting tæller »regndråber på roser og kattenes knurhår, lyse kobberkedler og varme uldmuffedisser.«

Godfather

Sidder du og drømmer om saglig ro og englesang, men VED at du skal tilbringe den næste tid i skjul bag en sofa for ikke at blive ramt af spytkaskader under familiefejder om Enhedslistens finanslovsstrategi, Politikens ytringsfrihedsslingrekurs og hvem, der var mest grådig, da Momses bo skulle gøres op, så tag et gensyn med Godfather og glæd dig over, at I giver Corleone’erne baghjul når det kommer til konfliktløsning.

The Royal Tenenbaums

Dine forældre sagde altid, at ’det er ligegyldigt, hvad du laver, skat, bare du er lykkelig’, men du er jo ikke idiot, så du ved, at det er en gigantisk løgn. Hvis du er vokset op med den uskønne kombination af ’68-tolerance og massivt forventningspres, så kig forbi de tre Tenenbaum-vidunderbørn, der alle ender som totale fiaskoer. Og det hele er deres skiderik af en fars skyld.

Det hvide bånd

Ligger du lige nu vandret for at pakke alt væk, der ikke er nagelfast, og er du i gang med at sende hunden på genbo-pension, fordi dine dæmon-børnebørn fra Djævleøen kommer på visit. Så tag og se Det hvide bånd og glæd dig over, at afkommets afkom vel i det mindste ikke besidder ondskab og kløgt nok til at starte en verdenskrig.

Dogtooth

Du har måttet forlade kollegiet i København for i samtlige fire juledage at isolere dig med dine provinsforældre, hvis småborgerlige materialisme, du – set i din basisuddannelse fra RUCs klare lys – kun kan fnyse forarget over. Se den græske absurdkomedie Dogtooth og glæd dig over, at de gamle trods alt har ladet dig og dine søskende vide, at der eksisterede en verden udenfor haven, før I begyndte at give ting forkerte navne og røre mærkeligt ved hinanden.

The Good Life

Jeres meget voksne datter bruger år efter år DSB’s juletog som en tidsmaskine tilbage til julen 1982 og opfører sig som en præpubertær muggerøv, der, hvis hun sover på sofaen, bliver hysterisk over den måde, du lyder, når du spiser. Er jeres jul en tidslomme, hvor jeres børn går i barndom og ikke løfter en finger, så se den danske dokumentar The Good Life og glæd dig over, at de ikke stadig bor hjemme og bebrejder dig for deres lorteliv hele året.

Gravity

Du holder jul sammen med dig selv og har planlagt at se franske nybølgefilm med en god kasse rødvin som bonkammerat hele aftenen. Men du frygter også lidt, at du pludseligt skulle glemme, at jul er en aften ligesom alle andre aftener og dermed blive trykket på hjertet af de evindelige krav om iscenesat socialitet og opleve ensomhed. Gå i biffen og se Sandra Bullock svæve hjælpeløst rundt i rummet i Gravity, og mind dig derved om, at ensomhed er superduper-relativt, når man bor sammen med 6 milliarder andre mennesker på en lille, skiden blå planet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu