Læsetid: 2 min.

’Pressenævnet må også forholde sig til proportioner’

Pressenævnets krav til Ekstra Bladet i forbindelse med kritikken af det somaliske gidseldrama er ude af proportioner, og det er derfor på sin plads, at Ekstra Bladet henviser til, at torsdagssavisen skal læses omvendt, mener chefredaktør Poul Madsen
Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, mener, at det er ’fuldstændig vanvittigt’, at Pressenævnet  bl.a. vil have avisen til at bringe nævnets kendelse syv dage på ekstrabladet.dk.

Jens Nørgaard Larsen

13. december 2013

Pressenævnet offentliggjorde onsdag en alvorlig kritik af Ekstra Bladet i forbindelse med avisens dækning af gidsel- sagen fra Somalia, hvor de to søfolk Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez blev tilbageholdt af somaliske pirater i 838 dage. I den forbindelse har Pressenævnet pålagt Ekstra Bladet at henvise til kritikken i syv dage på ekstrabladet.dk og bringe kritikken som bærende forside- historie på gårsdagens avis. Det gjorde Ekstra Bladet så, men henviste samtidig på forsiden til, at avisen torsdag skulle læses bagfra, da den var trykt i omvendt rækkefølge med en almindelig forside på bagsiden.

– Poul Madsen, man skal læse avisen omvendt i dag. Er det ikke lidt barnligt?

»Det synes jeg ikke. Vi har bragt pressenævnets kendelse på forsiden af avisen, men jeg vil gerne understrege, at det er mig og ikke Pressenævnet, der redigerer Ekstra Bladet.

Derudover følger vi selvfølgelig det, der bliver bestemt, når en offentlig myndighed som Pressenævnet afgiver en kendelse, og jeg trykker endda hele kendelsen på side 4, så Ekstra Bladets læsere kan få det hele med.«

– Devaluerer I ikke Pressenævnet ved at omgå det på den måde?

»Nej, det mener jeg ikke. Pressenævnet må også forholde sig til proportioner. Det er fuldstændig vanvittigt, at de har bedt os bringe kendelsen syv dage på ekstrabladet.dk. Ingen i Danmark er i tvivl om, at der rejst kritik mod Ekstra Bladet. Vi har trykt det på 5.000 spisesedler. Tilmed har de dikteret en placering på vores mobilsite, som gør, at vi hele tiden må rette til, da mobilsitet automatisk henter indhold fra websitet.

Mange andre svigtede

– Men bør I ikke bare rette ind?

»Jeg går fuldt og helt ind for, at hvis man laver fejl, skal det kunne ses. Og vi er kede af, at Eddy Lopez føler sig krænket af Ekstra Bladet, men det ændrer ikke på, at det var fuldt berettiget, at Ekstra Bladet beskæftigede sig med gidselsagen. Pressenævnet giver os også medhold i, at det er en sag med stor samfundsmæssig betydning, og den type sager skal vi beskæftige os med. En lang række medier har derimod svigtet groft ved ikke at gøre det – deriblandt Information.«

– I skylder vel Eddy Lopez at tage kritikken til efterretning?

»Jeg har sagt lige fra starten, at jeg er ked af, at Eddy Lopez føler sig krænket. Det ændrer kendelsen ikke noget ved. Vi mener, at det var nødvendigt at bringe detaljer fra gidslernes ophold for at kunne lave en fyldestgørende dækning. Men pressenævnet mener, at vi har sat barren forkert, og det tager vi så til efterretning, ja.«

– Hvor kede af det er I egentlig?

»Jeg synes, det er røvirriterende, at vi skal bringe det her på forsiden, men jeg er samtidig ked af, at Eddy Lopez føler sig krænket af Ekstra Bladet. Men når myndighederne ikke gør noget, er det vores forpligtelse at forfølge sager, der har samfundsrelevant karakter,« siger Poul Madsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Erik Larsen

At Ekstra Bladet og tv2 har fået kritik af deres ageren i forbindelse med de billeder og artikler i gidselsagen, som Eddy Lopéz og Søfartens Ledere har indgivet klage over, er i orden.

Om Eddy Lopéz og de andre involverede i klagen har fået det, de gik efter, skal jeg ikke kunne sige.

Pressenævnets ”dom”, som begge medier nu har fulgt, syntes jeg er mere end almindelig uforståeligt, og fatter ikke helt formålet med dette cirkus.

Derfor har jeg fuldt forståelse for den måde Ekstra Bladet har grebet sagen an på. Selv om selve substansen i både anklage og ”dom” har udgangspunkt i en ganske alvorlig sag, kan jeg kun være enig med Poul Madsen i hans udtalelse om – at pressenævnet må forholde sig til proportioner.

Som jeg har opfattet Pressenævnet, skulle det være et uafhængigt offentligt nævn, der behandler klager over massemedierne. Når en klage behandles medvirker der fire medlemmer, en jurist, en journalist, en redaktør, samt en repræsentant for offentligheden.

Som jeg opfatter nævnets ageren i den aktuelle sag, er der mere tale om, at man med alle midler, logiske, så vel som ulogiske, har den dagsorden, at ”bevise” Ekstra Bladet rolle som den store skurk i den tragiske gidselsag.

En rolle som diverse politikere, flere af ”de etablerede” nyhedsmediers chefer og chefredaktører, for længst har dømt Ekstra Bladet til at være.

Hvis det er formålet med Pressenævnets virke, må man sige at operationen lykkedes, også uden at patienten døde!

Hvor må de mediechefer og politikere der anser Ekstra Bladets kampagne i gidselsagen for skadeligt, have kronede dage netop nu – de kan rigtig sole sig i deres bedreviden, klappe hinanden på skulderen, og sige, Hvor var det godt, vi valgte at holde kaje! Og hvor er det godt vi har Pressenævnet, som virkelig har vist sit værd som moralens vogter og strenge dommer.

Men er det Pressenævnets rolle? – ja, jeg spørger bare!

Jeg har under hele den tragiske gidselsag bakket op om Ekstra Bladets kamp for gidslerne. Det har jeg sandelig også tænkt mig at gøre forsat, og ser frem til den dag hvor andre også indser, at de ikke kunne tie sagen ihjel mens de seks søfolk var gidsler. Og de kan dæleme heller ikke tie eftervirkningerne af sagen ihjel, selv om der gøres et ihærdigt forsøg!