Læsetid: 6 min.

Rappere tørrer støvet af den danske lyrikskat

Lyrikken lever i bedste velgående over et firetakters hiphopbeat. Men rap bliver sjældent taget seriøst som kunstnerisk udtryksform. Nu danner rappere og gymnasielærere forenet front mod stereotyperne
Pede B ser en klar forbindelse mellem de to genrer, rap og lyrik, som han er i færd med at forene.

Tor Birk Trads

17. december 2013

Peter Bigaard vipper utålmodigt med sin venstre gummisko. Nakken vipper med, mens hans egen stemme blæser ud af høretelefonerne i det klejne lydstudie på ydre Nørrebro. Stroferne manifesterer sig som savtakkede kurvediagrammer på computerskærmen foran ham.

»Der plejer at skulle mere til, før jeg er tilfreds,« bemærker han og rejser sig for at indspille verset endnu en gang.

Den perfektionistiske unge mand med det tættrimmede karseklip går til daglig under navnet Pede B. Han er kendt som en af de hårdest arbejdende rappere i dansk musik, og sammen med ti andre kunstnere fra den danske rapscene fletter han fingre med den nationale lyrikskat på en ny udgivelse, der udkommer næste år og bærer titlen Rødder.

Nummeret, han er ved at indspille, er inspireret af Tove Ditlevsens digt »De tyske soldater« fra 1947. Teksten tager udgangspunkt i hans egen morfars familie og deres aktive kamp mod den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Et okay initiativ.
Kan bare ikke helt forstå hvorfor, lærer vil gøre moderne rap til bindeled mellem gammelt poesi og unge danskere.
Som artiklen selv fortæller, så er meget moderne rap, poesi, så hvorfor tager man ikke udgangspunkt i det i stedet?
Det ville da også i sandhed være at tage rap alvorligt!

John Vedsegaard

Der mange steder hvor der ikke har været tørret støv af i årevis, dette er bare et enkelt.
Hvad skulle vi gøre uden unge med nye ideer, jo det er rigtigt godt.

Bjarne Jørgensen

SYNKOPERING. I den her sammenhæng er det afgørende vigtigt at indse, at rappere fungerer i en musikalsk sammenhæng. Og musikalsk set har de fleste danske rappere et meget alvorligt problem, fordi de ikke har forstået brugen af synkopering. De befinder sig på march-stadiet, fordi deres rytmik er så gumpetung og rytmisk entydig, at den musikalske oplevelse udebliver.