Læsetid: 8 min.

Skandalen om den tyvagtige biblioteksdirektør

Hvor er flere hundreder kostbare værker fra et napolitansk bibliotek blevet af? Dette er historien om det, der på det internationale marked for sjældne bøger regnes som den største skandale i nyere tid, nemlig hvordan direktøren for en af Europas vigtigste bogsamlinger stjal fra biblioteket
Hvor er flere hundreder kostbare værker fra et napolitansk bibliotek blevet af? Dette er historien om det, der på det internationale marked for sjældne bøger regnes som den største skandale i nyere tid, nemlig hvordan direktøren for en af Europas vigtigste bogsamlinger stjal fra biblioteket
27. december 2013

En trist besked i et trist plastikomslag møder den, der ønsker at besøge en af Europas vigtigste bogsamlinger: »Biblioteket, som er beslaglagt af retsvæsnet, kan ikke besøges,« står der på en port i Napoli. Der er streg under de tre sidste ord. Beskeden er fra Italiens Kulturministerium, ejeren af Biblioteca dei Girolamini, som har ligget derinde bag porten siden 1586.

På den anden side af gaden knejser den forfaldne domkirke, hvor byens skytshelgen, San Gennaro, tre gange om året udfører det samme mirakel, når hans størknede blod, som i århundreder har været opbevaret i to ampuller, igen bliver flydende. La Girolamini, som biblioteket kaldes, er en barok perle på en bakketop midt i Italiens mest barokke by. Lysindfaldet gennem de 32 højtsiddende vinduer i læsesalen med freskomalerier i loftet er berømt for sin mageløse skønhed.

Men i snart to år har kioskmanden ved siden af indgangen kunnet bruge porten til at udstille sine varer. For her kommer ingen. Så han sidder i fred og ro under det ministerielle opslag og læser Il Fatto Quotidiano, der i marts 2012 som den første avis kunne fortælle sine læsere, hvad der foregik derinde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer