Læsetid 3 min.

’Tyskerne bør ikke være bange for ’Mein Kampf’’

Tyskerne skal ikke have lov at nærstudere manuskriptet til deres egen nations katastrofale skæbne og uhyrlige forbrydelser. Som rettighedshaver til Hitlers ’Mein Kampf’ har Bayern valgt at skrotte plan om en genudgivelse af det kontroversielle værk
31. december 2013

Er Mein Kampf et farligt værk, der skal forbydes for at komme ekstremister til livs? Eller er Hitlers selvbiografi et historisk dokument, der bør kunne nærstuderes af enhver tysker med ønsket om at nærme sig en forståelse af nazismens rødder?

I Tyskland har den officielle holdning til dette spørgsmål stort set været uantastet siden Anden Verdenskrig. Nysgerrige tyskere med interesse i den megalomane og afsporede selvforståelse hos den mand, der lagde den tyske nation og en verden i grus, har i godt 60 år været tvunget til at tage til takke med godkendte uddrag fra den kontroversielle bog, downloade den på nettet eller som besværligt alternativ købe den i udlandet. Og sådan skal det helst blive ved med at være, mener Horst Seehofer, ministerpræsident i delstaten Bayern, der er rettighedshaver til Hitlers Mein Kampf. Seehofer har nu besluttet at skrinlægge delstatens fremskredne planer om udgivelsen af en kritisk-videnskabelig udgave af det kontroversielle værk.

Beslutningen har ikke overraskende vakt voldsom kritik. Ikke mindst fordi den går i mod et flertal i Bayerns egen landdag, der i foråret 2013 valgte at afsætte midler til det tyske Institut for Zeitgeschichte, der i årevis har arbejdet med at tilvejebringe en historisk-kritisk udgave af Hitlers ideologiske kampskrift. Dengang udtalte den bayriske finansminister (CSU) Markus Söder: »I alle udgaver vil vi gøre det tydeligt, hvilket enormt vrøvl – ganske vist med fatale følger – der står på siderne.«

Nu er Söders partifælle, Bayerns ministerpræsident Horst Seehofer, vendt på en tallerken.

»Udgivelsen er taget af programmet,« sagde Seehofer tidligere på måneden og retfærdiggjorde beslutningen med henvisning til, at det vil være dobbeltmoralsk at støtte de aktuelle tværpolitiske bestræbelser på at forbyde det tyske naziparti NPD ved den tyske forfatningsdomstol og samtidig medvirke til udbredelsen af nazistisk tankegods.Beslutningen om at trække tilladelsen til udgivelsen tilbage er dog også blevet hilst velkommen af den tidligere præsident for det jødiske centralråd i Tyskland:

»Hitlers makværk er præget af had og menneskeforagt og opfylder ifølge eksperter kriterierne for folkehetz,« siger Charlotte Knobloch, der også henviser til samtaler med tidligere KZ-fanger, der kritiserer udgivelsesplanerne.

Intakt demokrati

I internettets tidsalder kan det ikke desto mindre forekomme absurd at opretholde et forbud mod en bog, der på få minutter kan downloades af enhver, der er i stand til at foretage en googlesøgning. Med et statsligt forbud risikerer man at forøge værkets tiltrækningskraft på svage sjæle, mener den britiske historiker Ian Kershaw, forfatter til en række Hitler-biografier

»Der findes intet i Mein Kampf, man behøver at være bange for. Tyskland har et intakt demokrati, og derfor er det bedre at beskæftige sig med bogen end at gemme den af vejen og på den måde gøre den til en mystisk traktat, der muligvis er i stand til at nedkalde onde ånder over samfundet,« udtalte Kershaw i forbindelse med den bayriske regering første beslutning om at støtte udgivelsen af en kritisk udgave. »Det var en fejl at mystificere Hitlers overvurderede produkt, der alligevel er tilgængelig på internettet. Derfor er det også godt, at der er planer om at publicere en videnskabelig udgave. Man burde for længst have gjort en videnskabelig udgave tilgængelig.«

I modsætning til eksempelvis udbredelse af nazistiske symboler som hagekorset er optrykningen og salg af Hitlers ideologiske programskrift i Tyskland ikke som sådan forbudt af direkte ideologiske årsager. I stedet har Bayern, der i efterspillet til Anden Verdenskrig fik overdraget rettighederne til Hitlers selvbiografi og ideologiske programskrift af de allierede styrker, med stor nidkærhed anvendt sin juridiske status som rettighedshaver til at retsforfølge udgivere af Hitlers bog.

I 2015 udløber ophavsrettighederne på værket, der derefter i teorien kan udgives af enhver modig tysk forlægger. Den bayriske ministerpræsident har imidlertid annonceret, at man vil anvende alle juridiske midler for at forhindre eventuelle udgivelsesplaner.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Rasmus Kongshøj
Rasmus Kongshøj

Et af de bedste værn mod nazisme er da at læse Mein Kampf. Mage til sludder og vrøvl skal man lede længe efter.

Det gav måske mening at forbyde Mein Kampf umiddelbart efter krigen, men i dag giver det kun ringe mening. En kildekritisk videnskabelig udgave vil måske endda kunne bremse potentielle nynazister, og tale fornuft til dem, i modsætning til udgaver på nettet.

Derudover er det principielt forkert at forbyde bøger i et demokrati. Folk skal have lov at læse hvad de vil, og jeg håber der er en forlægger i Tyskland, der tør tage kampen op mod den antikverede censur.

Sune Olsen, David Zennaro, Christian Svenstrup Harder, Karsten Aaen, erik mørk thomsen, Jack Jönsson og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Torben Selch

Bare rolig, dem der render rundt med hagekors og nazitegn idag, får den ikke læst alligevel.

Rasmus Kongshøj, David Zennaro og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Niels Engelsted
Niels Engelsted

Man forhindrer ikke folk i at læse bogen, hvis de ønsker, den er frit tilgængelig på nettet. Men man markerer symbolsk sin afstandstagen til en plet på tysk historie, som der er al grund til, at tyskere tager afstand fra. Er det ikke fint nok?

Brugerbillede for erik mørk thomsen
erik mørk thomsen

Kære Niels
Husk på, at Hitler var en demokratiske valgt diktator!
Med højrefløjen stemmer.
Derfor er det vigtigt, at forstå, hvordan så mange, kunne finde nazierne tankegods tiltrækkende..
Her må der ses på, at uden krisen i 1929, så var han ikke kommet til magten og nu, når vi igen har en krise, vinder nazierne tanker frem, både i østeuropa, som steder i asien.
Og for at bekæmpe det, må man havde læst, hvad nazien gik ud på.
.

Brugerbillede for Niels Engelsted
Niels Engelsted

@erik
Kære Niels (Enig)
Husk på, at Hitler var en demokratiske valgt diktator! (Enig)
Med højrefløjen stemmer. (Enig)
Derfor er det vigtigt, at forstå, hvordan så mange, kunne finde nazierne tankegods tiltrækkende. (Enig)
Her må der ses på, at uden krisen i 1929, så var han ikke kommet til magten og nu, når vi igen har en krise, vinder nazierne tanker frem, både i østeuropa, som steder i asien. (Enig)
Og for at bekæmpe det, må man havde læst, hvad nazien gik ud på. (Enig)

Men heraf følger ikke, at man nødvendigvis skal lave nyudgivelser af Mein Kampf og slet ikke når der er rigeligt med tilgængelige udgaver og såmænd på alle sprog, inklusive dansk. Desuden stiller jeg mig stærkt tvivlsom over for den idé, at man bekæmper nazismen ved at trykke dens propaganda.

christel gruner-olesen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Karsten Aaen

Hmm - ja - Tyskland har nu også forbudt - og censureret - adskillige computerspil....især de computerspil som foregår under 2. verdenskrig eller har nazisymboler mv. Og som myndighederne synes er alt, alt for voldelige til at selv voksne mennesker må spille det.

Brugerbillede for Gorm Petersen
Gorm Petersen

I vores del af verden er der stadig mange der ved, hvad Mein Kampf gik ud på.

Racehygiejne - over/undermennesker - den stærkes ret o.s.v.

Men i USA er uvidenheden forbløffende stor, ifølge en artikel jeg så under Irak-krigen i 2003.

Nazisme er f.ex. ikke knyttet sammen med en højre/venstre forståelse. Man vidste godt at Hitler ikke kunne lide jøder - men det kunne Saddam Hussein vist heller ikke.

En mulig forklaring kunne være, at koldkrigs-retorikken havde fyldt så meget i USA, at amerikaneren simpelthen ikke kunne rumme - men heller ikke helt afvise - den tanke, at Hitler ikke var venstreorienteret.

Noget 2 ud af 3 amerikanere sagtens kunne forestille sig om Saddam Hussein.

Altså at Saddam Hussein var venstreorienteret !

Brugerbillede for Gorm Petersen
Gorm Petersen

Et par guldkorn fra værket:

Hitler reserverer betegnelsen "undermenneske" til racer, han betragter som mentalt underudviklede.

Det gælder lige fra "den dresserede neger" (den første sorte advokat i USA) til "det sibiriske sumpmenneske" - en race der vil kunne udnyttes til at passe kreaturer i det "erobrede østrum".

Men jøden betragter han ikke som "undermenneske" fordi han ikke betragter jøden som mentalt underudviklet. Jøden er derimod "snu og upålidelig".

Jøden skal ikke udryddes på grund af underlegenhed men på grund af farlighed.

Jeg tror Obamas sans for humor - det at han - modsat Clinton - faktisk inhalerede rækker til, at man kan forære ham et eksemplar.

Brugerbillede for Søren  List

Ar forhindre folk i at læse bestemte bøger, giver faktisk mindelser om nazitiden, hvor bog-afbrændinger var en yndet sport.

En fri, uhindret, u-censureret adgang til historiske materialer, bør være en rettighed for enhver borger, i et oplyst demokrati.

Meningen må vel være, at drage en lære, af de historiske fejltagelser.

Brugerbillede for Jørn Boye

Jeg har læst bogen af "pligt", da jeg mener, at man skal kunne nazisternes ideologi, hvis man vil kritisere dem.
Men magen til dårligt skrevet bog, har jeg sjældent set, den kan slet ikke fange sin læser, og jeg har måttet læse afsnit om og om igen, da mine tanker gik på langfart, den var værre en en latinsk gramatik, - utrolig kedsommelig og totalt forvrøvlet.
Jeg mener, at bogen skulle udgives, også uden kritik og analyse, vil den kede folk ihjel.

Brugerbillede for Sune Olsen

Jørn Boye:

Jeg har også af historisk interesse læst bogen. Og jeg er enig i at der ikke er nogen risiko for at folk bliver nazister af at læse den. Det er kun folk der allerede er nazister som ville kunne se nogen kvaliteter ved den. Det var helt andre faktorer end "Mein Kampf" der i sin tid formåede at gøre nazismen til en massebevægelse.

Brugerbillede for Hugo Pieterse
Hugo Pieterse

Forstanden går ud hos mange når Hitler, Nazi eller Mein Kampf bliver nævnt. Ellers nøgterne debattører foretager intellektuelle piruetter, og alle gør deres for at forebygge at nogen skulle driste sig til mindre ensidige og forudsigelige kommentarer. "Nazisterne vandt med højrefløjens stemmer" - tja, det er ikke en gang løgn, men dog mindre end den halve sandhed. Det er tydeligt at Anden Verdenskrig endnu ikke er slut. Lige så lidt som det lykkedes Hitler at udrydde Jøderne er det endnu ikke lykkedes at udrydde 'Nazisterne', selv om man forsøger på en bred front og med alle forhåndenværende midler, og mange af Nazisterne ikke selv er klar over at de er det.