Nyhed
Læsetid: 2 min.

Babybody til alle

Der er oprør i Norge, efter at en dansk tøjkoncern har lanceret to kønsstereotypiske bodyer til babyer på det norske marked. Vi udfordrer Bestsellers queer-inspirerede krisekommunikation
Disse kønsstereotype bodyer til babyer er de mest solgte i Best-sellers butikker. ’Der står jo ikke nogle steder, at man ikke må give en pige en blå body på, vel?’ siger Bestsellers pressechef, Heidi Bonnet .

Sin namama Rigmor Haga

Kultur
22. januar 2014

En blå body til drenge med maveteksten »Administrerende direktør« og en lyserød til piger med teksten »Hjerteknuser.«

Det er en del af det nye sortiment i Name It-butikkerne i Norge. Og nej, de er bestemt ikke begejstrede i Norge.

Bloggere og forargede forbrugere har gjort fælles front mod blandt andet Name Its facebookprofil. Piger kan selvfølgelig sagtens blive administrerende direktører og drenge sagtens knuse hjerter, lyder kritikken.

Vi har ringet til pressechefen for Bestseller A/S, der ejer Name It, for at høre nærmere.

– Halli hallo, Heidi Bonnet Jensen. I kunne vel regne ud, at det ville skabe postyr?

» Nej, det kunne vi ikke, for vi har produceret den type body og bluser til det norske marked i over 10 år, altså forskellige humoristiske tekster som ’Tøffere enn toget’ afbilledet sammen med et tog, ’Sweetheart’ og ’Astronaut’, og der har altid været stor efterspørgsel. Faktisk er de her bodyer nogle af de mest solgte i Norge i øjeblikket. Der står jo ikke nogle steder, at man ikke må give en pige en blå body på for eksempel. «

– Okay, I trækker queerkortet. Men nu er jeres butikker jo sådan indrettet, at man ikke sådan lige kommer til at forveksle drenge- og pigeafdelingen?

»Ja, men det er er af hensyn til kundernes navigation. Vi har sektionsopdelt butikkerne for at gøre det nemt for kunderne, så de nemt kan danne sig et overblik. Det er adskilt, men det er nu ikke sådan ikke sådan, at det røde kun er til piger og blå til drenge. Vi har også gule trøjer til begge køn f.eks.«

– Regner I med et stort fremstød i Sverige? Der ville de sikkert også være begejstrede.

»Den her body sælges kun i Norge, fordi den er lavet efter et specifikt ønske fra vores norske medarbejdere. Norge efterspørger faktisk generelt et lidt sødere udtryk til piger end vores øvrige markeder. Sådan noget med lyserød og sløjfer, så på den måde er det også lidt overraskende. Men nej, vi har ikke umiddelbart nogle planer, om at levere denne body til hverken Sverige eller Danmark. «

– Begynder I at producere lyserøde bodyer til piger, der gerne vil være administrerende direktører?

»Vi tager det selvfølgelig til os, når vi skal udvikle produkter fremover. Ofte laver vi nu altså også ting i kønsneutrale farver. Men det handler også om, at når vi laver et stykke tøj, udbyder vi det i mange forskelle farver, og så kan indkøberne selv bestemme, hvad de køber hjem, og den beslutning træffes selvfølgelig på baggrund af efterspørgsel«

– Kan man bestille en blå, specialsyet journalistsize body med teksten »Hjerteknuser«?

»Ha ha. Vi er en volumenoperatør, så det bliver nok svært at lave et enkelt specialdesign. Men jeg vil gerne gøre en indsats for at finde en til dig!«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thorbjørn Kühl

Godt vi ikke har større problemer herhjemme, jeg skal da helt klart have en Adm. dir. Trøje til mine kommende børn, uanset køn er jeg jo interesseret i at de klarer sig godt her i livet, men jeg skal da helt klart også have en hjerteknuser, uanset farve og uanset køn, for drenge som piger fortjener da at have held i kærlighed, i hvert fald når de bliver lidt ældre.

Forresten kommer jeg nok til at bruge primært genbrugstøj, de små englebasser vokser jo tilsyneladende ud af skidtet inden der er gået en uge...