Læsetid: 6 min.

Hun gør det private politisk

Hun opfinder en ny forfatterrolle, inspirerer til nye former for at skrive og skaber nye politiske fællesskaber med sin litteratur. Asta Olivia Nordenhof blev til stor jubel på Testrup Højskole modtager af Montanas Litteraturpris 2013 for digtsamlingen ’Det nemme og det ensomme’ og for bloggen ’Jegheddermitnavnmedversaler’
Asta Olivia Nordenhof forsøger at udfordre autoriteter i sproget, litteraturen og samtalen. Fredag modtog hun Montanas Litteraturpris 2013 på Testrup Højskole.

Asta Olivia Nordenhof forsøger at udfordre autoriteter i sproget, litteraturen og samtalen. Fredag modtog hun Montanas Litteraturpris 2013 på Testrup Højskole.

Tor Birk Trads

11. januar 2014

Da Asta Olivia Nordenhof blev nomineret til Montanas Litteraturpris, gjorde hun ikke det, som de fleste forfattere sikkert ville gøre, nemlig andægtigt vente på, om hun ville vinde. Nej, hun postede i stedet et nyt indlæg på sin blog, som hun også er nomineret for, om de skønne 100.000 kroner, hvor hun henvendte sig direkte til de fem medlemmer af dommerkomiteen, der afgør, hvem der skal have prisen. Til Karl Ove Knausgård skrev hun således: »fuck fædre, nu skal vi vidre«, mens hun roste Lilian Munk Rösings hat og profilbillederne på Facebook og til Line Knutzon, at hun glædede sig til hendes kommende bog; og sådan fortsatte det til de øvrige dommere.

Asta Olivia Nordenhof er nemlig ikke en forfatter, der kan forstille sig. Det er sigende for hendes ærlighed over for sig selv. Hun kan ikke lade, som om det ikke foregår inden i hende, så derfor bryder hun tavsheden og henvender sig direkte til dommerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Hornstrup Yde
  • Kalle Nielsen
  • Biblioteket KVUC
  • Anker Nielsen
  • Jens Christoffersen
  • Storm Lillevang
Katrine Hornstrup Yde, Kalle Nielsen, Biblioteket KVUC, Anker Nielsen, Jens Christoffersen og Storm Lillevang anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Knudsen

fuck fædre, nu skal vi vidre!!!!
Har hun virkelig skrevet det?
Prisen er helt fortjent!
Vi glæder os til at læse, uden at hun behøver at prostituere sig, om der sker noget godt i livet/imellem ørene og ikke imellem benene.

Michael Kongstad Nielsen

Peter Nielsens optagethed af hendes smukke råhvide kjole indgår sikkert ikke i den litterære vurdering.
Men kunne for resten ikke lade det private forblive privat, og det politiske politisk. Også når man skriver litteratur om det.

Julie Elmhøj

Det er svært at forestille sig den omvendte - at en ældre kvindelig redaktør ville skrive på den måde om den unge, mandlige forfatters beklædningsgenstande. Information: Det virker paradoksalt, når man tænker på jeres massive dækning af kønsstof, at artiklen bliver Mandens blik på kvinden på den måde.

Angående kjole

Det er ganske rigtig vigtigt ifølge Asta Olivia Nordenhof, at hun havde netop den kjole på, men det er dog hendes mormors, og ikke hendes farmors kjole.

Debatvært
Espen Fyhrie