Læsetid: 5 min.

Krøbling, kend din krop

Hvornår dyrkede du sidst sex med én, der har et handicap? Hvornår så du sidst en krop med skavanker uden en trævl på? Det sidste giver Sammenslutningen af Unge Med Handicap mulighed for via fotoudstillingen ’LigeLyst’
Portrætterne på ’LigeLyst’-udstillingen kendetegnet af blødt lys og nænsom realisme, der gør det svært at opfatte de unge modeller som andet end smukke. Og dén sammenstilling – skønhed og handicap – er revolutionerende i dansk kontekst. Her ses Vicky og Thomas.

Portrætterne på ’LigeLyst’-udstillingen kendetegnet af blødt lys og nænsom realisme, der gør det svært at opfatte de unge modeller som andet end smukke. Og dén sammenstilling – skønhed og handicap – er revolutionerende i dansk kontekst. Her ses Vicky og Thomas.

Maria Fonfara

18. januar 2014

Fotografier af nøgne unge med fysiske handicap som f.eks. en uudviklet armstump og lamme ben kan opleves i Handicaporganisationers Hus på udstillingen LigeLyst og på ligelyst.dk. Målet er at »stille skarpt på de fordomme og de spørgsmål, som mange både med og uden handicap går og tænker over«.

Midlet er 11 modeller med forskellige diagnoser foreviget på intim og afklædt vis af fotograf Maria Fonfara, der tidligere har gjort sig bemærket med fotoskildringer af ældres seksualitet.

Respekt til modellerne, der stiller sig til skue med hud og hår. Det havde jeg, der selv er født med muskelsvind og sidder i kørestol, aldrig turdet.

Heldigvis er portrætterne på LigeLyst-udstillingen kendetegnet af blødt lys og nænsom realisme, der gør det svært at opfatte de unge modeller som andet end smukke. Og dén sammenstilling – skønhed og handicap – er faktisk i sig selv revolutionerende i dansk kontekst, hvor de mest handicapbegejstrede kunstnere er f.eks. Michael Kvium med hans malerier af krøblinge og Lars von Trier med karakterer som Lillebror med Downs syndrom fra Riget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Sara Arklint
  • Nikolai Haug
  • Henrik Brøndum
  • Henrik Danstrup
Sara Arklint, Nikolai Haug, Henrik Brøndum og Henrik Danstrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jesper van der Schaft

For mig, er det vigtigt at vise, at selvom man har et handicap, så har man også en seksuel drift. Det er ærgerligt, at man har tabu om det emne, derfor er det godt at SUMH har taget det op. Om det er den rigtige måde, at gøre det op, som SUMH har gjort, ved jeg ikke. Men det er dejligt, at det skaber en debat og synlighed om, at mennesker med handicap også har seksuelle lyster.

Med venlig hilsen

Jesper van der Schaft, menneske med handicap

Søren Kristensen

»Helena Christensen er længe om at få orgasme, især i missionærstilling.« Det spiller ligesom ikke, vel? Det synes jeg da bestemt det gør! Men bortset fra det så er jeg enig i det meste - men samtidig nysgerrig nok til at jeg opsøgte ligelyst.dk, som min Google desværre ikke kender noget til. Dette kombineret med at Information bringer anmeldelsen dagen efter at udstillingen er taget af plakaten i HH, smager lidt vel meget af tabu eller moralforvaltning til min smag. Det kan selvfølgelig også bare være at både Google og Information er helt enig med forfatteren og så er der selvfølgelig ikke noget at komme efter for os der bare vil have lidt gratis kink og som ikke går i gymnasiet.

Næste gang skulle man måske fordre lidt af beskueren, så forholdet bliver lidt mere lige: du får kun lov til at se billederne mod at du selv smider kludene og lader dig fotografere nøgen? Men igen, så kan det hurtigt blive et spørgsmålet om der overhovedet er nogen der dukker op. Nej, det er ikke noget nemt emne og måske er det det mest interessante ved det?

Personligt er jeg fascineret af kvinder der har noget med benene, især hvis det fremhæver deres røv som nu hende på billedet, men det er ikke en fribillet til mit hjerte. Det kræver at kvinden iøvrigt tiltaler mig i og så er der selvsagt langt mellem snapsene, for jeg urimeligt kræsen med kvinder. Det er er også derfor jeg helst og ligesom Hammershøj ser billeder af dem med bortvendt ansigt eller bagfra, så jeg kan lægge min egen fantasi ind. Billeder har i det hele taget den fordel at man kan behandle dem som man vil: de svarer ikke igen og kræver ikke andet end din tid og din fantasi. Det sidste kan selvfølgelig være et problem, men sådan er det jo med de fleste laster, ingen af dem er afgiftsfri. Det optimale for mig ville være en Helena Christensen med et handicap som kvinden på billedet: overdrevet skønhed udsat for skæbne, men de er sjældne og jeg har kun mødt én med den kombi i mit liv og hun var stærkt ombejlet og ville selvfølgelig ikke have mig (ha, ha). Handicap er altså ikke nødvendigvis en taberegenskab, heller ikke når det komme til erotik. På den måde er livet så dejlig uretfærdigt.

Henrik Brøndum

Tak for det skoenne foto af de to mennesker der er glade for hinanden - naa ja de er ogsaa handicappede.

Paa Trafalger Square er der en piedestal der giver plads til skiftende statuer. Admiral Nelson (en beroemt synshandicappet) staar stadigvaek oeverst - men ved siden af ham og knap saa hoejt til vejrs sad laenge et talodimidoffer Alison Lapper - noegen og gravid. Man tog temperaturen paa folkestemningen ved at annoncere statuen foer den blve opstillet - men alt forloeb meget fint.

Jeg ved ikke om fotoudstillingen og statuerne paa Trafalger Square hjaelper paa de problemstillinger Sarah Glerup redegoer for i artiklen - men man har da lov at haabe.

Torben Knudsen

Helena Christensen, det var hende der var en 'god dåse' i en Carlsberg reklame for en del år siden. Jeg tror ikke Carlsberg var klar over, hvad de betalte for.

Er der nogen med kejsersnit helst en tre fire stykker, der er foreviget på udstillingen Sara?
Så var der den om ham, der kom op til lægen og ville have nedsat sin sexualdrift
??? sagde lægen, ja herfra sagde manden og pegede på hovedet og hertil og så behøver jeg ikke for Sara og denne skare at fortælle, hvor han pegede.
Jeg kunne tænke mig at gå den anden vej, er handicappede også dem med kejsersnit, begrænset mentalt i at føle og modtage kærlighed sådan i gammeldags forstand?
Svært at fotografere, men det kan lade sig gøre..