Interview
Læsetid: 9 min.

Ny svensk avis – klimaneutral og kapitalismekritisk

I Stockholm har iværksætteren Johan Ehrenberg grundlagt en ’rød avis for et grønnere Sverige’. Den udkommer på noget så gammeldags som papir og skal blandt andet genoplive klimadiskussionen i Sverige. Vi har besøgt Dagens ETC
»Der er brug for Dagens ETC. Det ville være dumt ikke at lave en ny avis, når nu mulighederne er der,« siger Ehrenberg med henvisning til, at tabloidaviserne Aftenbladet og Expressen sammen med de lidt tungere, men ditto borgerlige, Dagens Nyheter og Dagens Industri i mange år har domineret det svenske avismarked uden noget modspil fra en egentlig venstreorienteret avis. Foto: Dagens ETC

»Der er brug for Dagens ETC. Det ville være dumt ikke at lave en ny avis, når nu mulighederne er der,« siger Ehrenberg med henvisning til, at tabloidaviserne Aftenbladet og Expressen sammen med de lidt tungere, men ditto borgerlige, Dagens Nyheter og Dagens Industri i mange år har domineret det svenske avismarked uden noget modspil fra en egentlig venstreorienteret avis. Foto: Dagens ETC

Kultur
21. januar 2014

»Nogle siger, at den er grim. Det er jeg ikke helt enig i.« Johan Ehrenberg griner og vifter med dagens eksemplar af Dagens ETC. Det er en frostklar onsdag i Stockholm, og den lidt lunkne modtagelse, Ehrenbergs nye avis har fået i den svenske offentlighed, går ham ikke på. Tværtimod. Den 56-årige publicist, forlægger og klimaforkæmper er i højt humør, da han tager imod i ETC’s lokaler på Södermalm i Stockholm.

Måske er lokaler så meget sagt. Man træder lige ind i et åbent køkken med en dominerende espressomaskine, der sender duften af nymalede kaffebønner videre op i det store, træbrune redaktionslokale, hvor den 20 mand store redaktion, der redigerer og layouter Sveriges første nye avis i 30 år, sidder grupperet i små arbejdsøer dekoreret med papirblokke, aviser og kaffekrus.

Her produceres et forsøg på at gøre op med det, Johan Ehrenberg selv kalder et borgerligt mediemonopol.

»Der er brug for Dagens ETC. Det ville være dumt ikke at lave en ny avis, når nu mulighederne er der,« siger Ehrenberg med henvisning til, at tabloidaviserne Aftenbladet og Expressen sammen med de lidt tungere, men ditto borgerlige, Dagens Nyheter og Dagens Industri i mange år har domineret det svenske avismarked uden noget modspil fra en egentlig venstreorienteret avis.

Lidt senere skal han i radioen og fortælle om avisprojektet, og han skal også nå at producere til morgendagens avis. Ehrenberg bidrager selv ved at skrive om økonomi og klimapolitik, men hjælper derudover den daglige drift på vej med diverse småting.

»Notitser og den slags ingen opdager, at nogen skriver,« siger han og griner. Ingen er hævet over nogen form for arbejde på Dagens ETC. Heller ikke udgiveren.

Politisk bevidst

Mens vi i Danmark for længst har erstattet ord, der kunne have en afsmag af kold krig og ideologi, er man ikke bange for at tage tunge ord som socialistisk og antikapitalist i munden på Dagens ETC.

»Vi er en antikapitalistisk avis. En rød avis for et grønnere Sverige,« som Ehrenberg fortæller flere gange. Det er ambitionen, at Dagens ETC hurtigt skal udfylde medietomrummet til venstre for midten og være med til at ændre dagsordenen allerede ved det forventede rigsdagsvalg i efteråret.

»Hvis der kun findes én stemme, som fortæller om, hvad der sker i økonomien, bliver andre røster uinteressante. Men kan vi på Dagens ETC give en anden version af for eksempel konsekvenserne af statsgælden, bliver de andre medier nødt til at inddrage andre kilder og på den måde, kan vi jo være med til påvirke dagsordenen,« fortæller Johan Ehrenberg i et interimistisk indrettet mødelokale.

Men det er ikke kun mediedagsordenen, Johan Ehrenberg vil ændre. Også de politiske samtaler skal flyttes et andet sted hen.

»Jeg tror, vi kan komme til at ændre det politiske billede i Sverige. Hvis vi lykkes, kommer både Socialdemokratiet, Venstrepartiet og Miljøpartiet til at snakke om nogle nye spørgsmål som klima, ligestilling, feminisme. De kommer til at opleve, at der er nogle, der bliver arrige, hvis ikke de tager disse ting seriøst.«

Dagens ETC har fra dag ét 5.000 betalende abonnenter. Ambitionen er dog, at avisen samlede læsertal lander et sted mellem 30-40.000 læsere. Og når det sker, tror og håber Johan Ehrenberg, at man vil kunne rykke det politiske tyngdepunkt mod venstre.

Socialdemokraterne, Venstrepartiet og Miljøpartiet skal dog ikke tro, at de har fået en ny ven eller et talerør i pressen. »Dagens ETC kommer som avis til at være meget kritisk over for Socialdemokraterne, Venstrepartiet og Miljøpartiet. Det er vores rolle. Vi skal ikke kun være efter regeringen. Det fleste aviser har været partiaviser. Det er vi ikke, og det kommer man til at kunne mærke.«

Ifølge Ehrenberg er ingen andre kommet op med en lignende avismodel, men han vedgår alligevel, at man i temaer og struktur har skelet til norske Klassekampen og danske Information. Han spørger om, jeg har et eksemplar med af vores egen avis, og jeg rækker ham fredagsudgaven. Ehrenberg bladrer høfligt og begejstret, inden han med et suk konstaterer, at det er noget nær umuligt at få unge svenske journalister til at læse dansk.

På et aflangt træbord, der sammen med et flygel, hvis funktion fremstår en anelse uklart i de uformelle omgivelser, udgør redaktionslokalets omdrejningspunkt, smækker han alligevel senere avisen i bordet.

»Læs!« råber den lille svensker med karakteristisk pondus ud i lokalet, hvor de arbejdende tydeligvis har bedre ting at give sig til end at læse daggamle danske aviser.

Klimaneutral avis

Dagens ETC udspringer af Ehrenbergs eget ETC-selskab, der udover at producere en række magasiner, lokalaviser også inkluderer et forlag og et elselskab. Og den forudgående investering i bæredygtig energi har været central for, at Ehrenberg overhovedet ville binde an med at lave en papiravis.

»Da vi begyndte med avisen, var det meget vigtigt for mig at kunne love, at den her avis er klimaneutral og modsat andre klimaprojekter, har vi tilført et nyt ideal. Vi er faktisk en klimafremmende avis og har investeret 13 millioner i solceller. På den måde kan vi drive klimapolitik som journalistik«

Man må leve efter sine egne idealer, da klimapolitikken ikke nødvendigvis kan løses politisk, påpeger Johan Ehrenberg, der aldrig flyver og altid køber sine fødevarer lokalt.

Journalisterne har en elbil til rådighed, når de skal interviewe kilder, der ikke befinder sig i gåafstand, og alle indkøb er økologiske.

Hvis man spørger den svenske entreprenør kan klimadiskussionen ligeså godt starte ved den enkelte.

»Det er for nemt at affærdige klimaproblemet politisk med, at USA og Kina altid vil udlede så meget mere CO2, at det er underordnet, hvad vi andre gør. Mange mennesker får et håb ved at gøre noget. Derfor handler klimajournalistik ikke kun om at konfrontere de ansvarlige for klimapolitikken, men også om at vise de gode eksempler på, hvordan man selv kan gøre noget for at fremme klimadagsordenen. Jeg lever f.eks. ikke selv noget dårligt liv, bare fordi jeg lever klimaneutralt.«

Selv om Dagens ETC gerne vil sætte fokus på en bred palet af emner lige fra økonomi til kultur, fornemmer man både i aviserne og på redaktionen, at alle temaer har en dominerende storebror. Klimaspørgsmålet er centralt for motivationen bag Dagens ETC.

»Det er det vigtigste politiske spørgsmål. Løser vi ikke klimaproblemet bliver alt andet ligegyldigt. Vi kan diskutere vigtige spørgsmål, som f.eks. ligestilling, men alt blegner i forhold til de konsekvenser en fejlslagen klimapolitik kan have,« siger Johan Ehrenberg, og her aner man uden tvivl den politiske aktivist.

»Jeg skulle da heller ikke lave en avis uden en politisk ambition,« siger udgiveren, der heller ikke har noget kontor, men skiftevis står lidt ved det store træbord og ved en ledig arbejdsplads ved siden af den øvrige chefredaktion, når han arbejder. Gerne med hovedtelefoner dinglende fra det venstre øre, mens det højre holdes ledigt til samtale med hvem, der måtte have et ærinde.

»Jeg kan ikke have et kontor. Jeg er jo gammel socialist. Det ville heller aldrig komme til at fungere. Det ville alligevel bare komme til at være et kedeligt mødekontor.«

Papiravisen længe leve

Der er noget tilnærmelsesvist paradoksalt over ETC-redaktionen: Udover Ehrenberg selv er det svært at få øje på en medarbejder med tilpas mange rynker til at have passeret de 40. Det er unge ansigter, der gemmer sig bag de mange iMac-computere, og stemningen minder mere om et kreativt kontorfællesskab for iværksættere end redaktionen på et dagblad.

Baseret udelukkende på alder og indretning burde det være et internetmagasin og ikke en papiravis, de omkring 12 skrivende medarbejdere på Södermalm i Stockholm producerer. Men ifølge Johan Ehrenberg er det alt for tidligt at lægge papiravisen i graven.

»Det er nødvendigt at lave avis på denne måde. Der findes ingen, der betaler for web. Alle siger, at de gerne vil betale for kvalitet for web, men der er ingen, der gør det, når det kommer til stykket.«

Dagens ETC har været undervejs siden 2005, hvor ETC-koncernen grundlagde de første af i alt otte lokalaviser, der fungerer som fundamentet for den landsdækkende Dagens ETC. På hver af lokalredaktionerne sidder fire journalister, hvor to dækker lokalstoffet, mens en leverer artikler til hovedavisen. Dagens ETC.

»At starte et avis fra nul koster rigtig mange penge. Men på grund af lokalredaktionerne har vi fået de muskler og det læsergrundlag, der skal til for at kunne starte en avis. Det har været planen hele tiden.«

Svensk stress

Stemningen er koncentreret uden at være hektisk, da Information er på besøg.

»Svensk stress,« kalder nyhedsredaktør Eigil Söderlin den åbenbart særligt svenske måde at være stresset på – uden at vise tegn på det, inden han sætter sig ned for sammen med resten af chefredaktionen at planlægge de næste par dages aviser i et lille mødelokale ud til den smalle Björnsgata, et godt stykke fra Stockholms centrum.

Morgendagens hovedhistorie er sagen om en pædofil sexchatter i Kumla, der har fået en ung pige til at begå selvmord, mens mandagens historie handler om, hvad det svenske samfund har fået ud af de mange privatiseringer, den borgerlige regering har dikteret.

Der diskuteres frem og tilbage, hvilke historier der skal prioriteres, og hvordan udformningen af avisens daglige temasider skal være. Hver dag er der afsat mellem seks og otte sider til enten kultur, økonomi, klima, udenrigspolitik eller ’samtale’ – et længere interview.

»Man kan ikke gå i dybden med et emne på en enkelt side. Derfor har vi valgt at akkumulere temaerne,« forklarer Johan Ehrenberg. Ifølge ham handler de traditionelle mediers overlevelser, om at kunne levere det stof andre ikke leverer.

»Rigtig undersøgende og substantiel journalistik koster penge, og det vil folk gerne betale for.«

Men journalistikken skal koncentrere sig og bevare sit fokus.

»Vi skal ikke rapportere om alt, hvad der sker, men koncentrere os om, hvorfor det sker. Vi skal ikke skrive en artikel om, at Fredrik Reinfeldt (svensk statsminister, red.) holder en tale, men om hvad, det er, han snakker om.«

Avisen er stadig vigtig

Det hele handler ikke bare om at få en virksomhed til at køre rundt. Avisen og i dette tilfælde Dagens ETC har også en vigtig rolle at spille for pluralismen i debatten.

Ehrenberg mener, at de nye medier abonnerer på en misforståelse om, at internettet skulle være bedre egnet til at få alternative fortællinger om samfundet ud, mens det ifølge ham stadig er de trykte aviser, der sætter rammerne for de emner, der optager os.

»Aviserne styrer meget mere, end man tror. F.eks. styrer de tv-nyhederne. Fordi tv har så kort tid, er de afhængige af en nyhed, der allerede er formet og forankret i en diskussion. Internettet skulle teoretisk set have overtaget, men klarede det ikke pga. af økonomi og tryghed.«

De trykte medier har ifølge Ehrenberg den fordel overfor de digitale medier, at de også er symbolet på en tryghedskultur.

»Du får din private avis, som du kan få sendt hjem til dig selv, og med den får du nemt og overskueligt 32 siders information.«

Når aviserne over en bred kam alligevel har været kriseramte, skyldes det, at man ikke har været i stand til at tænke publicisme uden annoncevirksomhed.

»Krisen kommer i 2008, da reklamerne forsvinder. Dengang fik alle store mediekoncerner kæmpe problemer, fordi annoncer forsvandt. Og hvad gjorde man så? Man fyrede journalister, som er dyre og forsøge i stedet at lave en webløsning, hvor man kopierer andres nyheder. Det fungerer et stykke tid, men ting er jo bare bedre i originalform,« siger Ehrenberg.

Forsiden forleden på Dagens ETC slår et slag for et tema, der handler om, hvad det ville koste for den svenske stat at forkorte den daglige arbejdstid til seks timer. Ikke så mange millioner kroner, som man kunne frygte, kan man læse inde i avisen.

Der vil dog næppe være råd at afkorte arbejdstiden på Dagens ETC, hvor en lille gruppe mennesker har indtil efterårets svenske valg til at påvirke den nationale dagsorden.

»Er Information på Twitter? Så vil jeg lige skrive, at I har været her,« spørger chefredaktør Andreas Gustavsson inden jeg går.

»Nej, der er vi vist ikke så aktive, men vi er på Instagram,« forsvarer jeg spagfærdigt avisens åbenbart manglende onlinestrategi. Han ryster opgivende på hovedet. Man kan godt tage både et skridt frem og et tilbage på den teknologiske skøjtebane. Være socialist, papirnostalgiker og med på noderne.

Information har været på Twitter siden 2006, som det første danske dagblad. Følg os på @informeren

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Her er deres 'sajt':

http://www.etc.se/

Niels-Holger Nielsen

Glimrende, så kan man få trænet sit svenske på daglig basis.

Et par stikprøver bekræfter at der absolut er noget at komme efter:

Här är sextimmarsdagen redan verklighet

Eliterna är det verkliga hotet mot demokratin – inte Gyllene gryning

Den sidste er en leder fra i fredags.Mon vi nogensinde ser en leder af den karat i Information?

Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Dog bedrøvende, at man ikke kan kommentere som her. Den slags mener jeg, at man bør have med fra starten - det er da grunden til, at jeg har den trafik her, som jeg har!

Flere stikprøver: Se fx avisens artikel om den røde by København:

http://www.etc.se/utrikes/kopenhamn-rod-stad

Eller artiklen om privatisering og velfærd:

http://www.etc.se/debatt/lo-valfarden-ska-inte-styras-av-vinstintressen

Karen von Sydow

Det er da ikke særlig klimavenligt, at udgive en spritny avis, i 2014, på papir. Oh well, tillykke med den. Det er altid sundt med nye øjne på verden.

Niels-Holger Nielsen

Den her artikel er også interessant:

Efter Chavez