Baggrund
Læsetid: 4 min.

’Soldater er de lykkeligste mennesker i verden’

Med Jack Ryan skabte Tom Clancy en af USA’s mest populære actionhelte. Mange beundrede forfatterens grundige research, andre rystede på hovedet af hans politiske holdninger
Kultur
16. januar 2014
Den tekniske ægthed og de troværdige operationer i Clancys romaner om agenten Jack Ryan er så nøjagtige, at en højtstående militær-embedsmænd efter at have læst ’Jagten på Røde Oktober’ efter sigende udbrød: ’Hvem fanden har godkendt det her’.

Den tekniske ægthed og de troværdige operationer i Clancys romaner om agenten Jack Ryan er så nøjagtige, at en højtstående militær-embedsmænd efter at have læst ’Jagten på Røde Oktober’ efter sigende udbrød: ’Hvem fanden har godkendt det her’.

I langt de fleste af Tom Clancys bøger lurer katastrofen. Er det ikke ligefrem dommedag, der truer, så risikerer verdensordenen i værste fald at blive splintret. I Patrioternes spil (1987) for eksempel vil en fraktion af IRA myrde det britiske kongehus, mens islamiske terrorister forsøger at starte en atomkrig i Terrorens pris (1991) og en pilot flyver ind i Capitol-bygningen og dræber de fleste medlemmer af den amerikanske kongres samt USA’s præsident i Debt of Honour (1994).

»Som virkeligheden konstant beviser, så har det værste det med at ske,« konstaterede Tom Clancy selv. »Jeg skriver om de muligheder.«

Og det gjorde den amerikanske forfatter med stor succes helt frem til sin død sidste år. 17 af Tom Clancys spændingsromaner har toppet New York Times’ bestsellerliste, og i alt har hans titler solgt i mere end 100 millioner eksemplarer verden over.

Også udenfor bøgernes verden har Tom Clancy haft stor betydning, blandt andet bliver videospillet Tom Clancy’s Rainbow Six Vegas: Rouge Spear (2006) i dag benyttet af den amerikanske hær. Tilsyneladende er spillet så realistisk, at forsvarsministeriet har valgt at bruge det i undervisningen af militæroperationer i storbyer.

Derudover er fire af Tom Clancys spændingsromaner blevet til Hollywood-blockbusters med Harrison Ford, Alec Baldwin og Ben Affleck i rollen som Jack Ryan, forfatterens mest populære hovedperson. En femte har i dag verdenspremiere, nemlig Jack Ryan: Shadow Recruit. Filmen, der har Chris Pine i hovedrollen, er en såkaldt prequel til Clancys debut, Jagten på røde oktober (1984), og selv om den ikke er baseret på et romanforlæg, skal den nok få debatten om, hvorvidt Tom Clancy er en reaktionær patriot eller en fornuftens stemme til at blusse op igen.

Reagan læste Tom Clancy

Thomas Leo Clancy, der var søn af en postmand, havde to store drømme som dreng. Han ville være soldat, og han ville være forfatter. Det første måtte han opgive, fordi han var nærsynet, og i stedet blev han forsikringsagent. Det tjente han godt på, men forfatterdrømmen opgav Clancy ikke, så i sin fritid skrev han en spændingsroman inspireret af en sand historie om besætningen på en sovjetisk fregat, der ville hoppe af til Sverige. Clancy gjorde fregatten til en ubåd og læste alt, hvad han kunne komme i nærheden af om emnet. I 1980 lå manuskriptet til Jagten på Røde Oktober klar. The Naval Institute Press, den amerikanske marines eget forlag, afveg fra deres politik om kun at udgive fagbøger og købte det for 5.000 dollar. Romanen blev udgivet i 1984, og da præsident Reagan blev citeret for at sige, at han ikke kunne lægge den fra sig, var bogens succes sikret. Allerede fra debuten lod læserne sig begejstre af Clancys tekniske og militærstrategiske viden og detaljerede beskrivelser af blandt andet ubådskrigsførelse og antiluftskyts-våben.

»Jeg tror, at Tom var en af de første store forfattere i genren, der gjorde realismen til sin førsteprioritet,« sagde Ben Affleck i forbindelse med premieren på The Sum of All Fears (2002), hvori han spiller Jack Ryan. »Du læser hans bøger med en stærk følelse af, at han skildrer militæret eller spionage-situationer, nøjagtig som de er i virkeligheden.«

Det sidste – den tekniske ægthed og de troværdige operationer – bed også en højtstående militærembedsmænd i regeringen efter sigende mærke i, da han efter at have læst Jagten på Røde Oktober udbrød: »Who the hell cleared it?«

Successen med debutromanen kom ikke bag på Tom Clancy, der siden udtalte: »I USA er der ingen dårlige undskyldninger. Du kan opnå lige nøjagtig, hvad du ønsker, hvis du arbejder hårdt nok for det.«

Men forfatteren havde ikke kun beundrere. Mange rystede på hovedet af Clancys endimensionelle figurer, og kaldte hans bøger for lufthavnslitteratur. Andre kritiserede ham for de højreorienterede politiske værdier, bøgerne afspejlede.

Jack Ryan vil overleve

Tom Clancy selv gav aldrig udtryk for, at han nærede højere litterære ambitioner, og han skammede sig heller ikke over at fremstille en verden, som kritikerne kaldte forsimplet og unuanceret: »De fyre er ude på at slå ihjel, og de skal behandles som mordere,« sagde han om verdens terrorister. »Du skal ikke bilde dig ind, at de er soldater, eller at de er politisk motiverede aktivister. Fordi det er de ikke. They’re scum

Han stod ved både sine helte og sine skurke, og lod sig aldrig ryste i sin overbevisning om, at USA ville være bedst tjent med at lade handlekraftige mænd ordne sagerne uden så meget snak. En speciel veneration havde han over for det amerikanske militær, som han til sin fortrydelse aldrig selv blev en del af som ung.

»Mænd i uniform er ligesom betjente og brandmænd. Det er jordnære, solide mennesker, og de lever af at sætte deres liv på spil for folk, de ikke kender,« sagde han i et interview. »Folk, der går i krig, er de mest intelligente mennesker, jeg kender. Det er også de lykkeligste mennesker, jeg kender.«

Den indstilling er der penge i, og den afdøde forfatters forlag har forlængst lovet, at vi også fremover vil blive beriget med Tom Clancy-romaner. For når både Jason Bourne kan leve videre uden Robert Ludlum, og James Bond trives fint uden Ian Fleming, hvorfor skulle Jack Ryan så ikke overleve sin skabers død?

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her