Læsetid: 6 min.

Varulven er erotisk på en farlig og dyrisk måde

Efter nogle år med allestedsnærværende vampyrer, er varulven det klassiske monster, vi nu skal til at se i tv-serier. Og med dens indtog bliver der også sat fokus på andre aspekter af klasse, køn og kvindelig seksualitet
Efter nogle år med allestedsnærværende vampyrer, er varulven det klassiske monster, vi nu skal til at se i tv-serier. Og med dens indtog bliver der også sat fokus på andre aspekter af klasse, køn og kvindelig seksualitet

iBureauet/Katrine Bælum

30. januar 2014

Mens det især har været vampyrerne, der har bidt sig fast de seneste år – ikke bare i deres ofre, men også i et stadig større antal seere, er et nyt klassisk monster nu ved at træde længere frem på scenen.

I HBO Nordics nye tv-serie Bitten, der er den seneste af en efterhånden lang række af populære horror/drama/romance-hybridserier, er det varulvene, der er i centrum. Og det er ikke tilfældigt.

»Vampyren er efterhånden ved at være prøvet af, og har derfor ikke så meget nyt i sig længere,« siger Rikke Schubart, filmforsker på Syddansk Universitet. »Det er varulven, vi kommer til at se nu.«

Mens de to monstre tilbage i 1800-tallet var næsten en og samme figur, står varulven og vampyren i dag for helt forskellige ting. Så selv om skiftet i monsterfokus i første omgang beror på markedets behov for variation, slæber varulven samtidig nye og andre aspekter af både klasse, køn og seksualitet med sig ind.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Traditionelt set har varulvefiguren nemlig så godt som altid været en mand, men her er det altså et hunkønsvæsen, der foruden at spise forslugent og være seksuelt pågående over for kæresten, tager alt tøjet af og bliver dækket af hår, når hun med skrig, der bliver til brøl forvandler sig til ulv. »En kvindelig varulv kan ses som et udtryk for nogle ændrede kulturelle kønsmæssige forestillinger,« siger Mathias Clasen, ph.d. og videnskabelig assistent ved Aarhus Universitet. »Tidligere var det hovedsageligt manden, man kunne forestille sig, have de dyriske instinkter og være brutal. Der var ikke plads til, at kvinder kunne være rasende og have indre drifter, de kæmpede imod.«" Citat fra artiklen...

Øhm....

Har der ikke i tidens løb været adskillige religiøse mennesker, fra jøder over kristne til hinduister og buddhister, som har ment, at kvinder var ludere, som med deres farlige seksualitet lokkede mændene, sugede blodet, og sæden, og dermed livet ud af dem! Og seksuelt pågående kvinder har altid stort set været anset for farlige!

Og igen, ikke jeg mener dette; i historiens løb har det været sådan...at nogle mennesker har ment at kvinder har været liderlige, lokkende mennesker, som forfører mænd og styrter dem ud i ulykke...

Torben Knudsen

(hvor hun midt under et ellers entusiastisk samleje pludselig får hjertebanken)

Den tid med hjertebanken man kunne få, når man havde mødt den eneste ene er vel forbi?
Nu starter det hele med samleje og måske får man arbejdet sig op til det, der sker imellem ørene på et tidspunkt.

At opleve hjertebanken på grund af kærlighed glemmer man aldrig, medens samlejer har det med at forsvinde, i hvert fald nummer 4635.

Michael Kongstad Nielsen

Hvorfor går Information så meget op i amerikanske tv-serier?
Varulve er noget oldgammelt stof, som ingen moderne mennesker har noget forhold til, men nu er vampyrerne ligesom brugt op, siger artiklen, så må man jo finde på noget nyt, for at få reklame- og abonnementskronerne til at rulle. Høj kultur?

Niels Engelsted

Varulvens handicap i forhold til vampyrer er, at den ser latterlig ud med læbestift.

Majbritt Nielsen, kaleb larsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

hollywood, ved ligesom resten af landet, ikke en skid om resten af verden.-

hvis i læser dette i hollywood, så har jeg en udvidet rolleliste til jer, lige som for at antyde en tredje vej.-

her i landet har vi, narrefisse/englefisse/og maren der rider en.-

narren der bringer en narrefisse kunne blive en interesant filmfigur, og nem at lave i adobe premiere.-

den søde engel der kommer til en om natten, kan jo også varieres på flere måder, man kunne jo bytte engel med naboen, eller via fb.- altsammen ting der kunne fylde de enorme tomrum i filmen ud.!-

maren var oprindelig en hestepige hvis forældre var så fattige, at det aldrig blev til en hest, bevist om at hun var en social taber, himlede hun tilsidst og blev sukkubus i stedet.!

re.Niels Engelsted.-

hmm.- en varulv har vel en hunds-vot "hundsfitte", det har vampyren ikke, da slet ikke mr.vlad dracula, vel.? eller hvad.?-

ps. er bøsse ægdeskaber tilladt bandt vampyrer, og kunne det ikke også være en ide til en rigtig følsom film.!-

godnat fra mig jeg skal i seng, jeg venter besøg.- fnis.-

Majbritt Nielsen

Michael Kongstad Nielsen
30. januar, 2014 - 22:26
Jeg læser det mere som mytens udvikling, via kult til mainstream.
Hvor det så var mænd der startede som vareulv.

Nu er kvinder så kommet til og så kan man(d) jo så have endnu en chance for at brokke sig over et feminiseret samfund/produkt. ;)

Personligt foretrækker jeg nu Kim Harrisons figur - Rachel, som er en sjov blanding af en ballede-tiltrækkende kvinde. Som så er halvt heks og dæmon. Se så der humor i spil. Der er så også vareulve og vampyre med.

Fin artikel infomer(Bue T.). Få indlader sig på en analyse af den litterære og visuel gotik. Dets væsen. For den er både sort, patetisk og latterlig. Et spark i snoten, på alle de rigtige meninger. Edgar Allen Poe opsummere det så smukt i sine værker, som i sit liv. Hans historie, var noget af det første jeg læste, da jeg lærte at læse, ved siden af Solzhenitsyn og Conrad. Den victoriansk kiosk litteratur, med Baudelair på kredit, som stadig resonere. De nævnte filmatiseringer og litterære referencer er stilistisk selv inkriminerende. Jeg har altid set vampyrer som den askegrå peter pan. Der er ingen transformation. Artikel forbigår dette perspektiv, men indrammer alligevel dette i dets fravær. Og vinder derfor min opmærksomhed.
Ingen tvivl om at Michael Kongstad Nielsen med sin kommentar, er en bornert nar. <-eat kak, n piss off f. twat En super-tak Mr. Thastum. .Et spændende perspektiv.

Michael Kongstad Nielsen

Når nu moderne mennesker ikke ved, hvad en varulv er, men filmproducenter og mediefolk gerne vil tjene kassen på folks seksuelle lyster blandet med frygt, så bliver den næste trend nok noget med fugle, der indtager kvinder, eller hvorfor ikke igen aber, altså de store aber, gorillaerne, det har været prøver før, her i KIng Kong:
http://www.youtube.com/watch?v=ZYZsJYZVt5g