Klumme
Læsetid: 2 min.

Bedre end fantastisk

Kultur
27. februar 2014

Det er vigtigt at blive ved med at skrige, så vi husker ofrene for de modbydeligheder, der igen og igen bliver begået rundt om i verden. Det mener briten Nick Fraser, redaktør i BBC’s dokumentarfilmafdeling. Der er dog forskellige måder at skrige på, understreger han i en artikel om den Oscarnominerede, danskproducerede dokumentarfilm The Act of Killing, som handler om folkemordet på en million kommunister i Indonesien i 1960’erne, og nogle er bedre end andre.

I sin artikel, der i sin lange udgave kan læses i filmmagasinet Film Quarterly og er blevet bragt i en forkortet udgave i avisen The Observer, kritiserer Fraser The Act of Killing og instruktør Joshua Oppenheimers metode med at få gerningsmændene til at rekonstruere og derigennem konfrontere deres ugerninger.

»Jeg synes, at scenerne i filmen, hvor morderne opmuntres til at genfortælle deres bedrifter, ofte med selvsmagende udtryk af tilfredshed, er oprørende, ikke fordi de afslører så meget, men fordi de fortæller os så lidt af vigtighed,« skriver han.

Det er et interessant synspunkt og værd at diskutere – får man andet at vide om morderne gennem de rekonstruerede scener, end det lidet overraskende faktum at de er mordere? – og når Fraser i sin artikel argumenterer for, at man også i dokumentarfilm skal forholde sig til moral, etik og god smag, er det svært at være uenig med ham.

Men samtidig må man erkende, at The Act of Killing om noget har skabt opmærksomhed omkring et folkemord, ingen i Vesten syntes at huske – og som den indonesiske regering i årevis har undertrykt, og befolkningen er blevet tvunget til at fortrænge, hvorfor morderne har levet i frihed, ja, endda er blevet hyldet som helte.

Joshua Oppenheimers film har gjort op med løgnen og sat gang i et tiltrængt opgør med fortiden; den har netop skreget så højt, at ingen har kunnet ignorere den.

»The Act of Killing tvinger mig, som mor og som indoneser, til at finde løsninger på denne straffefrihedskultur, så de kommende generationer ikke behøver at lide samme skæbne,« skriver en ung indonesisk kvinde i en af de mange kommentarer til Nick Frasers artikel på The Observers hjemmeside.

»For mig er det bedre end fantastisk.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her