Læsetid: 7 min.

Hvid middelklasse på udebane

Den politisk korrekte klasse forstår ikke, at mennesker i andre kulturer træffer andre valg end os. Til gengæld udøver vi gavmildt holdningskolonialisme og fortæller dem, at de burde overtage vores værdier. Henrik List har skrevet en ny roman om dansk frisind og åbenhed. Eller mangel på samme
’Man har svært ved at forstå, at nogle kvinder, der lever i en anderledes kultur, træffer nogle andre valg end danske middelklassekvinder, der arbejder som gymnasielærere, journalister eller grafiske designere,’ siger Henrik List

’Man har svært ved at forstå, at nogle kvinder, der lever i en anderledes kultur, træffer nogle andre valg end danske middelklassekvinder, der arbejder som gymnasielærere, journalister eller grafiske designere,’ siger Henrik List

Jakob Dall

3. februar 2014

Rune er ung. Han har en kæreste, der går på RUC. Han er journalist og bosat i København. Og så er han en karakter i Henrik Lists nye samtidsroman, Solen skinner aldrig på en go-go-bar, og repræsentant for en generation, der ifølge Henrik List er vokset op i et samfund, hvis værdier er grundlæggende feministiske. Derfor chokeres han, da han i jagten på den gode historie lander i en global virkelighed, som ikke abonnerer på hans bløde værdier.

»Rune er et barn af sin tid. En ung mand 30’erne, der er præget af et feministisk uddannelsessystem, der overfladisk set har de rigtige holdninger,« forklarer Henrik List om sin nye roman.

»Jeg ville se, hvad der sker, hvis man kaster den her type mand og hans kreative klasse-værdier ned i en laboratoriekolbe, hvor de bliver udfordret.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henrik Strøm
  • ole eising
  • Erik Jensen
Henrik Strøm, ole eising og Erik Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Troels Ken Pedersen

Det er forkasteligt, at vi sådan dømmer andre og regner os for bedre og mere moralske end dem.

Siger Henrik List, som ikke lader til at bestille andet.

*Suk*

Eva eldrup, Karsten Aaen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

Og forresten, er værdirelativisme ikke noget af det, "den kreative klasse" som regel får allermest på puklen for?

Det skal jeg ikke nødvendigvis skyde Henrik List i skoene, men lidt sjovt er det.

Lise Lotte Rahbek

Troels K.P.
Ja, jeg sidder også med et skævt smil.

Det er uklart, hvis fordomme der er mest iøjefaldende her .
Men det kan se'fø'li også være anmeldelsen, som giver det indtryk - og så er vi j ude i fordomme fra anmeldelseslæseren også. Det bliver det ikke mindre morsomt af.

'Vi er som protestanter født med et kors på skuldrene, som vi ikke bare sådan lige kan ryste af os.
»Vi sidder fast i fortiden og bekymrer os om fremtiden, men vi er aldrig helt nærværende i nuet.
nåeee.... det er den større horisont, aha. Ja det er belastende....

Søren Rehhoff

Jeg ved ikke hvor meget "autentisk" thailandsk kultur man finder i Pattaya, det er vel nærmest et sted, der er bygget op omkring at imødekomme vestlige turisters ønsker. Det begyndte at udvikle sig under Vietnamkrigen, hvor det var et af de steder amerikanske soldater blev sendt på orlov.

Karsten Aaen, Steffen Gliese og odd bjertnes anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er rigtigt, at nypuritanismen er ganske rædselsfuld - jeg ved ikke, hvad I gik og lavede i det kulturelle miljø i 90erne, men hæsligt kom det til at se ud efter 25 års kamp og derpå udlevet frisind.
Man må dog sige, at List har et meget bizart blik på netop frigørelse og kvinders "andre måder" at sætte sig igennem på - det er ikke bare den danske middelklasse-, men også alle mulige andre klassers-, kvinde, der står for moderniteten her. Kvinder i Danmark og Europa er ikke henvist til den uformelle magt; men det lader til, at List har et stort problem med netop det lige samfund, som jo i høj grad ikke handler om femini-, men om cvilisering af den del af samfundet, der hidtil ikke har haft ressourcerne til at indgå i den fælles kultur. Og det er stadig ikke et fuldbrugt projekt - dér kom puritanismen rigtigt nok i vejen.

Fint nok hvis Thailand og prostitution er så fantastisk for List. Men kan han ikke bare få det udlevet og have en fest med det? Hvorfor det skal gøres til en samfundskritik, hvorfor der skal skydes på 'nypuritanisme' og den 'kreative klasse', forstår jeg ikke. Det virker altid lidt krampagtigt, når ens projekt er afhængigt af, at man har nogle at være i opposition til..

Alexander Nørup

»Vi ser ofte ned på dem, der rejser ud for at sætte sig på en bodega sammen med andre danskere og spise gris og drikke bajere. Men i virkeligheden er det ikke mere begrænsende end at rejse ud tynget af alle sine forældede politisk korrekte værdier.«

"Måske er pigerne mindreårige. Måske er de ikke. Det er ikke så vigtigt."

Bliver der sat lighedstegn mellem at rejse 8.470 kilometer for at spise gris og drikke bajer, og så ikke at mene at Thailands sexindustri har et seriøst problem med handlen af mindreårige piger og drenge?

Hvis de der rejser ud var handelsfolk som i gamle dage, så var der ingen problemer.
Hvis en handelsmand vil ændre kulturen i det land, hvor han kommer for at handle, vil han hurtigt gøre sig upoppulær, og dermed vil hans økonomiske grundlag smuldre, og han må tage hjem, når han ikke kan handle.
Derfor vil en dygtig forretningsmand, altid akceptere den lokale kultur, og sådan bør det vist også være.
De der kommer til et andet land for st ændre kulturen der, burde blive hjemme.