Klumme
Læsetid: 2 min.

Mens vi venter

E-bogen er blevet spået sit gennembrud i 2009, 2010, 2011, 2012 og 2013, prøv bare at google ’e-bogens gennembrud’ og dyrk vekslende mediers, boghandleres, forlags og bibliotekers muntre eller dystre profetier
Kultur
14. februar 2014

E-bogen er snart længe blevet spået sit gennembrud. En 2014-undersøgelse, fra Københavns Universitet viser, at 17 procent nu har læst en e-bog inden for det seneste år og ti procent inden for den seneste måned.

Professor Stig Hjarvard, en af forskerne bag undersøgelsen, konkluderer, at alle danskere uanset køn og alder nu læser e-bøger. Professoren føler sig bekræftet af, at 44 procent har en tablet. Men en tablet bruges til alt! Helt ærligt!

E-bogen er blevet spået sit gennembrud i 2009, 2010, 2011, 2012 og 2013, prøv bare at google ’e-bogens gennembrud’ og dyrk vekslende mediers, boghandleres, forlags og bibliotekers muntre eller dystre profetier.

Nu skriver vi 2014, og er 17, henholdsvis ti procent så virkelig imponerende?

Et sted, der måske er værd at holde øje med, er Grafisk Arbejdsgiverforening (GA), som med klar interesse i den trykte bog ikke har det store behov for at hype e-bogen. Derfra lød det i 2012 optimistisk, at 85 pct. af danskerne helst ville læse papirbøger. Kun seks pct. foretrak lydbøger, mens bare tre pct. helst vil downloade teksten til en iPad eller computer.

Begrundelserne var blandt andet, at »papirbøger er rarere at sidde med«, at bøger er »nemmere at have med på farten« – og at man kunne have dem med på toilettet! 29 procent svarede, at de »godt kunne lide fornemmelsen og duften af en papirbog«, og her var der stærk overvægt af yngre læsere mellem 18 og 34 år. Formodningen var, at en digital hverdag skabte behov for mail- og facebookfri rum.

Men i 2014 er GA blevet nostalgisk. Nu er det bøgernes omslag, interessen rettes mod, og som skal have et gammeldags look og udfolde »al deres indbyggede magiske nostalgi, så de kan omfavnes, sanses og gøres til værdige udgangspunkter for stærke personlige følelser«. Er konkurrencen fra e-bogen trods alt begyndt at gnave?

Eller bliver det bare sådan, at vi i visse situationer vælger en e-bog, mens vi reserverer de stærke personlige følelser for papirbogen? Og at valget skyldes genre og kvalitet og ikke kun omslaget?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her