Læsetid: 7 min.

På jagt efter mor i børnelitteraturen

Hvor er mor i børnelitteraturen? Hun er på arbejde, i køkkenet, syg, død eller bare ikke rigtig til stede. Børnebøgernes helte er tit ’forældreløse’, og hvis der er en forælder, er det ofte en far
Hvor er mor i børnelitteraturen? Hun er på arbejde, i køkkenet, syg, død eller bare ikke rigtig til stede. Børnebøgernes helte er tit ’forældreløse’, og hvis der er en forælder, er det ofte en far
28. februar 2014

Et tomt hul. Det er, hvad moderen i Gunilla Bergströms fortællinger om Alfons Åberg er. Ole Lund Kirkegaards læsere må også lede længe efter nærværende mødre, og det samme gælder Astrid Lindgrens. I den nyeste danske børnelitteratur er moderen måske til stede, men ofte som baggrundsfigur – f.eks. den karrierefokuserede mor i Alberte Windings bøger om pigen Betty, og Andreas Bræstrup Kirsteins bøger om Poul og far. Faktisk er det vanskeligt at komme i tanker om moderfigurer fra børnenes fiktive univers, som ikke enten er fysisk eller mentalt fraværende. Det fortæller Sanne Paustian Billesbølle, der har skrevet speciale om familiemønstre i børnelitteraturen.

»I den svenske klassiker Alfons Åberg er mysteriet om den manglende mor et godt eksempel,« siger hun om bøgerne, der skildrer det indadvendte enebarn Alfons’ liv og hans forhold til sin far. Hvor moderen befinder sig, forbliver gennem den lange række af bøger (så godt som) usagt og må betragtes som en gåde eller et tomt hul, som læseren selv må udfylde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu