Læsetid: 9 min.

Det ulykkelige Danmark

Vi er på papiret verdens lykkeligste folk. I praksis er vi ulykkelige i et land, hvor sammenhængen er mere strukturel og teknisk end dybfølt og national. Det er ærgerligt, at vi er så dårlige til at administrere vores overskud, synes Peder Frederik Jensen
For første gang udgiver Peder Frederik Jensen noveller. Man er i højere grad gæst i karakterernes liv og får et blik ind i forskellige virkeligheder, fortæller han om sin bog ’Banedanmark’ – som når man ser landskabet glide forbi et togvindue.

Jakob Dall

14. februar 2014

Alle karaktererne i den her bog har det skidt.« Det er forfatterens egne ord. Men han har ret. Man får ikke ligefrem lyst til at kippe med Dannebrog, åbne en Carlsberg og løbe en tur ud i de danske bøgeskove, når man har læst Peder Frederik Jensens nye bog Banedanmark. Der er godt nok en historie om to tømrere midt i bogen, der da egentlig har det meget godt, men det er mest »som et lemonshot, når man har spist meget tungt og salt mad,« som forfatteren selv forklarer det lille ophold i danskernes elendighed, man får undervejs på turen rundt i Banedanmark.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorthe Møller

Tak for et fint interview, og nogle kløgtige betragtninger over os mennesker. Og det er jo så ikke kun en forfatters ansvar at være opmærksom og åben for menneskerne omkring.

Torben Knudsen

Er man vokset op i et land (og det gælder jo desværre mange lande) hvor Radioavisen starter klokken f.eks 5 uden at sige 'Godmorgen' og ellers remse alle drab og vejbomber og pædofili op som man har kunnet skrabe sammen, eller hvis der mangler noget en bus i Lahore, der er styrtet i afgrunden og så 'vejrudsigten' kan man kun skrive en bog som den anmeldte.
Det fortsætter så med billeder, tæt på af giraf med mere helt tæt.
Dødsruten også litterært er en kombination af det man oplever og tager til sig og den opvækst man har haft.
For en del er der Intet positivt, der slipper ind og intet positivt slipper ud.
Det er en livsform, men lang fra en folkesyge, selvom det er tæt på.

Mads Kjærgård

"Der er noget ufatteligt kynisk over at græde over en giraf"

Giraffen er jo blot et symbol på alt den elendighed, der er kommet ud af økonomi über alles,
så det er jo ikke nødvendigvis giraffen man græder over, men mere principperne, der ligger bag, de samme principper der betyder at 1 milliard mennesker lever på sultegrænsen og at folk er på flugt!

Peter Ole Kvint, Torben K L Jensen, Geert Larsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Som Dalai Lame udtalte på spørgsmålet - om at undersøgelse viste, at danskerne er verdens lykkeligste folkefærd. "Er det en i selv har lavet?" - med vanlig stil, svarede han spørgende - men mon ikke hans visdom - skjulte et let - konstaterende. Det var i 2011, 2-3 år siden ...

Det her bliver meget værre - jeg er ikke buddist, men den man har med at stikke sit grinende hoved frem, ved skelsættende 'vejkryds'.

Steffen Gliese

Jeg er træt af at høre, at folk er ofre. Folk, der er underlagt andres forgodtbefindende, er ofre, og det er størstedelen af befolkningen i et land, hvor man accepterer, at demokrati er et kryds på en stemmeseddel hvert fjerde år.

Vibeke Rasmussen

"Det kan jo være, at vi har skabt en måde at spørge på og en måde at snakke om livet, som gør, at negativiteten bliver selvforstærkende."

Eller , re fx 'danskernes'(!) angiveligt overvældende lykkefølelse … positiviteten?