Baggrund
Læsetid: 10 min.

En ekspræsident maler sit eftermæle

Kan vi blive klogere på manden bag Irak-krigen og Guantanamo-lejren ved at studere penselstrøgene i hans malerier? Information har bedt to kunsteksperter vurdere og fortolke George W. Bush igennem hans kunst
Bush under bruseren (selvportræt), t.v., og Bush i karbad (selvportræt)

Bush under bruseren (selvportræt), t.v., og Bush i karbad (selvportræt)

Kultur
12. marts 2014

Hvad har George W. Bush brugt tiden på, siden han i 2009 overlod præsidentembedet til Barack Obama? Han er såmænd blevet kunstmaler. Hackere brød sidste år ind i George W. Bush’ e-mailkonti og afslørede hemmelige korrespondancer mellem medlemmer af Bush-klanen. Blandt de mere kuriøse fund var en række fotos af malerier, som den pensionerede præsident selv havde malet og sendt til sin søster – herunder to selvportrætter, som viser en nøgen George W. Bush tage bad i både en bruseniche og et badekar.

Andre af hans værker er siden drypvist blevet lækket på nettet, og ved en offentlig tv-optræden på The Tonight Show i december bekræftede Bush alle rygter over for værten Jay Leno med et tøvende: »Jeg tror, jeg er maler.«

Til april bliver Bush’ billeder for første gang vist frem for et større publikum, når udstillingen The Art of Leadership: A President’s Personal Diplomacy åbner i hans eget præsidentielle bibliotek i Dallas, Texas. Udstillingen vil præsentere i alt 24 malerier, alle udstyret med Bushs personlige mærke i form af tallet ’43’, som en henvisning til hans historiske placering i den præsidentielle rækkefølge.

Gud, han kan læse!

Flere medier har tidligere rapporteret, hvordan Bush siden sin afsked med Det Hvide Hus i 2009 har taget privattimer i penselteknik, farveblanding og dybdeperspektiv, og han har selv fortalt, at den britiske premierminister Winston Churchills bog Maleri som tidsfordriv har været til stor inspiration for ham.

Alligevel er hans kreative evner og ambitioner kommet bag på de fleste iagttagere: »Folk er overraskede,« sagde Bush til Dallas Morning News sidste år, »men nogle mennesker er jo også overraskede over, at jeg overhovedet kan læse.«

Modtagelsen af de lækkede værker har foreløbig været blandet. Taylor Berman fra det amerikanske internetmagasin Gawker kalder i sin gennemgang billederne for »simple« og »akavede«, og chefredaktør på det San Francisco-baserede Juxtapoz Magazine for kunst og kultur Evan Pricco gør opmærksom på endnu et problem:

»Det er svært at adskille mennesket fra kunsten i dette tilfælde. Er der en del af mig, som ønsker, at Bush ville have brugt sin tålmodighed og – lad os være ærlige – bare en smule af sin kreativitet og dybde som præsident i stedet for at have udstillet et overfladisk refleksionsniveau dengang? Ja.«

Mal, George, mal!

Til gengæld er den amerikanske kunstkritiker Jerry Saltz positiv. »George W. Bush er en god maler,« konstaterer Jerry Saltz, som i mange år har været hovedanmelder og klummist på New York Magazine og har modtaget hele tre nomineringer til Pulitzerprisen for sine evner som kritiker. Saltz hæfter sig især ved de to lækkede selvportrætter: »Jeg elsker disse to badebilleder. De er ’simple’ og ’akavede’, men på en vidunderlig, ubevidst og intens måde. De vidner om en person, der gør det bedste, han kan, med næsten ingen naturlige evner – bortset fra ønsket om at gøre netop dette.« Jerry Saltz følger sin vurdering op med en direkte opfordring til den kunstneriske ekspræsident:

»Mal, George, mal. Mal mere. Please. Hvis du udstiller det, skriver jeg om det.«

Information har bedt to danske kunsteksperter kaste deres vurderende blikke på tre malerier af den amerikanske ekspræsident.

Hvad fortæller selvportrætterne om Bushs syn på sig selv?

Kan vi blive klogere på manden bag Irakkrigen, Afghanistankrigen og Guantanamolejren ved at betragte hans kunst?

Eller cementerer billederne bare, hvad vi allerede vidste?

Rektor på Kunstakademiet Mikkel Bogh og kunstmaler Martin Bigum får lov at svare.

Maleri 1: Bush i karbad (selvportræt)

Mikkel Bogh:

Perspektivet i billedet lægger op til, at det er det malende jeg, der har malet sig selv og sine egne ben. Noget af det, der umiddelbart springer i øjnene, er, at han ligger i badekarret, mens vandet rinder. Man ser for sig, at han er gået om bord i et tomt badekar og så har ladet vandet stige op.

Rent kunsthistorisk vil badekarmotiver typisk være rolige, vandet stillestående og stemningen afslappet.

Men Bush befinder sig i badekarret, mens vandet løber. Det sætter gang i en række af- og udskylningsmetaforer, som understøtter en psykologisk læsning om, at det er en proces eller bevægelse, han er i gang med: Han er ved at rense sig selv. Motivet foreslår en sammenhæng mellem at male og at rense – eller som den tyske maler Anselm Kiefer skrev, ganske vist i forbindelse med skildringen af tysk historie: »Malen = Verbrennen«. At male er at brænde historien af. Maleren er spændt ud i paradokset mellem på den ene side at male sig selv ud af historien – og på den anden side at hvirvle en masse historiske begivenheder op, mens han maler.

Pointen er, at man ikke kan løbe fra historien. Jo mere man maler, jo mere dukker historien op. Bush har muligvis ikke den historiske reference præsent, men derfor kan han jo godt have en fornemmelse af, at det at male svarer til at rense sig.

Han maler sig fri af sine synder. Penslen, der maler, svarer til vandet, der løber.

Det er ikke uinteressant at lave et selvportræt af sine egne ben og fødder, der stikker op af vandet. Det er ret morsomt. Man ville nok betegne målemåden som naivistisk, selv om naivisme plejer at være et bevidst valg.
Det her er snarere mangel på teknisk færdighed kombineret med, at han muligvis har en forkærlighed for franske primitivister som Pierre Bonnard, der jo maler i den der lidt kantede stil.

Bonnard malede i øvrigt også ofte mennesker liggende i badekar og med badeværelsesfliser i baggrunden. Så det er en klar reference, som Bushs underviser muligvis har henledt hans opmærksomhed på.

Men uanset hvilke forbilleder han måtte have, så er der mangler i penselarbejdet og opbygningen af rum, som afslører, at det ikke er en professionel kunstner, der er ude at gå her, men en amatør.

Martin Bigum:

Er der noget mine foreløbig 25 år som kunstner har lært mig om kunstnere, så er det, at man er som sin kunst. Er man abstrakt, tænker man abstrakt. Er man konkret, tænker man konkret. Er man Amerikas tidligere præsident, er man netop det. Man har brugt årene på noget andet end sin kunst – og det kan ramme én som en boomerang.
Det må også være svært at have været så magtfuld en verdensmand, og så holder telefonerne pludselig op med at ringe fra den ene dag til den anden.

Noget skal man jo lave. Fænomenet ramte også Winston Churchill (som min egen mor har siddet og set male i det fri på Capri), og herhjemme blev både Jens Otto Krag og Anker Jørgensen indfanget af en eller anden kunstner i dem selv. Mærkeligt at observere – som udøvende kunstner – denne forestilling, de har om, at der er noget særligt fint, eller indsigtsfuldt ved kunstens område. De har ikke forstået, at når man ER kunstner, så er det eksistentielt fra starten, og hvert værk er et forsøg at holde intetheden på afstand. Kunst er en enorm tvivl og konstant søgen efter bare et værk, der kan afsløre virkeligheden, som den er.

Jeg kan ikke SE disse malerier, når jeg nu ved, hvem der har lavet dem. Men lad os alligevel prøve at ny-syne manden. Hvis vi tager det, hvor han er i karbad, så er det jo rørende, og ret ufatteligt, at han fremviser sig selv i denne blottede situation. Det er, som om der mangler et filter. Heldigvis ser vi ikke hans krympede diller. Men han var også altid lidt naiv som præsident, var han ikke? Grænsende til det destruktive (’smoke ’em out of their caves’-tingen)?

Er der noget, der er afslørende for, om man har noget på hjerte og mestrer at vise det, så er det kunst. Paradokset er, at kunsten også er frihedens felt, par excellence, så alt er tilladt. Også at være uendelig dårlig. Men det kræver, at man er bevidst om det.

Han maler lige så godt, som hvis du bad mange store abstrakte kunstnere male realistisk; de kan heller ikke finde ud af det. Forskellen er bare, at Bush ikke har valgt det for 10-20 eller 50 år siden og erfaret sig frem til, at så dekomponeret skal det se ud, som følge af en kunstnerisk erfaring.

Bush har formentlig malet det, efter et foto han selv har taget. Hvor han rent malerisk har formået at fange, at benene visuelt sløres under det varme vand, så har han ikke tilnærmelsesvist ramt vandstrålen. Heller ikke noget andet for den sags skyld, men det er, hvad det er, for det at male noget, der ligner, har ikke længere en betydning i kunsten. Det er sansningen og tanken, der gælder, håndværket er sekundært. Men: hvem gider sanse og tænke med George Bush i karbadet? Yeoowww.

Maleri 2: Bush under bruseren (selvportræt)

Mikkel Bogh:

Maleriet fremviser en slående kontrast mellem den varme og relativt veltrænede krop og så de kolde fliser på væggen, der udgør et ret hårdt miljø.

Det får kroppen til på en gang at fremstå vital og skrøbelig. Bush vil både vise styrke og menneskelighed. Samtidig er maleriet et tilbageblik: Manden kigger ind i en mur, men samtidig kigger et ansigt tilbage – så der er helt bogstaveligt en selvrefleksion i billedet. At male det her billede har tilsyneladende været et led i en større selvrefleksion for Bush.

Nøgenheden er imidlertid lidt dobbelt. Der er på den ene side noget macho-nøgenhed over det – og vi ved jo, at George Bush er en gammel dandy, der før han blev guvernør og præsident levede et forholdsvis udsvævende liv, så vi kan rimeligvis antage, at han gerne har villet se godt ud på maleriet.

Men på den anden side viser han sig frem, som han er skabt fra naturen. Han vil have, at vi skal se ham som et nøgent menneske, der kigger ud på os. Det er ikke et hårdt og selvtilfreds ansigt, vi ser i spejlet. Det er et ansigt, der udstråler menneskelighed. Og igen symboliserer vandet, at der er noget, som skal vaskes væk.

Vi må antage, at Bush er vidende om, at hans embedsperiode formentlig vil få et noget skrammet eftermæle, og på dén baggrund kan billedet ses som endnu et forsøg på at rense sig selv fra det historiske åg, han bærer rundt på.

Martin Bigum:

Maleriet viser, at lige henne ved siden af badekarret har han åbenbart også en bruser. Han kan bare ikke finde ud af at stille sig ind under den, hvilket fint stemmer overens med mit billede af manden, som man nogle gange har undret sig over, hvordan fik sine bukser på om morgen. Hvis der skulle gemme sig et kunstnerisk moment i dette billede, vil det være, at han også kigger ud på os beskuere fra det lille spejl på væggen dér. Medmindre det er hans hemmelige elsker.

I en kunstverden, der lever af at fortolke værker, er det igen ret vildt, at han ikke har overvejet, om det kunne tolkes sådan.

Ser man på begge motiver samtidig, udtrykker de et behov for et eget rum at reflektere i og bare være. Det er et tilbagetrukket, klinisk og rensende rum. Denne lille badeværelses-serie kunne have givet kunstnerisk punch og mening, hvis Bush også havde skildret sig selv vaske blodet af sine hænder.

Maleri 3: Bush’ hund Barney (portræt)

Martin Bigum:

Med hensyn til hundebilledet af Barney – som angiveligt er et af mange – så ved jeg slet ikke, hvad jeg skal sige. Republikanere vil jo dybest set bare gerne have ro. Og sødme og plads til, at deres verdensbilleder ikke rystes i deres grundvold. Hundene er deres bedste venner.

De siger dem ikke imod og lever også i en verden de ikke forstår. Men se lige det øje, dybt inde i dets mørke er det en talebaner der kigger ud.

Mikkel Bogh:

Rent teknisk er billedet bedre udført end de to andre, men det er mindre interessant at kigge på. Bush er ret ferm til at karakterisere en overflade, for eksempel er huden i de to selvportrætter rimelig godt ramt, lige som pelsen på hunden her er. Men problemet opstår for ham, lige så snart han skal sætte hunden ind i et rum. Det har han svært ved.

Jeg vil ikke sige, at Bush er kunstner, for det er noget andet for mig. Billedet kunne sagtens være lavet af en kunstner, men så skulle det sættes ind i en sammenhæng, der var mere interessant. Isoleret set er billedet af Barney ikke interessant.

Jeg kan bedre lide selvportrætterne. De har mangler, men eksperimenterer ikke desto mindre med rum og selvfremstilling, og bliver dermed til mere avancerede udsagn.

At de er naive føjer ikke noget til mit billede af ham som person. De bekræfter højst min forestilling om ham som et forholdsvis naivt menneske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

randi christiansen

Yderst interessant historie. Den billedkompositoriske ide i de viste billeder er god - udførelsen tydeligt ikke professionel. At bush har valgt at beskæftige sig med billedarbejde, er måske inspireret af hans bibliotikarkone - og viser vel også, at der er et menneske inden i ekspræsidenten, som gerne vil fødes. Tænk hvis det var sket, inden han kastede sig ud i politik - selvom, havde det ikke været ham, var en anden blevet brugt som frontfigur.

Gode betragtninger, informativ og kompetent kritik af bogh og bigum. Tak for det.

D'herrer kunstkendere har noget skuffende overset, at det tredje maleri også er et selvportræt.

Henrik Darlie, Peter Nielsen, Ole Hansen og Thorsten Lind anbefalede denne kommentar

Badekarsbilledet fik mig straks til at tænke på Rytteriet og Jørgen Leth på Cuba....

Jens Thaarup Nyberg

@Claus jensen:
Så synes jeg Barney er dygtigere end Georg.

Han skulle bare have startet som fulltime kunstmaler for minimum 13 år siden.

Kristian Løwenstein

Det er svært at sammenfattet hans præsidentembede bedre end kunstkritikeren Saltz:

".... en person, der gør det bedste, han kan, med næsten ingen naturlige evner – bortset fra ønsket om at gøre netop dette."

Er der nogen der ved om Anders Fogh maler?

Else Marie Arevad og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Kunst?

Hvis jeg havde så mange tusinder menneskeliv på samvittigheden, havde jeg nok også brug for terapeutisk beskæftigelse. Længere er den vel ikke.

morten Hansen, Henrik Darlie og Marianne Rasmussen anbefalede denne kommentar

Han skulle bare have startet som fulltime kunstmaler for minimum 13 år siden.

Ja.

Var der ikke en anden forhindret kunstmaler som så senere blev krigsforbryder og masseslagter?

- af frustration måske over det u-forløste kunstneriske potentiale?

Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Jeg tænkte præcist det samme. Han var også glad for brændt gul.

Niels Engelsted

Jeg tror ikke, at Oliver Stones portræt af Bush i filmen W. er meget ved siden af, og heraf kan man måske slutte, at det at have en overeksponeret faderfigur kan føre sønner ud i kunstmaleriet. Andre eksempler er Hitler, Churchill og Jens Otto Kragh. Hvis Anders Fogh også gør i malerkunsten, vil det yderligere bestyrke hypotesen.

morten Hansen, Peter Hansen, Karsten Aaen, randi christiansen og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar

Man får på en måde lidt ondt af manden.
(og jeg kan faktisk godt lide de billeder til min overraskelse)
Hvis han dog bare havde kunnet/måttet udfolde sin lyst til at tegne og male noget før, i stedet for alt det magtcirkus.
(det er jo heller ikke uden fortilfælde!)

Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen og Thorsten Lind anbefalede denne kommentar
Thorsten Lind

**
Bush får to stjerner.
Fogh, tror jeg,
er mere til ballet.
Vi får se...
Mvh Th

morten Hansen, Jens Thaarup Nyberg, Mogens Thagaard og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Mennesket bag (krigs)forbryderen.

Maj-Britt Kent Hansen

I en periode var der snart ikke det menneske lidt oppe i årene - også blandt de helt almindelige, som ikke malede, skrev eller sang i kor. Mon ikke den tid i et omfang endnu er.

Henrik Darlie

"De er ’simple’ og ’akavede’" - enig, måske ville ordet 'grove' havde været bedre.

"De vidner om en person, ... , med næsten ingen naturlige evner" - enig

Billede 1.

"Motivet foreslår en sammenhæng mellem at male og at rense"

Øh, nå. Jeg ser vandtortur i et badekar. Eller en celebrity der findes død med en overdosis af et eller andet. Bush's synder kan ikke renses væk med vand, men måske med råolie - prøv det Bush. Vask ansigtet i olie. Bagefter kan du tørre dig med det der er indeni en dyne. Havde der været en gummiand i billedet, ville den have været lige i øjet, men Bush kan nok ikke male en gummiand så den ligner. Og særligt maskulin er en sådan jo nok ikke - og Bush vil nok foretrække at virke sej.

"en amatør" - kommer af amo = elske/kærlighed, men jeg ser ingen kærlighed i billedet. Jeg ser kulde og had - selvhad, og et forkrøblet badekar.

"Noget skal man jo lave" - Netop, fantasiløsheden og manglen på glæde virker abnorm.

"Grænsende til det destruktive" - enig.

"uendelig dårlig." - næsten helt enig.

Billede 2.

"Manden kigger ind i en mur" - Manden er Obama, det kan man se på håret - halsen er for tyk, men det skyldes at Bush ikke kan male. Baderummet ligger i et fængsel. Manden står i skammekrogen, straffen er på vej. Bush er på den anden side af muren, og kigger efter en flugtmulighed gennem et lille hul eller vil følge med i afstraffelsen. Selv bruseren ser ked ud af det.

"Han kan bare ikke finde ud af at stille sig ind under den" - enig. Der findes en vending i asien (hvor synderne og det onde vaskes bort med vand) der siger at nogle mennesker åbner for vandet men ikke kan ramme strålerne.

"Denne lille badeværelses-serie kunne have givet kunstnerisk punch og mening, hvis Bush også havde skildret sig selv vaske blodet af sine hænder." - enig.

Billede 3.

"så ved jeg slet ikke, hvad jeg skal sige." - hmm, en anmelder der ikke ved hvad han skal sige? Lad mig foreslå at lytte.

"Men se lige det øje, dybt inde i dets mørke er det en talebaner der kigger ud." - Nå, men så kom der da alligevel nogle ord. Men måske det bare er et reptil der kigger ud.

"De bekræfter højst min forestilling om ham som et forholdsvis naivt menneske."

Mæhæ - naiv er ikke det rette ord, ondskabsfuld, misundelse og fjols kommer nok nærmere.

Jeg ser et dårligt maleri af en enøjet hund - så det er jo nok det det er.

Hvad der er virkeligt uhyggeligt er, at en sådan person kan blive præsident for verdens største magt - det fortæller noget om hvor langt vi er kommet ud. Vi må vende kajakken og se at komme videre - inden det er for sent.

Se nu for fanden (han er vældigt populær fo tiden) at få slukket for de forbandede tv-apparater og kom ud på gaden og tal med jeres naboer, så er der også en chance for at I kan slippe for at æde alle de lykkepiller.

georg christensen

Som ikke ekspert og fuldendt modstander af denne Busk mands fortid ønsker jeg at udtrykke min mening om ovenstående "billeders" værdiløsheder. Kunst er "noget", som kommer indefra og udtrykker sig selv,og ikke tilkendegives i et par "latterligheder", som ovenfor to tegninger tilkendegiver.

I grunden, kun lidt til at grine af hvis alvoren ikke tages alvorligt,og billedudsagnet bare ønsker at fortælle: Nu har "tingesten" set sig selv i spejlet, forstået sine fejle og er så gået i bad. "Fred være med ham" kan, mit svar så kun være, Tossen har fuldstændig glemt sine "nyrderier" i Iraq og Afghanistan, og kun med "spelet´s" hjælp forstået fejltagelsen, og i badekaret forsøger at få en form for rensning.

Maj-Britt Kent Hansen

Link til tv-programmet "Kan kunst måles" - apropos!

http://www.dr.dk/tv/se/kan-kunst-males/kan-kunst-males

Hans Erik Andresen

I stil minder det lidt om det min datter på 10 laver. Er det mon kunst?

Lasse Bo Christensen

Jeg er imponeret. Ikke over Bush's amatøragtige klatmalerier, men at Bogh og Bigum rent faktisk har kunnet skrive noget om dem overhovedet. Jeg nød især at læse Bigum's betragtninger. For det er da påfaldende, at det netop er to forskellige bade-scener han har valgt som motiv. Det er helt tydeligt at han har dårlig samvittighed (og med rette) over hans massemord på hundredtusinder af civile afghanere og irakere, indskrænkning af egne borgeres privatliv, massiv overvågning, skabelse af en politistat m.v., og at han prøver at 'rense' sit sind og skabe et bedre eftermæle. Også ved at bygge et bibliotek i Texas til sig selv. Undskyld mig, mens jeg kaster op.

Billedet med spejlet og manden ved siden af bruserstrålen synes jeg har en uhyggelig karaktér - ligesom amatørmaleren selv. Det vil rent teknisk ikke kunne lade sig gøre fysisk, at personen med ryggen til bliver spejlet på den måde maleriet viser, jeg ser det derfor også som 2 mænd i samme badekabine -eller- abstraktion over, at personen er skizofren. Jeg tror dog blot, det er Bush's manglende talent der her er gældende, og at det skal forestille den samme person (ham selv) som spejles. Det er bare mislykkedes, ligesom hans karriere generelt. Han var en elendig oliemand, en elendig præsident og nu en elendig kunstmaler.

Jeg tror desværre *aldrig* at Bush, Cheney, Romney, Wolfowitz, og alle de andre neokonservative psykopater bliver dømt for deres magtmisbrug og massemord. Det irriterer mig grænseløst at de stadig går på den samme Jord som os andre, totalt uden skyldfølelse eller anger. Nogle mennesker er bare født uden moral.
Bush forsøger med sine "malerier" at menneskeliggøre sig selv, men de fleste ikke-amerikanere kan nok godt gennemskue denne manøvre. Efter min mening er og bliver han den værste præsident i mands minde.
Hvil ikke i fred, Mr. Bush Jr, når du når dertil!

Bente Simonsen, Marianne Rasmussen, randi christiansen og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar

Bush jr. var en håndholdt dukke for sin fars venner: Nem at manipulere, nem at dominere, nem at styre.
Et blik ind i hans totalt tanketomme øjne var mere end nok: Her var helt tydeligt en mand, der ikke anede en pind om, hvad der foregik omkring ham.
Glem heller ikke, at hans første "sejr" var rent tyveri. Som Putin har sagt: Hos os foretrækker vi et demokrati, hvor det er den, der får de fleste stemmer, der vinder.
Dén sad.
Nu skulle han så - i sin ny-kristne tågeverden- tilsyneladende være blevet ramt af dårlig samvittighed og trang til renselse.
Hvis det er sandt, så fred være med det.
Men det er påfaldende, at såkaldte eksperter kan bruge så mange ord på disse elendige makværker.

PS: Hvem kender i øvrigt nogen, der ville elske at få et billede af sin bror i bad?

Henrik Darlie

"Jeg tror desværre *aldrig* at Bush, Cheney, Romney, Wolfowitz, og alle de andre neokonservative psykopater bliver dømt for deres magtmisbrug og massemord."

Det tror jeg ikke du skal regne med - nogle gange forandrer ting sig hurtigt - og tiden er ikke gået endnu.

Henrik Darlie

I mit indlæg:

""så ved jeg slet ikke, hvad jeg skal sige." - hmm, en anmelder der ikke ved hvad han skal sige? Lad mig foreslå at lytte."

Var ikke en sviner til Bigum, men en reference til en anekdote om Bush/Marylin Manson.

En journalist spørger MM, angiveligt på opfordring fra bush:
Hvad ville du sige til hele den amerikanske ungdom, hvis de havde muligheden?
MM: jeg ville ikke sige noget - jeg ville lytte.

Henrik Darlie

ikke *de men *du

Henrik Darlie

"Information har bedt to kunsteksperter vurdere og fortolke"

Information burde ha' haft nogle erfarne psykologer og psykiatrere med om bord også - det kunne have været rigtig interessant - men også mindre ufarligt :P

randi christiansen

Hold nu kæft en slem fyr - var han ikke bare en tom marionet for skjulte agenter - som skal dømmes på deres handlinger. Nu må det vel osse snart være nok med dem, så vi kan få noget fred - eller hvad. Skal de åndssvage tosser have lov at fortsætte deres hærg - eller er det ved at være nu, at ordentlige mennesker sætter den bæredygtige dagsorden - for real, ikke bare i snak, gggi, skåltaler og 2020 mål.

Johnny Hedegaard

Intet billede, ingen skulptur, intet kunstværk siger noget i sig selv.
"Ét billede siger mere end 1000 ord". Sludder. Et billede sætter en tankerække igang, der allerede ér inde i beskuerens hovede.
Det der sker er at den iagttagende får associationer, fantasier, overvejelser m.m. i mødet med "værket". Alle disse associationer, tanker bliver vejledt af ens egen baggrund/viden, billedets titel og ikke mindst ikke mindst udøverens signatur, navn. Et "værk" bliver bedømt ud fra en ganske bestemt kontekst (bevidst eller ej) og ikke som "sit eget". Bedømmelsen af Bush's billeder ville have været ganske anderledes hvis de var lavet af en anden og iøvrigt ukendt person. Sandsynligvis var de endda aldrig nået til offentliggørelse.
Der er to spørgsmål der popper op hos mig:
Hvad vil Bush med billederne, hvad er hans ærinde?
Hvem har besluttet, at de er af interesse for offentligheden og hvorfor?

- Når jeg ser ovenstående billeder bliver jeg bekræftet i, at uanset om det drejer sig om sport, politik, kunst ell.l. så handler det i sidste instans om hvilken indflydelse du har, hvilke forbindelser du har. En hvilken som helst middelmådighed med de rette forbindelser vil klare sig bedre end talentet uden forbindelser.

Hanne Ribens, Bente Simonsen og Marianne Rasmussen anbefalede denne kommentar