Generation Nok

De rigtige 68’ere er den mest festlige ungdom, vi har haft siden Anden Verdenskrig. Det kan godt være, de også var rablende gale, håbløst upraktiske og at mange af dem faktisk knap nok er blevet voksne endnu. Men selvom man garanteret må tage deres uansvarlighed med også, ville det være en befrielse at få dem tilbage i gadebilledet
Kultur
14. marts 2014
De rigtige 68’ere er den mest festlige ungdom, vi har haft siden Anden Verdenskrig. Det kan godt være, de også var rablende gale, håbløst upraktiske og at mange af dem faktisk knap nok er blevet voksne endnu. Men selvom man garanteret må tage deres uansvarlighed med også, ville det være en befrielse at få dem tilbage i gadebilledet

Betydningen af at høre til en bestemt generation kan bestemt overvurderes. Selvom man selvfølgelig er underlagt de samme strømninger og vilkår i den tid, man vokser op i, og dermed har noget tilfælles med dem, man vokser op sammen med, er der alligevel så mange individuelle forskelle, sociale og kulturelle forskelle, at man sagtens kan opleve, at der er mere der skiller end samler, når man sammenligner sig med aldersfæller.

Men fællestræk er der da – de kan være ret overfladiske, men som signaler kan de selvfølgelig godt fastholde en illusion om, at man er en generation, der var behersket af de samme historiske betingelser, da man var ung. Jeg har egentlig altid fået mig et stille grin, når yngre kolleger taler om »midtfirserne« eller om »senhalvfemserne«, for hvem kan overhovedet huske så skarpt i årstal, har jeg tænkt. Men måske er det faktisk mine unge bekendte, der har ret. Jeg selv, der er født i starthalvtredserne, bliver f.eks. af og til skudt i skoene, at jeg er en 68’er, evt. gammel 68’er, evt. skide 68’er, men intet kunne i virkeligheden være mere forkert. De skide, gamle 68’ere er født i midtfyrrerne eller allersenest i slutfyrrerne. Os der er født senere, er dygtigere end 68’erne, flittigere, mere arbejdsomme, vi blev hurtigere modne. Til gengæld er vi røvkedelige, må vi indrømme. Måske ikke sammenlignet med senere generationer, især dem fra start-, midt- og slutfirserne, de stramme ballers årti, men afgjort sammenlignet med de rigtige 68’ere, som – det kan man bevidne, når man nu næsten selv er lige så gammel – er den mest festlige ungdom vi har haft siden Anden Verdenskrig. Det kan godt være, de også var rablende gale, håbløst upraktiske og at mange af dem faktisk knap nok er blevet voksne endnu. Men selvom man garanteret må tage deres uansvarlighed med også, ville det være en befrielse at få dem tilbage i gadebilledet. Med bare tæer, hoftelangt hår, kæmpestore skyer af hash over deres hoveder og kun lige akkurat den disciplin der skal til for at stemme en akustisk guitar.

Generation politik

68’ernes yngre brødre og søstre – det er sådan nogle som Deres klummeskriver – stod i risiko for at udarte til Generation Politik. Vi var i tyverne, da tresserne blev til 70’erne og selv om der er mere godt at sige om det årti end folk kan huske, lurede forsteningen også. Der var miljøer, hvor der praktisk talt ikke var noget almindeligt, civilt liv tilbage. Alt var politik og alt, der ikke var politik, var også politik, nemlig højreorienteret politik. Det kunne på visse tidspunkter bliver klaustrofobisk, et fuldkommen lufttæt politikmørke, hvor selv det at slippe en vind på Højbro Plads var en politisk ytring – der kun kunne undskyldes, hvis man vendte røven mod Christiansborg. Ellers var det utidigt privatliv, dvs. politik til højre. I firserne, lige fra starten endda, var vi i trediverne og var dødtrætte af politik som forklaring på alle livets tilskikkelser. Det var den nye generation af folk i tyverne også.

Generation Nul Politik

Firsernes ungdom var Generation Nul Politik. Politik var pludselig et halvfjerdserudtryk, et ord der burde være et ikke-ord. I slutfirserne væltede Berlinmuren, siden har Murens Fald været en af de mest yndede tv-serier. I dag er politik en karriere for folk, der blev født i de upolitiske firsere. Når Helle Thorning Schmidt ved særlige lejligheder oplader sin røst for at tale om, at vi danskere har grund til at være stolte af at være danskere, at vi har grund til at være taknemmelige for de »ganske almindelige danskere«, der har slidt for at skabe det velfærdssamfund, vi har i dag, klinger det ikke hult. Det klinger slet ikke. Damen i stiletterne, som hun med sjælden ironi beskriver sig selv, er bare på arbejde, det er bare en eller anden embedsmand, med en lidt bedaget lyrisk åre – måske fordi han har gået på Krogerup Højskole – der har skrevet en fin lille tale til hende. Helle Thorning Schmidt mener det sikkert godt, der er muligvis slet ikke noget galt med hende, men hvorfor dog tale om hende sådan som man taler om en politiker? Politikere, det er folk som Stauning, Jens Otto Krag, Anker Jørgensen – og også folk som Erik Eriksen og Poul Hartling. Af nulevende kunne man nævne Mogens Lykketoft og Per Stig Møller. Selvfølgelig er der også andre, men ligefrem et flertal af dem, der kalder sig politikere, er de vel knap nok.

Allerede Anders Fogh Rasmussen var en slags koncernchef. Hvilken titel man præcis skulle hæfte på Helle Thorning Schmidt ved jeg i grunden ikke – EU-kommissær er vel taget? Områdeleder? Ja, jeg ved det ikke, kan det ikke også være lige meget? Men i alt fald, når der kommer noget ud af hendes mund, er det ikke politik. Det er bare chefen, der siger noget. De unge, dem der nu er i tyverne, har vel nærmest aldrig oplevet andet end at politik er fernis over ganske almindelige erhvervskarrierer i toppen af samfundet. Hvor hende med stiletterne indtil videre har fortrængt ham med fadøllen fra det fineste kontor og de dyreste udlandsrejser – nå nej, men ellers: det er hende, der styrer lige nu. Imens kan fadølsbamsen skummel og misundelig gå rundt ude på gangene. Kællingen har også pillet hans rygekabine ned!

De unge må selv finde ud af, om de vil blive ved med at finde sig i det. Vi andre har endelig fundet et stensikkert, fælles generationstræk. Vi er Generation Nok. Og det i den grad!

Vinn & Skæv

Forfatter Bent Vinn Nielsen skriver sig igennem tingene.

Udkom sidste gang i september 2014.

Seneste artikler

 • I skældsordenes rækker

  12. september 2014
  Jeg ser det for mig: ved lov forbydes det at udtrykke sig om andre mennesker, og i det hele taget, anonymt på nettet. Skriv hvad du vil, fascistiske møgsvin, men du har bare at lægge navn til
 • Morgenstemning i Nykøbing F

  5. september 2014
  Overgangen fra nat til dag i en mindre provinsby er lydlig. Lige pludselig, i løbet af få minutter, får byen lyd. Biler og fodgængere. Man kan høre skridt, selvom man skulle tro, det var løgn. Man kan høre stemmer. Derefter er der larm hele dagen
 • Gårdens dyr

  15. august 2014
  Når et får bræger, så bræger alle de andre også. Og de bliver ved og ved. Det lyder ikke så meget som politikere, det lyder mere som en vælgerbefolkning, der endnu en gang skælder ud på de politikere, de selv bliver ved med at stemme på
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Hvad er en generation?
Er det en livstid?
En kønsmodningtid?
En årgang?
Hvert år, sin generation?
Jeg tror, at begrebet generation er temmelig overvurderet.

Jamen så er klummeskriveren jo stadig en ung mand - sammenlignet med os voksne '68-ere - og hvad har hans generation og hans børns egentlig præsteret - som kan sammenlignes med vores datamater (undskyld computere) og lækkert software - ikke at forglemme www ...

Men efterkommerne er heldigvis stadig gode for et billigt grin - hold da kæft, hvor er de fleste af dem lattervækkende med al deres karisma-deficit - med politikerne helt i front - og helt i bund på popularitetsskalaen - men kønsdebatterne må vi hellere springe over denne gang ...

Michael Kongstad Nielsen

Nu får vi at vide, at en generation kun varer 10 år, og at det kræver indbildskhed at erklære sig som tilhørende en sådan.
http://www.information.dk/comment/842360#comment-842360

Søren Albrektsen

I 60’erne startede opgøret mod det fænomén: - at nogen i toppen af samf.-pyramiden kunne beslutte, at nu skal nogle unge mennesker dø for en sag, de pr. def. ikke blev tillagt kapacitet til at kunne bedømme. Sådan er det ikke længere.
I dag er unge mennesker – stik imod alle ’pizza’-undersøgelser – så globalt orienterede, at propaganda-medierne er nødt til at bruge helt andre psykologisk udspekulerede metoder for at lokke dem til at dø for noget, der hjernespinner sig fra lumre gemakker.
To meget forskellige ’sæt’ samtidshistoriske betingelser, og enhver snak om generations-id er vel nærmest fordampet på denne overophedede planet. Nogle krampagtige forsøg på at neo-nationalisere hjernespinnet, som vi oplever det pt. (unge som gamle), fordi propaganda-medierne synes (købt til at ??) der er mest underholdningsværdi i at kolportere ynkelige karrierepolitikeres manglende globale overblik – får selvfølgelig alle advarselslamper til at blinke, belært af historien – ikke kun blandt Generation Nok’er, men på tværs af alle generationer, bortset selvfølgelig fra de aktivt selviscenesættende fortrængende...
De seneste 50 år fra midt 60’erne til nu må har samlet set været apokalyptiske, hvad enten generation dit eller dat. Og en god efterkrigsstart (60’erne) bør jo – i overénsstemmelse med det gamle mundheld – bare fuldbringes, og det er så hele tiden nu !
Hilsen fra en 70’er-polit-amok
http://www.amazon.com/Longtime-Ongoing-Villains-Exposure-Explicit/dp/B00...