Baggrund
Læsetid: 7 min.

Kapitalismen er på kokain

Nu udkommer italieneren Roberto Savianos bog om kokainens rolle i verdensøkonomien. ’Hæveautomat’ er mafiaens mest præcise betegnelse for det ulovlige produkt, siger forfatteren til Information: ’Kokain er lig med likviditet’
Roberto Saviano underviser for tiden i blandt andet organiseret kriminalitet ved Princeton-universitetet. For otte år siden, da hans bog ’Gomorra’ udkom, ændrede hans liv sig: ’Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle leve som mafiaforræder,’ siger han

Roberto Saviano underviser for tiden i blandt andet organiseret kriminalitet ved Princeton-universitetet. For otte år siden, da hans bog ’Gomorra’ udkom, ændrede hans liv sig: ’Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle leve som mafiaforræder,’ siger han

Yoko Aziz

Kultur
7. marts 2014

Roberto Saviano troede, at han var med til at ændre verden – eller i det mindste Italien – da han endte i rollen som mafiabekæmper. I otte år – siden udgivelsen af bogen Gomorra (på dansk: Mafiaen i Napoli) – har politiet passet på den nu 34-årige napolitaner:

»Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle leve som en mafia- forræder,« siger Saviano over Skype fra New York, hvor han underviser i økonomisk politik og organiseret kriminalitet ved eliteuniversitetet Princeton: »Jeg ville bare være forfatter, men blev klanernes fjende i medierne, fordi jeg havde skrevet en bog, som solgte godt og derfor blev madding for alle medier. Mafiaerne er ikke bange for omtale som sådan, men for bred omtale,« siger han og nævner ’NenaDLaredo’, den mexicanske journalist Marisol Macías’ pseudonym. Hun skrev en blog for kvinder, men blev halshugget i 2011.

»Hun skrev om narkokartellernes restauranter, deres skoler og børnehaver til et publikum, som ikke måtte vide noget. Til sidst var de nødt til at eliminere hende. Det sker i en verden, hvor alt ellers bliver offentliggjort – selv CIA-chefens private e-mails.«

Olie uden brønde

Savianos nye bog, ZeroZeroZero, som i dag udkommer på dansk, handler om kokainens rolle i verdensøkonomien.

»Min intention var at beskrive dynamikkerne i den moderne kapitalisme med udgangspunkt i verdensøkonomiens olie uden brønde, kokainen.«

Ingen andre investeringer giver så store afkast: »De italienske klaners mest præcise betegnelse for kokain er ’hæveautomat’ (bancomat, red.),« siger Saviano: »Når de skal bygge et storcenter eller forbedre en virksomheds aktiekurs, henter de kokain, som er lig med likviditet. Sådan slår man konkurrenterne uden skydevåben. Vore dages narkodistributører adskiller sig ikke meget fra andre virksomhedsledere. Det er mange meget uenige med mig i, men det er jeg overbevist om. Jeg ville vise forbindelserne mellem hverdagslivet og kriminel magt. Min intention har også været at tale til læsere i Nordeuropa og Nordamerika, som i modsætning til østeuropæere eller sydamerikanere, tror, at organiseret kriminalitet er et fjernt fænomen – noget, der sker nede i Syditalien.«

Ombejlet symbol

Af hensyn til sin egen sikkerhed skal Saviano helst opretholde sin position som en af Italiens mest fremtrædende intellektuelle. Et afhoppet medlem af mafiaklanen fra Casal di Principe, en by nord for Napoli, fortalte i 2008 politiet, at der blev lagt planer om at sprænge motorvejen i luften for at få ram på Saviano. Derfor er han også blevet til et ombejlet symbol på håbet om et bedre Italien. Landets nye ministerpræsident, Matteo Renzi, spurgte ham f.eks. til råds i forbindelse med regeringsdannelsen.

»Jeg har sagt nej til både spidskandidaturer og ministerposter,« siger han.

Ved at afmytologisere mafiaen og beskrive dens reelle betydning i samfundet har Saviano opnået international berømmelse, men er også blevet en kontroversiel person i hjemlandet. Få timer inden vores samtale havde virkeligheden efterlignet åbningsscenen i den prisbelønnede filmatisering af Gomorra, da et mafiamedlem og en tilfældig mand blev likvideret i et solcenter i Napoli-området, hvor der i blot denne uge har været fem andre mafiadrab:

»’Du har fundet på, du har overdrevet, du har kopieret fra andre’. Det er tre måder at sige, at det er normalt: ’Sådan er livet’. Mit arbejde sætter samfundets samvittighed på prøve,« siger Saviano og fortsætter: »Jeg troede, at vi var ved at skabe noget nyt. Men sådan er det ikke gået. Italien er stadig et meget tilbagestående land. De fleste tror fortsat, at økonomi er vigtigere end borgerrettigheder: ’Vi er ligeglade med homoseksuelles ret til at gifte sig og med legalisering af cannabis, for det vigtigste er at sænke skatterne’. Men man må tage udgangspunkt i en diskussion om rettigheder, så skatterne kan gå til at skabe et bedre samfund.«

God markedsføring

I de seneste årtier har de italienske og russiske mafiaer gennem strategiske alliancer med de colombianske og mexicanske narkokarteller gjort kokain til et forbrugsgode. Spanien er blevet et transitland for kokain til hele Europa. I store dele af Østeuropa og Italien kontrolleres økonomien af kriminelle klaner, mens bagmændene via banker i f.eks. Luxembourg, Schweiz eller Andorra kan sætte narkopengene i omløb og forurene såvel markedet som demokratiet i hele EU:

»Også i Skandinavien var kokain tidligere kun et stof for eliten. Der er i de seneste årtier blevet skabt et langt større marked gennem en sænkning af priserne. Samtidig var kvaliteten i begyndelsen forholdsvis høj, hvilket førte til en sejr i markedsføringsmæssig forstand. Kokain blev ikke længere betragtet som et stof, men som en aperitif, en energidrik, et kosttilskud, en opkvikker. Når et stof ikke længere bliver betragtet som et stof, har det vundet. Det bliver til et massefænomen. Faktisk kan man i USA nu se, at kokain er blevet så udbredt, at eliten i stedet er begyndt at tage heroin,« siger Saviano og nævner skuespilleren Philip Seymour Hoffmans død som eksempel.

»Når du tager heroin, kan du ikke arbejde. Derfor er det blevet elitens nye stof, mens staklerne på overarbejde tager kokain – det er et eksempel på stoffernes forbløffende sociale dynamik.«

Skandinavisk lukkethed

Kvaliteten af den kokain, der sælges på gaden i Danmark lige nu, er ifølge Savianos oplysninger den laveste i hele Europa. Det betyder, at danskerne især sniffer medicin, maling og andet godt:

»Det er svært at informere om i Skandinavien. Hvis man spørger politiet, kan de kun give dig de officielle statistikker. Der er ikke mange historier at fortælle, for de ellers fornuftige love om beskyttelse af person- oplysninger i forbindelse med retssager ender med at beskytte narkohandlerne. Hvis jeg tager til Danmark for at tale om den italienske mafia, lytter folk opmærksomt. Men hvis jeg så taler om organiseret kriminalitet i Danmark, bliver folk først lidt skeptiske, men lytter stadig. Hvis jeg så begynder at gå i detaljer, bliver det afvist som noget vrøvl. Den lukkethed har altid slået mig. Selv dem, der ved noget om udviklingen på kokainmarkedet, har ikke redskaberne til at sætte tingene i kontekst, for der findes ingen love mod mafiasammensværgelser og ekstern medvirken til mafiakriminalitet. Der findes love mod narkotikasalg, men det er altså noget andet. Jeg ville gerne have mine danske læsere til at hjælpe mig med at fortælle om fænomenet, men det bliver vist ikke opfattet som et problem. Det ses som et problem, at grupper af russere, italienere eller nigerianere laver ballade i samfundet, men på den måde handler det stadig kun om de fremmede.«

Europæisk sammenbrud

Fra sin nye udsigtspost i USA er Saviano forbløffet over, hvor ringe forståelsen for organiseret kriminalitet som samfundsproblem er i hele Europa:

»Europæiske politikere er døve på dette område. Hvis ikke EU-landene får ensartet lovgivning om mafia-organisationer, ekstern medvirken til mafiakriminalitet, telefonaflyt- ninger, vidnebeskyttelse osv., så har den organiserede kriminalitet vundet på forhånd. Nu foregår hvidvaskningen af penge i London og Berlin, men det taler næsten ingen om. Dem, der taler om det, lever i et slags indianer- reservat. Jeg fatter ikke, hvordan man kan betragte det som et mindre problem, der kan uddelegeres til et betydningsløst udvalg. Det burde være politikernes største bekymring. Hele Europa er ved at falde sammen på grund af mangel på ideer og projekter. Mens Kijev står i brand, har alle europæiske medier totalt ignoreret, at mafia er et meget vigtigt tema i Ukraine. Hvem er Semion Mogilevich? Ifølge Forbes og Time er han verdens vigtigste mafioso, og han er ukrainer. Men har du set ham citeret i forbindelse med urolighederne?«

Ifølge indberetningerne fra USA’s ambassader, som WikiLeaks har offentliggjort, havde en af den nu flygtede ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, støtter og velgørere, Dmitri Firtash, forbindelser til mafiaen:

»Firtash indrømmede, at han havde brug for og fik tilladelse fra Mogilevich, da han startede sine forskellige erhvervsinitiativer,« rapporterede de amerikanske diplomater i 2008.

»Mange ukrainerne drømmer om Europa på grund af de idealer, som Europa ikke dyrker længere. Det går mig meget på,« siger Saviano.

Mexicos vinderøkonomi

Forleden anholdt mexicansk politi Joaquín Guzmán Loera, kaldet El Chapo (’Stumpen’), som er leder for Sinaloa-kartellet og dermed en af verdens vigtigste narkogangstere. Arrestationen udløste protestdemonstrationer i byen Culiacán, hvor den lokale økonomi og narkokartellerne hænger uløseligt sammen.

»De fleste begår den fejl at betragte Mexico som et tredjeverdensland. Det er en vinderøkonomi, mexicaneren Carlos Slim er planetens rigeste mand. Det er El Chapo, der har sørget for den kokain, som bliver sniffet i Danmark, mens vi taler sammen,« siger Saviano og fortsætter: »Men i Europa bliver det ignoreret eller behandlet som folklore. Det kan gøre mig desperat. Tænk på, hvor stor indflydelse narkopengene har i Sydeuropa lige nu, hvor det ellers er umuligt at opnå kredit. Grækenland er blevet koloniseret af de russiske narkokarteller. Jeg sammenligner El Chapo med Steve Jobs, fordi han har en vision: ’Demokrati er korruption’, mener han. Når lande som Danmark ikke plages af korruption, skyldes det kun, at det stadig er nemmest at være hæderlig. Men når folk først begynder at blive bange for deres overlevelse, og når retssamfundets garantier ikke længere gælder, så bliver alt også til korruption i Danmark.«

– Kan man også sige, at hvor der er korruption, er der ikke demokrati?

»Ja, El Chapos demokratiopfattelse er selvfølgelig dybt reaktionær. Demokratiet er for ham – ligesom for de italienske klaner – en illusion og en utopi, et udtryk for de riges naivitet. Mario Vargas Llosa (peruviansk nobelprismodtager i litteratur, red.) har kritiseret mig for at lede læserne til at tro, at markedet skaber mafia. Manglen på et frit marked skaber mafia, hævder han. Men jeg er fortsat overbevist om, at det ikke er sådan. Mafiaerne vinder ikke kun i Corleone, Casal di Principe, Lima og Ciudad Juárez, fordi de har våben, og fordi de kontrollerer byrådene, og fordi der altså ikke er tilstrækkelig fri konkurrence. For hvis jeg importerer kokain, kan jeg f.eks. tillade mig at sænke prisen på min cement og dermed vinde en offentlig entreprise. Så de vinder desværre også på udebane.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Laurids Hedaa

Skræmmende !

Thomas Borghus

Interessant at planeten kommer af med sin pest ved at fodre den med hvidt pulver.

Benny Pedersen

Jeg finder det besynderligt at danskere skulle være specielt skeptiske ved tale om organiseret kriminalitet i landet.

Når f.eks. en anklager på Københavns Politigård bærer et omfattende sagskompleks vedr. rockerkriminalitet ned i sin bil - og bilen så i løbet af få minutter bliver stjålet - jamen, så er da sort uheld - eller noget....

Morten Lind, Lars Lund, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Jan Weis, Lars Dahl, Mette Hansen, Jette M. Abildgaard, Per Jongberg, kaleb larsen, Lise Lotte Rahbek, Simone Bærentzen, Per Torbensen, Gert Hjembæk, Rune Petersen, Thorsten Lind, randi christiansen, Jens Overgaard Bjerre og Lars Brandt Geertsen anbefalede denne kommentar
Benny Pedersen

Niels Mosbak,
Det er i hvert fald kulsort humor.

randi christiansen

For nylig advarede en herskrivende debattør om, at 20% af verdensøkonomien er kontrolleret af mafiaen og at, hvis der ikke blev gjort noget - snart - ville det være for sent at fastholde ikke kriminelle styreformer.

Verdens vanvid forstås bedre set i lyset af, at det er kriminelle kokaingangstere, banditter i habitter, som sidder ved kontrolpulten med foden på speederen. Hvorfor 'tillader' staterne fx finanssektorens deregulering og dennes heraf følgende kontrol med den illegitime gældsklemmes masseødelæggelsesvåben - grækenland tx?

Spør bare, og svaret fra de ansvarlige kommer til at blæse i vinden, hvis ikke de vil risikere at blive et hoved kortere eller at leve i evig frygt. Hvorfor mon kennedy'erne,
martin luther king og john lennon blev likvideret? Spør bare ...

Morten Lind, Torben Arendal, Markus Hornum-Stenz, Torben Nielsen, Lars Dahl, Carsten Søndergaard, Niels Mosbak, Mette Hansen, Jette M. Abildgaard, kaleb larsen, Per Torbensen og Lars Brandt Geertsen anbefalede denne kommentar
Thorsten Lind

."Profit af narkohandel havner i vestlige banker"

www.information.dk/3048 68

."Det er tabu at gå efter de store banker", tilføjer Mejia. "Det er politisk selvmord
i det nuværende økonomiske klima, fordi de pengebeløb, der flyder ind i økonomien,
er så store."

Andreas Andersen, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Filo Butcher, Jette M. Abildgaard, kaleb larsen, Rune Petersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Thorsten Lind

http://www.information.dk/304868
Det første link var korrupt...:-) Th

Bente Simonsen

"For nylig advarede en herskrivende debattør om, at 20% af verdensøkonomien er kontrolleret af mafiaen og at, hvis der ikke blev gjort noget - snart - ville det være for sent at fastholde ikke kriminelle styreformer."
Er bange for grænsen er overskredet.
Og mafia er jo ikke bare italiensk, der findes flere: kosovosk, serbisk, jødisk og andre østeuropæiske fraktioner. Og en af dem er så fremgangsrig, at den sidder i regeringsadministrationer og dermed styrer politiken, styrer banker, multinationale selskaber og medier over store dele af verden, også i Danmark. Den forøger sig nepotistisk og fordækt i alle gråzoner.

Bjarne Riisgaard

Det er en tydelig påmindelse om, at legalisering af skidtet er den eneste vej frem. Det kurerer selvfølgelig ikke junkierne for deres afhængighed, lige så lidt som muligheden for at købe spiritus i supermarkedet kurerer alkoholikerne, men en afkriminalisering kan få markedet ind under ordnede forhold, så der i det mindste er en mulighed for, at bremse undermineringen af resten af samfundet.

Michael Reves, Andreas Andersen, Niels Duus Nielsen, Søren Van der Schleckel, Rasmus Kongshøj, Torben Arendal, Torben Nielsen, Sabine Behrmann, Filo Butcher, randi christiansen, Jette M. Abildgaard, Jørn Sonny Chabert, Niels Mosbak, peter fonnesbech, Simone Bærentzen og Thorsten Lind anbefalede denne kommentar

Jeg har forsoegt mig tidligere, saa jeg ved, at jeg faar taesk.

Men altsaa, forbudspolitiken har fejlet, og det har den gjort i mere en 100 aar.

Jeg tror man skal vaere enten Konservativ, Parti C, (dvs udenfor paedagogisk raekkevidde, men ikke noedvendigvis utiltalelnde) eller urimeligt smaat begavet, uinformeret eller lignende, hvis man ikke kan indse, at disse forbudslove skal ophaeves NU.

At det ikke sker, skyldes netop staerke magters oekonomiske interesser i at beholde dem.

DIsse planter, som saa mange gerne vil nyde, kan vist dyrkes snart hvor-som-helst, og hvis ikke man gider det, saa lad dog de fattige afghanske boender og andre dyrke dem for os ... ikke for narkotikaforbrydere, for de vil ikke eksistere efter ophaevelse af forbudslovene.

Niels Duus Nielsen, Jakob Silberbrandt og Jørn Sonny Chabert anbefalede denne kommentar

danskernes forbrug af kokain langt over det europæiske gennemsnit.-
gælder nok også danske politikere og journalister, meget af det der kendetegner folk på kokain, ses dagligt på tv.-
det forklarer vel det lave troværdigheds niveau.!- og blindheden overfor korruption og mafia virksomhed.!-

Niels Duus Nielsen, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Filo Butcher og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Bonusordninger, skatteunddragelse og skattely, er markører for mafia og organiseret kriminalitet, alle markører findes i dansk økonomi?

Det største trick Djævlen nogen sinde har lavet var, at overbevise folk om, at han ikke var til.

Rasmus Kongshøj, Lars Dahl, Filo Butcher, kaleb larsen, Jørn Sonny Chabert og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Hæveautomater

Man kan ikke nok som mystificeres over åbenlyse observationer – som kan gøres her i sognet angående såkaldte potentielle ’Hæveautomater’ – og garanteret mange andre steder …

Restaurationer på obskure steder – selv med udendørs borde, stole og parasoller - viser næsten aldrig kunder i butikken – ligegyldigt på hvilken tid af året man jogger forbi – så hvad i himlens navn lever de - oftest med eksotiske navne forsynede steder – egentlig af – det må da være en sag for vore altid årvågne myndigheder …

Men i stedet har tolipiet travlt med at fange fartsyndere ude på omfartsvejen – fed forretning – de kunne da sælge legaliseret narkotika i stedet – det ville være mere profitabelt for hele samfundet – og sikkert lukke mange tvivlsomme restaurationer og andre betændte miljøer …

Morten Lind, randi christiansen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Det er ikke stoffet i sig selv der giver magten men kontrol med stoffet. Og at man ikke i vore oplyste dage kan se en sammenhæng mellem fattigdom, kriminalitet og sociale problemer. Den Colombianske regering ville skide på de fattige og så trådte "El Doctor" ind på scenen og lovede skoler, hospitaler, ro og orden. Han krævede bare 100% loyalitet. Man afpressede sig til en plads i landets parlament for ikke at blive udleveret til USA. Vi taler om 80'erne. Den Colombianske regering satte en dusør på 5$ for oplysninger om hans folk. "El Doctor" svarede igen med en dusør på 2500$ per død dommer.

Rasmus Kongshøj, Jens Thaarup Nyberg og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Helene Nørgaard Knudsen

Det sætter tingene lidt i perspektiv! Jeg tror ikke de tjener mindre i dag… Eller har mere magt...

randi christiansen

Så alle jammerkommodene, der ikke vil frigive narkotikaen, er enten dumme > det er ikke stoffet i sig selv, som skaber en misbrugsprofil, og indsatsen overfor evt misbrug ville være langt bedre stillet i et afkriminaliseret miljø - eller korrupte.

Pilen peger på > følg pengene, find forbryderne.

Steffen Jørgensen

@Randi Christiansen m.fl.

Kennedy'erne, Martin Luther King og John Lennon blev likvideret af kræfter, som modarbejder den cirkulære økonomi. De stod også bag mordet på Olof Palme.

randi christiansen

Steffen - du siger det, som mange tænker, men af angst for at blive affærdiget og udmanøvreret som paranoide konspirationsfanatikere oftest nøjes med at antyde muligheden af. En mulighed, som jo på ingen måde kan siges at være tilbagevist - tværtimod, i betragtning af seneste tids eksponering af finanssektorens deregulerede vanvid sanktioneret af vore store ledere. Følg pengene, find forbryderne.

randi christiansen

Det er selvf nok heller ikke helt ufarligt at modsætte sig kriminelle kræfter

Steffen Jørgensen

Banditterne i habitterne har det godt nu. I deres store BMW'er. Men når naturgrundlaget forsvinder, kommer de på andre tanker.

Andreas Andersen

Rusmidler eller narko, det er mest fornuftig for alle at de alle blev "legale" så Staten eller Samfundet kunne kontrollere forbruget. Det ville fratage de kriminelle et vigtigt marked og frigøre omkostninger og ressourcer fra politi og så videre.
Men sådan er det ikke og hvorfor det ikke er sådan, det skyldes måske at de kriminelle ikke ønsker at miste sådan et godt marked som rusmidler.
Det er muligt.

Niels-Simon Larsen

Markedets usynlige hånd har ordnet det til alles bedste...