Læsetid: 9 min.

Vi er prostituerede i vores egne forhold

Christina Hagen ville egentlig skrive en bog om udnyttelse af thaikvinder. Men i stedet kom ’boyfrind’ til at handle om, hvordan vestlige ressourcestærke kvinder prostituerer sig selv i deres egne pæne forhold
Med ’boyfrind’ vil Christina Hagen gerne pege på kvaliteterne ved det uperfekte. Vi skal acceptere, at det ikke-skønne er godt nok.

Tor Birk Trads

14. marts 2014

Christina Hagen tog til Thailand for at lave en bog: Hun ville fotografere prostituerede for at forstå, hvorfor hun altid har frygtet, at hendes kærester skulle gå til prostituerede bag hendes ryg. Bogen skulle handle om den måde, mænd udnytter kvinder på, og hun havde forventet, at hun skulle til Paris, Madrid og Thailand og have ondt af de stakkels prostituerede. At de skulle vise hende deres smerte og bede hende om at hjælpe dem. Men sådan skulle det ikke gå.

»I virkeligheden fandt jeg ud af, at det var omvendt. Det var mig, der var den magtesløse prostituerede i det forhold, jeg havde til min ekskæreste på det tidspunkt. Alle mine tanker tog udgangspunkt i, hvordan han tænkte, og hvad han gerne ville. Ubevidst startede jeg alle mine sætninger med ’Min kæreste synes’.«

Hun tog sig selv i hele tiden at ringe, skrive og maile hjem til ham, og til sidst endte det nærmest med at blive de prostituerede, der måtte hjælpe hende. Og oplevelsen af, at være magtesløs i sit eget forhold, er Christina Hagen ikke ene om.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thorsten Lind
  • Kenneth Hansen
  • Niels Duus Nielsen
  • Jens Thaarup Nyberg
  • Kim Øverup
Thorsten Lind, Kenneth Hansen, Niels Duus Nielsen, Jens Thaarup Nyberg og Kim Øverup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Kapitalismen gør alle til prostituerede.

Henrik Nielsen, Leonard Mortensen, christel gruner-olesen, Annali Wingård, June Beltoft, lars abildgaard, Henrik Rude Hvid og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar

Jeg må erkende jeg gik ind i denne artikel, med den dybeste foragt for endnu flere udskejelser, men jeg endte alligevel med at finde artiklen interessant. Den korrekte analyse er nok, at vi alle sammen i en eller anden grad udnytter hinanden.

Det er ufattelig svært at finde mennesker, der ikke kun kontakter andre, med en hiden agenda. Jo mere jeg har analyseret det, jo mere er det blevet krystalklart, at sådan er det bare, det kan ikke være anderledes, rent faktisk tænker man ikke på andre, medmindre det gavner een selv. Da det at sikre andre har det godt, reflekterer en tryghed, som tilgodeser dig selv, og sådan kan man blive ved.

At vise andre opmærksomhed, behøver ikke nødvendigvis at reflektere en ubalance, andet end følelsen af at kemien mangler. Den proces - der kaldes kærlighed. Bedst beskrevet som tryghed og utryghed. - Der hvor det differentierer er, at vi har forskellige opfattelser af norm, og abnorm. Så det er måske ikke helt så indlysende, som det burde være.

Niki Dan Berthelsen

Jeg forstår desværre ikke problemstillingen? Eller hvor er det hun vil hen?

Det eneste jeg kan komme på er at hun ville skrive om prostitueredes problemer, men endte med at fokusere på egen navle?

Jakob Silberbrandt, Rikke Nielsen, Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér, Peter Ole Kvint, M. Behnke og John Hansen anbefalede denne kommentar

nu er det jo et noget spinkelt statistisk grundlag, hun bygger sine teser på, da det tilsyneladende mest er hende selv, der er undersøgt.

Jens H. C. Andersen, Jakob Silberbrandt, Rikke Nielsen, Peter Taitto, Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér, Peter Ole Kvint og M. Behnke anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg MÅ opponere imod Det er vigtigt for kvinder at have en mand, der ser godt ud, har det rigtige job, den rigtige bil og det rigtige hus i det rigtige postnummer.

Måske er CH i den fase af sit liv og sin omgangskreds, hvor den slags er vigtigt og hvor det er vigtigt at spejle sig i den slags roller.
Vigtigt måske, men temmelig 'sidste års trend', set herfra.

Jens H. C. Andersen, Gry W. Nielsen, Leonard Mortensen, Trond Meiring, Jakob Silberbrandt, Rikke Nielsen, Sabine Behrmann, Tina Skivild, Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér, Morten Melbye, Anne Eriksen, M. Behnke, Benjamin Bach, Søren Bro, Josephine Lehaff og Marianne Mandoe anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Hun har fat i noget væsentligt omkring sproget.

Hvis formen bliver vigtigere end indholdet bliver samtalen tømt for mening.

Trond Meiring, Anne Eriksen, Jesper Wendt og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

"Med ’boyfrind’ vil Christina Hagen gerne pege på kvaliteterne ved det uperfekte. Vi skal acceptere, at det ikke-skønne er godt nok."

Som sagt, velkommen, men la´nu ikke det ikke-skønne gå hen og bli´et ideal.

Min kæde hopper af, der hvor vi får følgende linje: »Jeg prøver at skrive på et sprog, og så ser jeg, om det fungerer eller ikke fungerer. Om det begynder at skrive sig selv eller ej. Det kan lyde krukket, men det er nu engang sådan, det er.« Ja, dét lyder krukket, altså hvis 'krykket' betyder selvoptaget.
Og jeg synes, det er selvkoketteri, at skrive, at hivs 'formen bliver vigtigere end indholdet, så bliver samtalen tømt for mening.' Form giver mening, indhold giver mening, mening giver form, og så videre.
Hvis man godt ved, at et ord staves boyfriend, så er der i min optik intet meningsbefordrende i at skrive boyfrind. Så er man pludselig forstilt dårlig staver, og så anvender man sin 'magt' som forfatter til manipulation i forhold til læseren.
Det værste ved tv-interviews er ikke de mennesker, der optræder, men i stedet at mediet foregiver, at der er tale om repræsentative figurer, for den meningsspredning, man finder i samfundet ude bag skærmen. Og det hjalp fedt, at man inviterede bagere, og skraldemænd ind, for at bøde på det.
Og til min skuffelse ender talen om prostitution dér, hvor den slører, at prostitution er en arena for menneskehandel, børnemishandling, vold mod kvinder, mord og organiseret kriminalitet osv. osv.
Jeg har det med den slags udgydelser ligesom med smukke æstetiske billeder fra flygtninglejre, hvor børn dør af banaliteter som tørst og sult i en takt, som alene et elektronisk kamera kan holde trit med. Denne sammenblanding af ord om kærlighed, selvforståelse, osv. med menneskeforagtende råhed. Ach!

Marianne Christensen

Lars dahl.

Hvis du har mødt mennesker, der har svært ved at udtrykke sig, bliver du nødt til at anstrenge dig for at forstå, hvad de vil udtrykke. Eksempelvis demente, der måske tidligere har været virkelig gode til at sætte ord sammen.

Det har ikke noget med selvkoketteri at gøre. Når et menneske, der har svært ved at udrykke sig siger noget prøver jeg efter bedste evne at finde meningen.
Når THorning eller andre medieskolede folk taler forsøger jeg også at finde om bag ved formen på ordene og finde det reelle indhold
Jeg vil sige - de første har erfaringsvis noget, der er vigtigt for dem at kommunikere. Hvad angår de medietrænede virker de utroværdige i mine ører. og meget ofte drejer det sig om at snakke uden om alt reelt indhold.

Så derfor mener jeg artiklen er væsentlig.

Trond Meiring, Søren Christensen, Anne Eriksen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

For mange tanker, for lidt sansning.

Hvis man vil, kan man metareflektere sit liv til ubetydelighed og skyldfølelse i samme pærevælling.

Don't worry, be happy
and if you don't know how - don't worry :)
Med venlig hilsen
Lennart

Henriette Bøhne

Det er ikke så vanskeligt.

Vi lever i et samfund, som er præget af misbrug og narcissisme. Misbrug af penge, af mad, af alkohol og stoffer - you name it.

Både misbrug og narcissisme skaber systemer mellem mennesker, som er præget af medafhængighed. Og medafhængige personlighedstyper har præcis de karakteristika, som bogens forfatter beskriver.

Gry W. Nielsen, Morten Melbye, Birgit Kraft og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Afhængighed/medafhængighed var også min første tanke, da jeg læste interviewet. Jeg er skeptisk over for, om det er naturbestemt at finde tilfredsstillelse i afhængighed, men der laves jo mange krumspring for at holde fast i afhængigheden.

Henrik Nielsen, Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér, Henriette Bøhne og Morten Melbye anbefalede denne kommentar

Jeg tror, at det altid er halsløs gerning at ville leve gennem et andet menneske - også ens partner. Og jeg tror, at Gud har givet kvinderne en hjerne, for at vi kan gennemskue reklamernes og ugebladenes løgne. Det er ok at hygge sig med dem nu og da, men de må ikke blive vores liv.

Jan Kønig, Trond Meiring og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar

Christina Hagen har nogle fantastiske observationer:

»Jeg bliver overrasket over hver gang, jeg hører fra almindelige mennesker, men jeg registrerer slet ikke, hvad der kommer ud af munden på de intellektuelle.«

»Det skal bare ske helt simpelt ved, at Deadline inviterer nogle pølsemænd og dagplejemødre ind i studiet, giver dem taletid og lader være med at få det der mærkelige udtryk, som de normalt får, når der optræder almindelige mennesker i tv. Mennesker, der kan finde på at snakke et sprog, som ikke passer ind i mediernes opfattelse af, hvad der er normalt.«

Det er da godt!
Personligt foretrækker jeg også at lytte til barnet i Kejserens Nye Klæder.
I modsætning til de professionelle meningsdannere har barnet har ingen bagtanker eller personlige motiver. Det udtrykker noget som ligger snublende nærliggende for.
Keep it simple, stupid!

Man mister respekten for debatten herinde (med de indlæg der har være hidtil).

Hav en god dag, Christina. Hvis du vil polere dit engelsk vil jeg anbefale Macaulay eller Edward Gibbon. Ikke at det polerede er så vigtigt.

Venlig hilsen

Miguel Tuells

Gudskelov har jeg ikke behov for google translator, men det er alligevel noget som jeg en gang imellem bruger for sjov eler for at se om et bestemt ord kunne mene noget andet i et vist sammenhaeng.
Det viser sig at noget der ikke har nogen mening paa et "presumable" sprog (Why is it so frustrating to me that there is an elite in the society who is willing to do disucss anything and is able to make anything sound true and possible? It offends me that Boyfrind is part of that elite, which do not seem to care that uneducated, uintelligent people who has no ressources also has an opinion. Is it not arrogant to ignore human animals. Why will we only read things by people who do not make spelling mistakes.) heller ikke har nogen mening paa et andet: "Hvorfor er det så frustrerende for mig, at der er en elite i samfundet, der er villig til at gøre disucss noget, og er i stand til at gøre noget som helst lyde ægte og muligt? Det krænker mig, at boyfrind er en del af denne elite, som ikke synes at pleje, uuddannede, uintelligent mennesker, der har ingen ressourcer også har en mening. Er det ikke arrogant at ignorere humane dyr. Derfor vil vi kun læse ting af folk, der ikke gør stavefejl."
Jeg fatter altsaa ikke at en fyr som flyver otte tusidnd kilometer fra denne pige for at bolle med ludere kan betragtes af samme som del af en elite, og at hun selv flyver otte tusind kilometer for at finde ud af hvad der mon er galt -det er vel taettere paa-.

Marianne Christensen

Peter kohl.

Det må da være på sin plads, at man er lidt mere konkret end : Alle i andre er nogle fjolser. Jeg alene har set lyset.

For det er vel det du mener når du fuldstændig unuanceret sikriver at alle andre kommer med indlæg som er det rene vrøvl.

Jeg synes dit indlæg er stødende, men det gør debatredaktionen ikke.:-)

Mange piger, de er vokset op under beskyttede kår, har fantasier om at prstituere sig selv og er både fascinerede, frastødte og jaloux på dem, der har taget skridtet fuldt ud. De fleste vokser fra det, ligesom de vokser fra drømmen om at blive ballerina eller supermodel.

I mellemtiden har Christina Hagen fundet en forholdsvis ufarlig måde til at identificere sig med de prostituerede og genvinde den seksuelle opmærksomhed, hun frygter, de stjæler fra hende, ved at skrive en bog med sig selv i den prostitueredes rolle.

Jens H. C. Andersen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Det sete afhænger af betragterens synsvinkel. Om Christina Hagens seneste opus -"Boyfrind" - er skønlitteratur eller et indlæg i den verserende kønsrolledebat må komme an på en prøve (lakmusprøven: læs den selv, før du tager stilling til det).

Anmelderen er en smule forbeholden over for bogens valør som skønlitterær præstation. Men what the hell - Christina Hagen er jo stadig ung og har mange år tilbage til at finjustere sin litterære stil. Og kommer tid kommer råd.

@ Marianne Christensen. Tak fordi du læste min kommentar. Jeg er helt uenig med dig, som jeg nu vil fortælle hvorfor:
Jeg skrev (bl.a.): "Hvis man godt ved, at et ord staves boyfriend, så er der i min optik intet meningsbefordrende i at skrive boyfrind. Så er man pludselig forstilt dårlig staver, og så anvender man sin 'magt' som forfatter til manipulation i forhold til læseren."
Tro mig, jeg har mødt - og samarbejdet - med flere mennesker med flere problemer end man kunne tro var muligt. Og respekt har jeg vist dem ved at udtrykke mig så klart og gennemskueligt, som jeg kunne.
Det hjælper ikke en dyslektier eller en psykisk syg, at du skriver dine ord forkert. Altså, når nu Christina Hagen er uddannet forfatter, og har udgivet en række bøger på forlag med redaktører, og har modtaget legater og beskriver sine skriverier som " tabukonfronterende og socialanalyserende (tager ofte udgangspunkt i en massemedieformidlet virkelighedsopfattelse) i deres indhold og sprogligt avancerede, genreeksperimenterende, humoristiske og vildtvoksende.." så er respekt for vanskeligt stillede og f.eks. folk med skriveproblemer IKKE at skrive forkert for sjov.
Jeg fik som ung et legat til at rejse til et land i Afrika, hvor jeg lejede mig ind i et fattigkvarter, og boede med min familie i et år blandt de fattigste, spise med dem, det samme som dem osv. Mit mål var at forsøge at forstå deres liv. Noget kunne jeg forstå, men det faktum, at jeg havde en returbillet spærrede for meget. Og selvom jeg gik med folk i marken og lugede sukkerrør, og plantede bønner og majs - og faktisk ikke rigtig havde nogen ekstra penge til 'high life', så var min blotte tilstedeværelse et uafviseligt tegn på min rigdom og MIN ANDERLEDESHED.
Således synes det mig, at Christina Hagen's bogudgivelse i sig selv er et tegn på hendes anderledeshed. Og ingen påtaget kluntet sproglig formulering kan i min optik sende signaler om indlevelse og forståelse - endsige solidaritet.
Og havde Christina Hagen fortalt om dét i interviewet - for hun har jo resurser nok til at bryde gennem interviewerens idioti - så havde jeg nok ikke skrevet min kommentar, som den ser ud.
OK, nogen gange bliver jeg helt hed af at skrive min egen mening, undskyld.