Læsetid: 7 min.

En satirisk lussing til ngo-verden

En ny kenyansk komedieserie giver den internationale ngo-verden en satirisk lussing. Nogle ngo’er har travlt med andet end at yde nødhjælp, lyder en del af kritikken fra seriens to bagmænd, som får støtte fra tidligere og nuværende ngo-ansatte
’For nogle ngo’er handler det faktisk mest om at få økonomisk støtte: ’Kan jeg få støtte, så jeg kan gøre det her?’ Men hvis man nu får de her penge, hvad går pengene så til? Først går de til at betale løn, og hvad der så er tilbage, går til det egentlige formål,’ siger ’The Samaritans’ instruktør, Salim Keshavjee

’For nogle ngo’er handler det faktisk mest om at få økonomisk støtte: ’Kan jeg få støtte, så jeg kan gøre det her?’ Men hvis man nu får de her penge, hvad går pengene så til? Først går de til at betale løn, og hvad der så er tilbage, går til det egentlige formål,’ siger ’The Samaritans’ instruktør, Salim Keshavjee

Xeinium Productions

6. marts 2014

På et kontor i den kenyanske hovedstad Nairobi arbejder en multinational samling af selvfede og håbløst inkompetente ngo-medarbejdere på en ambitiøs plan om at redde Afrika. Men trods de smarte buzzwords og uforståelige ngo-fraser, som fyger gennem luften i kontorlokalerne i Nairobi, bliver det hurtigt tydeligt, at ngo-medarbejderne ikke udretter noget og er meget langt fra at kunne redde det afrikanske kontinent.

Sådan lyder plottet i Kenyas første mockumentary The Samaritans, som har sat sig for at gøre grin med de mange internationale ngo’er, der holder til i Kenyas hovedstad Nairobi. For ved at sætte et satirisk fokus på ngo’erne, håber de to kenyanske bagmænd at kunne rejse en debat om det arbejde, ngo’erne udfører.

Jeg møder forfatteren til serien, Hussein Kurji, og seriens instruktør, Salim Keshavjee, på en café i et af Nairobis storcentre, hvor mange forskellige nationaliteter hver dag mødes til frokost. På spørgsmålet om, hvorfor Kenyas første mockumentary lige netop skulle handle om en ngo, smiler Kurji og lader blikket vandre fra bord til bord:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Camilla Englyst
 • Marianne Rasmussen
 • Henrik Christensen
 • Per Torbensen
 • Rene Bolvig
 • Ib Christensen
 • Dennis Hauge
 • Michael Skaarup
 • Jette M. Abildgaard
Camilla Englyst, Marianne Rasmussen, Henrik Christensen, Per Torbensen, Rene Bolvig, Ib Christensen, Dennis Hauge, Michael Skaarup og Jette M. Abildgaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Knudsen

(Først går de til at betale løn, og hvad der så er tilbage, går til det egentlige formål,« siger Salim Keshavjee.)
Nå siger han det ?så hils og sig at:
Mage til dumhed skal man lede længe efter?
Men det negative i vores verden har positiv særbehandling:
Er det den sygeplejerske, der for en beskeden løn tager ud i distrikterne og underviser i børnesygdomme og sundhed?
Gad vide om Jeppe ved, hvad NGO står for når, han nu ikke synes at skulle oversætte en af de mange forkortelser.

Claus Oreskov

” Der er de gode ngo’er, og så er der de dårlige.” Når nogen vil dele verden op i gode og onde og glemmer alle mellemregningerne så er der grund til at være på vagt! Håber denne farce vil blive modtaget, som netop en farce, ellers har vi her benzin til højrefløjens bål og korstog imod humanismen og økonomisk støtte til de der har støtte behov. Verden bliver ikke bedre – udbytningen har nået enorme højder og ulighed øges overalt dag for dag. Måske kan man bruge nogle af midlerne til Kenyg på børnene der lever på østens lossepladser eller ligende!

Lars Brandt Geertsen

Afrika har ikke brug for vores 'støtte', Afrika har brug for at vi holder op med at tage røven på dem igen og igen .

Niels Duus Nielsen, Rasmus Kongshøj, Bob Jensen, Per Torbensen, Anne Eriksen, Uffe Illum, Ib Christensen, Henrik Darlie, Torben Nielsen, Jette M. Abildgaard og Ljudmila Trojanova anbefalede denne kommentar

Tørk Haxthausen lavede tilbage i 1982 tv-serien "Udvikling" som kom med en kritik og "Mercedes Benz syndromet" af Grethelise Holm berører perifært lidt de samme. Folkene fra NGO industrien lever
i de samme huse med samme privilegier som embedsmændene under kolonitiden. En anden mere dystert portræt er Michael Marens bog; "The Road to Hell" hvor det faktisk skilders hvordan NGO organisationer gennem nødhjælp forrykkende magtbalancen mellem de over 20 forskellige klaner i Somalia og dermed satte borgerkrigen igang -og holdt den igang fordi nu handler det om, at have en god magtposition som klan til når freden kommer med alt dens nødhjælp. De humantære organisationer er vore tids katolske kirke og NGOer munkeordenerne og menneskerettighederne er katekismus. Jeg er kritisk og kætter -måske besat satan.

Torben Nielsen og Lars Brandt Geertsen anbefalede denne kommentar

I bedste fald udretter disse NGO'er intet af værdi andet end for sig selv, i værste fald er de til skade for deres sag...

Bjarne Hansen

Nå, men de holder da nogle lokale beskæftiget, så det må da være positivt, på en eller anden måde ?

Marianne Rasmussen

Herligt! Humor gør underværker, når tingene skal sættes i perspektiv.
Det er som når aboriginerne gør grin med 'den hvide mand' i Australien.

Henrik Brøndum

I oevrigt mener jeg Karthago boer oedelaegges - eller smid USD ud fra helikoptere hvis I oensker mere udvikling i de fattige lande.