Læsetid: 5 min.

Håbløst umoderne i 1965 – cool bestseller i 2014

Kun få gad læse John Williams’ ’Stoner’, da den udkom for 50 år siden. I dag bliver den amerikanske roman hyldet af tidens største forfattere og oversat til alverdens sprog. Hvordan kan det gå til?
’Stoner’ handler om en mand, der i slutningen af det 19. århundrede bliver født og vokser op på en gård i Missouri i USA. Som ung bliver han sendt på landbrugsskole, men dropper den planlagte levevej for i stedet at blive lærer på et mindre universitet i det amerikanske Midt-vesten.

’Stoner’ handler om en mand, der i slutningen af det 19. århundrede bliver født og vokser op på en gård i Missouri i USA. Som ung bliver han sendt på landbrugsskole, men dropper den planlagte levevej for i stedet at blive lærer på et mindre universitet i det amerikanske Midt-vesten.

Science Photo Library

26. april 2014

De seneste år har Stoner været en af verdens mest omtalte bøger. Som dominobrikker er både forfattere, kritikere og læsere væltet bagover af benovelse over John Williams’ dæmpede drama, som de efterfølgende har rost til skyerne. I New York Times blev den kaldt »en perfekt roman«, i England beskrev Ian McEwan den som »et mindre mesterværk«, og selv skuespilleren Tom Hanks følte behov for at blande sig i koret af fans, da han i Time anbefalede den med ordene: »Det er en af de mest fascinerende ting, du nogensinde vil møde.«

Stoner er også 50 år gammel, og nu, hvor den udkommer på dansk i Jens Christian Grøndahls oversættelse, trænger to spørgsmål sig på: Hvorfor har romanen været glemt så længe? Og hvordan er den pludselig blevet genopdaget?

Historien begynder i 1965, da professor i Engelsk ved University of Denver, John Williams (1922 -1994), udgav sin anden roman.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu