Læsetid: 3 min.

’Vi kender reglerne for krig’

Separatist-lederen Kasturi Mahkota fortæller i et eksklusivt interview med Information, hvorfor han leder en væbnet kamp med næsten daglige ofre i det sydlige Thailand
Kultur
28. april 2014

Kasturi Mahkota, Separatistleder, vicepræsident for Pattani United Liberation Organization (PULO)

De thailandske separatister, der kæmper for en uafhængig stat i landets fire sydligste provinser, er i krig med den thailandske stat. Og det omfatter bl.a. retten til at udføre bombeangreb mod offentligt ansatte, mener Kasturi Mahkota, vicepræsident for den ene af to større separatistgrupper Pattani United Liberation Organization (PULO). I et yderst sjældent interview forklarer han, hvorfor han leder en organisation, der er en del af den voldelige bevægelse, der har ansvaret for, at over 5.300 mennesker har mistet livet i konflikten i Sydthailand over de seneste 10 år.

»Det er ikke de uskyldige, der er vores mål. Det er thailændere, der er bevæbnet, soldater og militær. Vi kender reglerne for krig,« siger Kasturi Mahkota, der de seneste mange år har levet i eksil i Sverige.

Han er veteran i den årtier lange konflikt, men bor i dag i eksil, fordi PULO er en ulovlig organisation i Thailand. I 2011 steg han i graderne fra talsmand til leder af separatistgruppen.

De seneste mange år har han været involveret i fredsforhandlinger med den thailandske regering, men det har indtil videre ikke fået hans organisation til at nedlægge våbnene.

»Vi er i dag mere politiske end militære, men selvfølgelig har vi våben,« siger han.

Vil have hævn

Og det er netop et af de helt store problemer. Konflikten i Sydthailand har raset i så mange år, at den ustabile situation, undtagelsestilstanden, rejseadvarslerne fra de udenlandske ambassader, bomberne, angrebene, de torterede lig, skudhullerne i skoleklasserne – nærmest er blevet hverdag. Det er sådan, livet er i Pattani-regionen.

Og denne normalisering kan ifølge eksperter være forklaringen på, at konflikten er blevet stadig mere desorganiseret og brutal – voldsmændene er ganske enkelt vokset op med det, fordi konflikten har varet så længe.

I dag handler mange af de separatistiske celler selvstændigt, når de angriber, og det er derfor sløret og ukonkret, præcis hvem det er, der står bag volden. Det er ofte helt lokalt, og angrebene sker uden ordrer oppefra, mener bl.a. Thailand-ekspert Zachary Abuza fra Simmons College i Boston, der som en af de få vesterlændinge jævnligt befinder sig i Pattani-regionen.

Kasturi Mahkota hævder, at han heller ikke ved, præcist hvem der står bag angrebene. Der er to typer af angreb, fortæller han. Der er den »almindelige vold«, som han mener er legitim, fordi Pattani er besat af Thailand. Men så er der også »hævn-angreb«, som ifølge Kasturi Mahkota udgør en stor del af volden i dag.

»Folk er vrede på thailænderne, og så vil de have hævn. Det er ikke noget, bevægelsen kontrollerer. Det sker bare nogle gange,« siger han.

Siden 2004 har over 5.300 mennesker mistet livet i utallige angreb, og de sydlige provinser har været i undtagelsestilstand i mere end 10 år. PULO har tidligere været den bedst organiserede og største gruppe, men års interne stridigheder og udbryderfraktioner har de senere år splittet bevægelsen.

Ifølge Thailand-ekspert Sascha Helbardt fra Passau Universitet er der i dag omkring 100 aktive militante separatister, der begår angreb i PULO’s navn.

Udsat for overgreb

Mahkota er meget interesseret i at finde en løsning på konflikten, siger han. Men for ham er der kun én løsning, og det er, at Thailand forstår, at det har besat Pattani.

»Indtil videre påstår thailænderne, at konflikten i de sydlige provinser er et nationalt anliggende. Men virkeligheden er, at de sydligste provinser tilhører det pattaniske folk,« siger han.

Han pointerer også, at de thailandske tropper begår overgreb imod den hovedsageligt muslimske befolkning i Pattani-regionen – et postulat, som bl.a. Amnesty International og Human Rights Watch bakker ham op i. Der foregår grusomheder på begge sider af konflikten.

»De offentligt ansatte, soldaterne, politiet, de er ligesom håndlangere. De provokerer, de misbruger deres magt. De slår folk ihjel,« siger han.

Af samme årsag har separatisternes kamp for uafhængighed også en vis opbakning i lokalbefolkningen i Pattani, omend det er uklart, hvor stor opbakningen er til de metoder, PULO anvender.

I dag er dialogen imellem PULO og den thailandske regering lagt på is. Det skyldes, ifølge Kasturi, at der er voldsomme politiske uroligheder i hovedstaden Bangkok, og at landet i øjeblikket står uden officiel regering med forhandlingsmandat. Men det er lige meget, om der kommer en ny regering. Det ændrer intet, siger han:

»Det betyder intet, hvilken regering eller hvilket parti, der regerer Thailand. De er alle vores fjender. Vi håber, at den thailandske holdning vil ændre sig, og at de vil acceptere de sydligste provinsers historiske ret,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Darlie

»Det er ikke de uskyldige, der er vores mål. Det er thailændere, der er bevæbnet, soldater og militær. Vi kender reglerne for krig,« siger Kasturi Mahkota, der de seneste mange år har levet i eksil i Sverige.

Det hænger jo ikke sammen med at de så f.eks. dræber plantagearbejdere (dem halshugger de som regel), buddhamunke, eller skolelærere, der er et meget yndet mål.

Tynd artikel der bl.a. ikke fortæller at oprørerne istedet ønsker sig et kongedømme (sultanat), og at der står en 'konge' klar i kulissen.