Klumme
Læsetid: 2 min.

Magt

Skal vi i medierne virkelig endnu en gang diskutere i forlængelse af Henrik Dahls pseudovidenskabelige nonsens?
Kultur
25. april 2014

Sociologen og forfatteren Henrik Dahl er en magtfuld mand i dansk litteratur. Han er langt mere magtfuld end nogle af de kritikere, han på det seneste har kritiseret for at have for meget magt. Han er faktisk et helt kartel i egen høje person.

Men Henrik Dahl er også en såret person. Han er så såret over, hvad han opfatter som uretfærdige anmeldelser af sin skønlitterære debutroman, at han har haft held til at få det meste af medieverdenen til tage sin sag op – først med forslag om et ankenævn, siden med en såkaldt magtanalyse af de litterære cirkler. Som det formuleres i Weekendavisens Bøger i fredags: »Inden for litteraturkritikken hersker et kartel, der gennem en årrække har haft held til at erobre kontrol over både æstetiske idealer, kunstnerisk produktion og æstetisk vurdering af den kunstneriske proces.«

Og det er ikke så lidt af et mønster, Henrik Dahl får tegnet over hvem, der netværker mest og dermed er mest magtfuld, hvem der anmelder hvem og hvordan det opretholder et ensidigt æstetisk regime i den danske litteraturkritik. Problemet er bare, at hans såkaldte pilotundersøgelse er så propfuld af konkrete fejl og at selve parametrene for undersøgelsen er helt ude af synk med, hvor magten reelt udspiller sig. At have gået på Forfatterskolen, sidde i redaktionen på tidsskriftet Den Blå Port, undervise på Testrup Højskole og at deltage i netværksstedet Promenaden gør han til magtcentre i dansk litteratur, og ud fra hvem der har haft deres gang her, samler han på mest banale vis point i et magtregnskab. Det er både bedraget og helt forskruet.

Som skønlitterær forfatter viste Henrik Dahl sig at være uden gehør. Lidt det samme må siges at være tilfældet her med denne omgang gumpetung sociologi i forhold til litteraturens magtcirkler. Skal vi i medierne virkelig endnu en gang diskutere i forlængelse af Henrik Dahls pseudovidenskabelige nonsens? Måske skulle denne skribent bare have tiet i stedet for at vie emnet ny opmærksomhed? Selvfølgelig kan man fokusere på magtforholdene i dansk litteratur og selvfølgelig kan der være noget om snakken. Man vi skal helt uden om denne misvisende analyse, som skaber flere forkerte myter end den kommer nogen sandhed nærmere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her