Læsetid: 3 min.

Rusland forbyder bandeord i offentligheden

Trods rige russiske traditioner for farverigt sprogbrug skal det nu være slut med den slags folkelige udtryk på film, i sangtekster og i radioen
30. april 2014

Ruslands tradition for farverige kraftudtryk har længe været kilde til stolthed for landets forfattere og digtere. Således hævdede Fjodor Dostojevskij engang, at en russer kunne udtrykke alle nuancer i sit føleregister alene ved brug af de mange varierende vulgariteter, der på russisk betegner det mandlige kønsorgan.

Men et nyt forbud mod anstødeligt sprog ved offentlig optræden betyder, at nogle af landets mest kendte instruktører, musikere og skuespillere fremover risikerer bøder for frisprog, samtidig med at klassiske værker samt lyd- og billedoptagelser skal sælges i særlig emballage med en advarselsmærkat.

Parlamentets underhus vedtog i sidste uge en lov, der forbyder brug af ’bandeord’ i offentlige forestillinger, herunder filmfremvisninger, skuespil og koncerter.

Bøderne ved overtrædelse af forbuddet skal spænde fra 2.500 rubler (425 kr.) for almindelige borgere til 100.000 rubler (17.000 kr.) for virksomheder. Gentagelsestilfælde vil kunne medføre suspension fra arbejde på op til et år, hvis man overtræder loven i et embedes medfør, eller 90 dages ophør af alle aktiviteter for kommercielle virksomheder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Sølvi Domsten
Sølvi Domsten anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu