Baggrund
Læsetid: 7 min.

Den russiske skurk er stadig ude efter verdensherredømmet

Den mystiske, udspekulerede og kyniske russerskurk eksisterer stadig i fiktionens verden trods Gorbatjovs reformer og Sovjets opløsning. Billedet af den russiske skurk har ændret sig minimalt siden Den Kolde Krig, og det er med til at forme vores indtryk af det store land mod øst
Den mystiske, udspekulerede og kyniske russerskurk eksisterer stadig i fiktionens verden trods Gorbatjovs reformer og Sovjets opløsning. Billedet af den russiske skurk har ændret sig minimalt siden Den Kolde Krig, og det er med til at forme vores indtryk af det store land mod øst
Kultur
23. april 2014

Han kæmper mod James Bond, Jack Ryan, Rambo og Ethan Hunt fra Mission Impossible, han bokser mod Rocky, jagter Indiana Jones og slås med Tony Stark fra Ironman. Han trækker i trådene i tv-serien 24, er udspekuleret i agentdramaet Salt og kompromisløs i mafiafilmen Eastern Promises. I bøgerne Den Hvide Løvinde og Rekviem i Andalusien planlægger han mord i Afrika og Spanien. I computerspillene Call of Duty og Battlefield stormer han frem. Han er fjenden. Han er russer.

»Og han gør sig så vældig godt, fordi han er så mystisk, kompliceret og så drabelig intelligent,« siger Bo Tao Michaëlis, der er kulturjournalist og kritiker ved Politiken.

Den russiske fjende forener ifølge kritikeren alle myterne om den kyniske og kloge, men lidt onde slaver. På den måde kan han bruges i mange forskellige skurkeroller, og så er han farlig og frygtindgydende, fordi han konstant beregner risici og træffer kløgtige valg, der placerer ham flere skridt foran sin modstander.

»Den russiske skurk ser hele verden som et brætspil, hvor han fra kulisserne flytter brikkerne rundt og griner lumsk. Han er typen, der spiller blindskak på fire brætter samtidig og ved, hvordan man snedigt likviderer sin modstander på en uigennemskuelig måde,« siger han.

Rumle Hammerich, der er instruktør, manuskriptforfatter og underviser ved Den Danske Filmskole, tilføjer, at russerskurken i spændingsfilm også typisk har et skjult kulturelt talent og som en kamæleon kan passe ind alle steder.

»En russisk spion spiller eksempelvis helt fantastisk violin – de har nogle til tider undertrykte kulturelle talenter. Det illustrerer konflikten mellem mennesket og det system, de repræsenterer,« siger han.

Med Krim-konflikten i verdens søgelys er det fristende at springe direkte til et bud på, hvordan populærkulturens skurkeportræt påvirker vores opfattelse af de sidste måneders aktiviteter i Ukraine. Men for at forstå skurkebilledet skal man starte et helt andet sted. I Indien i 1800-tallet.

Århundredets fjende

Langt tilbage i historien. Længe før Den Kolde Krig, hvor spændinger mellem Rusland og Vesten var ved bristepunktet, positionerede Rusland sig som fjendebillede i spændingsromaner. Det begyndte under The Great Game, som er betegnelsen for den periode, hvor det britiske imperium gennem 1800-tallet kappedes med Rusland om herredømmet i Asien.

Indien var på det tidspunkt en vigtig del af briternes engagement, og i takt med russisk ekspansion i Centralasien frygtede briterne en russisk invasion. En konflikt, der blandt andet blev beskrevet af den britiske forfatter Rudyard Kipling i romanen Kim, hvor efterretningsagenter på begge sider forsøger at overliste hinanden i kampen om magten og herredømmet.

»Det var på samme tid, at skurkeportrættet af russeren som den mystiske, kolde og beregnende type blev støbt. Det var også billedet i The secret agent – der var den russiske skurk meget intelligent og kynisk. Nærmest umenneskelig,« siger Bo Tao Michaëlis.

Spionromanen The secret agent blev publiceret allerede i 1907 af Joseph Conrad, en polsk immigrant i London, og beskrev, hvordan ambassadesekretæren Mr. Vladimir fra en unavngiven nation, som flere spekulerede i var Rusland, via agenter infiltrerede det anarkistiske miljø i London i 1886 og arrangerede terrorisme.

Agent så mafia

Det allerede etablerede billede af Rusland fortsatte under Den Kolde Krig, hvor Ruslands modpart blot blev udskiftet med hovedsageligt USA. Navnene på to store sovjetiske efterretningsvæsener GRU og KGB begyndte at optræde i spændingslitteraturen som nærmest mytiske figurer, der kunne overliste hvem som helst, fortæller Bo Tao Michaëlis.

»Du kan ikke gemme dig for KGB eller GRU. De russiske agenter var så intelligente, at de kunne infiltrere både det tyske og britiske efterretningsvæsen. Samtidig var de kyniske og likviderede folk rundt omkring, hvis ikke de makkede ret,« siger han.

Billedet af den strategiske, udspekulerede og kyniske skurk, der var tegnet af briterne 100 forinden, fortsatte igennem 70’erne og 80’erne i forskellige nuancer. Og efter Sovjetunionens ophør i 1991 og dermed afslutningen på Den Kolde Krig fortsatte man alligevel med at bruge billedet af russeren som skurk i 90’erne og 00’erne. I litteraturen ændrede han sig blot fra at tilhøre KGB eller GRU til at være håndlanger for diverse mafiasyndikater eller oligarker. Men den russiske fjendes egenskaber forblev hovedsageligt de samme.

»Fjendebilledet har ændret sig meget, meget lidt siden Murens fald. Det er stadig et mystisk, skurkagtigt samfund, der sender superskurke ud, som kan likvidere en modstander med en brækket tandstikker,« siger Bo Tao Michaëlis.

Filmens fjendebillede

I spændingsfilmene begyndte det russiske skurkebillede først at optræde under Den Kolde Krig, fortæller manuskriptforfatter, instruktør og underviser på Den Danske Filmskole Rumle Hammerich.

»De totalitære regimer er lette at bruge dramaturgisk. For som udgangspunkt er befolkningen hjernevasket. Masserne bliver en ustandselig maskine, og det skaber spænding,« siger han.

Der blev sideløbende vist to fjendebilleder, siger han. Det ene var propagandaforestillingen om de hjernevaskede soldater og tusindvis af kampvogne med atomraketter, der kom rullende frem over sletterne. Det andet var den kloge, flotte mesterspion fra KGB, som kendte de rigtige mennesker, kunne tilpasse sig til alle miljøer og samtidig snøre alt og alle, han kom i nærheden af, f.eks. Kevin Costner i filmen Ingen vej tilbage fra 1987.

»I det skurkebillede kommer der ofte en interessant eksistentiel krise hos den russiske spion, der forelsker sig og bliver opmærksom på, at han delvist er hjernevasket af systemet. Han skal så vælge mellem sine egne menneskelige interesser og systemets,« siger han.

Den interessekonflikt mellem den kvikke russiske agent og systemet kommer også til udtryk i kunsten og kulturen, forklarer Hammerich.

Den kulturelle skurk

Den kulturelle dybde og kompleksitet har gjort, at man har holdt fast i den russiske skurk på tidspunkter, hvor Rusland geopolitisk ikke var den store trussel, forklarer Bo Tao Michaëlis:

»Det er et had/kærligheds-forhold, fordi der er stor beundring af ham.«

Og en del af beundringen opstår, fordi Rusland på den ene side har markeret sig som et stort kulturland med blandt andet Bolshoi-balletten, dygtige forfattere, malere og store komponister og på den anden side virker lukket og mystisk.

»Derfor møder man en dannet mand, når man møder en russisk skurk. Og så kan det godt være, at de brugte giftpile, usynligt blæk og kvinder som agenter, men de var stadigvæk gentlemen,« siger Michaëlis.

Andre skurke har ofte ikke det finkulturelle aspekt – et karaktertræk, der fascinerer og gør skurken spændende. Ifølge Michaëlis skal en gennemført skurk høre hjemme et sted, man nemt kan udpege på et verdenskort. Vi skal kunne se ham sidde i et kontor og udtænke snedige, udspekulerede planer.

»Skurken er mest interessant, hvis han ligner os en lille smule, og så skal man kunne tale med ham. Når russerskurken bliver brugt, er der ofte en vigtig dialog, hvor man møder ham og ser kynismen i øjnene: »Do you want to make me talk?«, »No. I want to kill you, mr. Bond,« siger han.

»Det er sådan nogle oneliners, der gør den russiske fjende god. Hvor den arabiske blot vil sige noget med Allah og skære halsen over på dig.«

Kompliceret billede

Ifølge Hammerich er spændingsfilmens fremstilling af russerskurken med årene steget i kompleksitet. Hvor det før var sort/hvidt, og enhver kunne skelne helten fra fjenden, er det nu svært at gennemskue, siger Hammerich, der nævner John le Carrés Det russiske hus som et eksempel på det filtrede fjendebillede.

»Russerne er stadig interessante skurke, fordi de er defineret af et indforstået og ukendt sæt regler. Som man ser i mafiafilmene, er det så kompliceret, at de blandt andet tatoverer deres egen historie på kroppen,« siger han.

Modsat sovjettiden, hvor en klar ideologi og interesse skinnede igennem, er det interessante nu at afdække deres skurkelogik med tilhørsforhold og interesser:

»Uigennemskueligheden og mystikken gør dem interessante.«

Forventer at blive narret

Med Ruslands aktuelle engagement på Krim-halvøen og i det østlige Ukraine positionerer Rusland sig igen som geopolitisk fjende af Vesten og NATO. Flere politiske ledere i Vesten taler dunder mod Rusland, og ifølge Michaëlis forstærker det kulturelle skurkebillede Vestens mistroiske tilgang.

»Vi er mistænksomme fra starten. Folkeafstemningen på Krim blev dømt som foul play, allerede før resultaterne kom. Vi forventer, at de laver numre med os.«

Vi i Vesten ville finde det unaturligt, hvis ikke russerne forsøgte sig med snedige kneb, hvor agenter infiltrerede forskellige grupperinger og trak i alle trådene for at lave rav i den.

»Når vi hører om russisksindede ukrainere, der besætter bygninger, tænker vi straks: Det er Putin, den gamle KGB-oberstløjtnant, der har sørget for, at russiske soldater har sneget sig ind i Ukraine iført Hennes & Mauritz-tøj,« siger Michaëlis.

Frygten og mistroen til Rusland hænger ved, og sammenlignet med den tyske skurk, som historisk også er blevet brugt i litteraturen, er der stor forskel, siger Michaëlis. Det handler om, at tyskerne blev slået så eftertrykkeligt i 1940’erne, at frygten for, at de igen skulle finde på noget, forsvandt.

»Men vi er stadig lidt bange for russerne. Vi har stadig de samme fordomme. Vi tror stadig, at der er flere generaler i Rusland end træer i de svenske skove. Vi ser stadig officerer med brystet fuld af medaljer, store kasketter og strækmarch. Billedet er ikke ændret,« siger han.

»Tyskerne er blevet vores fætre. De kan lide fadbamser og Olsen-banden, men russerne er stadig mystiske.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, og Information har også været rigtig flittig – i de sidste to årtier i hvert fald – til at tegne billedet fuldt ud.

Arash Shahr, Karsten Aaen, Holger Madsen, Katrine Visby, morten Hansen, Nic Pedersen, Eva eldrup, Claus Oreskov, Niels Erik Philipsen, Martin Andersen, Torben Selch, Ljudmila Trojanova, Rune Petersen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Efter privatkapitalismens totale sejr i alle verdens lande, er verdenseliterne forvandlet til mafiaklaner...
...interessant hvornår - og ikke mindst hvordan - erkendelsen kommer til udtryk.

Preben Haagensen, Michael Madsen, Karsten Aaen, Peter Ole Kvint, Martin Langwadt, Jens Falkesgaard, randi christiansen, Mads Kjærgård, Ervin Lazar, Martin Andersen, Ljudmila Trojanova og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Ljudmila Trojanova

Kan slet ikke tro mine øjne!... Hvad er det sker med Information? Eneste forklaringer er at de har læst mange spændende kommentar i seneste par måneder :-)

Preben Haagensen, Karsten Aaen, Nic Pedersen, erling jensen, Eva eldrup, Niels Engelsted, Claus Oreskov og Niels Erik Philipsen anbefalede denne kommentar

Mon ikke der er en forskel på kulturjournalistens ( Bo Tao Michaëlis ) vinkel på hvordan Rusland/russerne opfattes og så hvordan f eks erhvervsjournalisten og andre ser på sagen ?

Generelt synes folk da , at russerne typisk er veluddannede og gæstfri - at russerne så er nødt til at arbejde med at opbygge en "demokratisk tradition" og få has på korruption o s v er et faktum, men hen ad vejen, så lykkes det givet.

Russerne er faktisk i færd med at foretage et "kulturelt tigerspring" fra en udemokratisk fortid med diktatur, arbejdslejre o s v - det tager mere end en generation før alle er "omstillet" - en del af den ældre generation "slæber stadig på fødderne" - med det går i den rigtige retning.

At Putin p t nærmest ligner noget fra en James Bond novelle er uheldigt ( det tvinger os til større forsvarsbudgetter), men Putins nationalistiske politik kan vel næppe i det lange løb blive svaret på Ruslands problemer?

At bruge Politikens deliristiske "kulturskribent" Bo Tao Michaelis som sandhedsvidne er da under Inf's niveau. BTM er jo én stor markskriger for den amerikanske "kultur", så hvad ved han om Rusland.
Artiklens konklusion - om de åh så farlige slemme russere - er også helt ude i hampen. Ikke fordi jeg har noget til overs for magtklikken i Kreml, og den måde deres samfund er indrettet på, langtfra. Men at trække Ivan frem som Djengis Khans moderne arvtager - det er sådane en plat argumentation, der hører den kolde krig og Anders Fogh til.
Er der er nogen, der stræber efter verdensherredømmet, så er det sq da neo-liberalisterne.

Mikael Velschow-Rasmussen, Rasmus Kongshøj, Holger Madsen, erling jensen, Eva eldrup, lars abildgaard, Niels Mosbak og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Thomas Borghus

Ruslands problemer med en stor, fattig underklasse, var amerikanerne i udpræget grad med til at skabe, op igennem halvfemserne - da den stod på brandudsalg af russernes fælleseje, efter amerikansk ultra kapitalistisk forbillede. Gennemsnitslevealderen faldt med ti år, mellem 1991 og 2001, bare for at tage ét eksempel på hvor slem maveplaskeren blev. Nogen blev meget rige på kort tid, på en masse menneskers bekostning. Hvad plejer der at ske i lande hvor befolkningen bliver fodret med krummer? Populisme. Og her leverer Putin på alle parametre. En stærk leder med større popularitet end nogensinde. Amerikanerne har igenigen haft en solid hånd med i spillet om at kreere deres egne fjender og akkurat som i Syrien, står USA nu i Ukraine, med allierede man ikke tør stå offentlig, ved. Skurken er ikke kun rød - han kan skam have to farver ud over den.

Karsten Aaen, Mikael Velschow-Rasmussen, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, morten Hansen, erling jensen, Martin Langwadt, Eva eldrup, Ljudmila Trojanova og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Martin Andersen

Fortællingen handler om "de onde, autoritære og de gode demokratiske landes støtte til de gode, demokratiske ofre herfor. Denne friheds- og demokrati-politik bør dog nok snarere kaldes regimeforandring. Ogsaa i tilfældet Ukraine. Statsmænd taler om smukke motiver – men stater forfølger interesser, også interesser, der ikke altid er så noble."

http://janoberg.wordpress.com/2014/02/28/de-faele-russere-spiller-med-mu... :

Kritikere af vestlig politik ... har skrevet om "de 5 milliarder US dollars, der er blevet brugt på at hjælpe den ikke helt demokratiske opposition i Ukraine, der indeholder en foruroligende mængde nationalistiske, russofobiske, antisemistiske og ny-nazistiske elementer."

Hør mere herom i videoer med Victoria Nuland - som udadtil støtter demokrati i Ukraine med 5 mia. dollar - men som på de indre linjer hermed ønsker at støtte til regimeforandring med fri adgang for amerikanske oliefirmaer til at udnytte skifergas i Ukraine - uden hensyn til natur og mennesker i Ukraine:

http://www.informationclearinghouse.info/article37599.htm og https://www.youtube.com/watch?v=2QxZ8t3V_bk

http://janoberg.wordpress.com/2014/02/28/de-faele-russere-spiller-med-mu...

Mikael Velschow-Rasmussen, Rune Petersen, Niels Erik Philipsen, morten Hansen, lars abildgaard, randi christiansen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Nu må tiden jo vise om dinosaurer med deres forholdsvis lille hjerne, men med et fuldt udviklet regelsæt fra de kravler ud af ægget - rent faktisk kan modtage indlæring.
http://rt.com/usa/154156-kerry-cold-war-ukraine/
Noget tyder på at de render lidt forvirret rundt, som kunne de mærke en brise af global forår, eller måske fatal klimaforandring - som også udslettede deres forfædre.

Katrine Visby, Rune Petersen, morten Hansen, Per Torbensen, Jacob Jensen, Nic Pedersen, Eva eldrup, Ljudmila Trojanova, randi christiansen, Niels Mosbak og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Usa skulle måske ikke være så kæphøje ifht valgsvindel - bush jr's 'sejr' over gore var ikke fin i kanten. Og deres 'selvopofrende' krige for at indføre såkaldt demokrati > konkurrencestatens
markedskonforme demokrati - er tydeligvis kun et skalkeskjul for at forsvare egne
kapitalinteresser. Amerikansk overforbrug og manglende respekt for naturen har været
ødelæggende for verdenssamfundet - som i alt for høj grad har fulgt trop. Vi takker så inderligt
for, at I, englænderne og russerne reddede os fra den forstyrrede tysker (som, på trods af
advarsler om netop den risiko, var et produkt af egne beslutninger > versaillesfreden) Det er
nemt at være bagklog, men så kan man i det mindste være det, i stedet for at fremture med de
samme fejltagelser i nye forklædninger > 'nødvendighedens politik' og den slags bedrageriske
elastikfloskler.

Claus Oreskov

Hvordan produceres og reproduceres stereotyperne og fjendebilledet om ”den anden” den onde russer! Det må være det vigtigste spørgsmål vi stiller os selv. Fjendebilledet er så indlejret i vores ”virkeligheds” opfattelse at end ikke artiklens kommentatorer opdager, de selv reproducere flere stereotyper medens de forsøger at afdække fænomenet! Rumle Hammerich kolportere myten om det ”totalitære regime”, Bo Tao Michaëlis tager det for givet at Rusland (tidligere) var en ”geopolitisk trussel”. Stereotyper tager man for givet og ingen af de herrer stiller spørgsmål til deres egne fjendebilleder!
At den russiske skurk har holdt sig og overlevet opløsningen af Sovjetunionen, fortæller rigtig meget om den kamp, om magt og resurser som er skurke og helte rollernes bagved liggende scenarie. Med andre ord så har det aldrig handlet om ideologi, menneskerettigheder og demokrati. Alt det var bare plus ord som skulle tilsløre den virkelige kamp, om overherredømme og udplyndring af verdens resurser og arbejdskraft – som hele tiden var og er vesten mål!

Selvopfattelsen eller selv repræsentation sker gennem konstruktionen af ”den anden”. En proces hvor det partikulære og komplekse generaliseres og udviskes. I Ruslands tilfælde er denne konstruktion sket og sker forsat som en del af en interesse konflikt som handler om markeder, politisk og militært overherredømme og om adgang til vigtige resurser. Denne kamp er ingenlunde jævn men både ujævn og kompleks. Derfor findes der også sprækker i stereotyperne og situationer hvor fjendebillederne udviskes som under anden verdenskrig. Vesten havde brug for Sovjetunionen i kampen mod nazi Tyskland og pludselig blev alle stereotyperne vendt om. ”Why We Fight” var en serie af syv propagandafilm bestilt af den amerikanske regering under Anden Verdenskrig 5. del hed ”The Battle of Russia (1943)”. I denne film fremstilles russerne som os selv – altså som rigtige levende mennesker. Sovjetunionen omtales som ”den frie verden”, den sovjetiske hær som ”den frie hær” og Sovjetunionens sejre på slagmarken, betegnes som en sejer for demokratiet! Se:
http://www.youtube.com/watch?v=Bpoh35WAsYU
Hollywood fik også travlt med at fremstille Sovjetunionen positivt f.eks. i Samuel Goldwyns film ”The North Star” som opnåede stor popularitet i samtiden!

Karsten Aaen, Michael Madsen, Rasmus Kongshøj, Katrine Visby, Rune Petersen, morten Hansen, Niels Erik Philipsen, Jacob Jensen, Nic Pedersen, erling jensen, Martin Langwadt, Eva eldrup, Niels Mosbak, Niels Duus Nielsen, Per Torbensen, Martin Andersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Ljudmila Trojanova

Det var den gang, det var nødvendigt. Lige efter freden blev sluttet til, blev alt det lykkelig glemt og vendt på hovedet.
Begge mine bedstefædre mistede livet under Anden Verdenskrig i hårde kampe mod Hitler hær. Den første overraskelse fik jeg, da min søn kom hjem fra skole og fortalte om, at USA befriede verden fra fascismen.
Det seneste eksempel, som igen chokerede mig med den måde, man kan spille med historien på, er interview med Brian Mikkelsen i Søndagsavisen d. 4.-6. april i år. Højtuddannet indenfor det humanitære område folketingsmedlem besvarer spørgsmål "Hvem er dit største forbillede?" med sådan en underfundige udtale:
"Winston Churchill, som under Anden Verdenskrig sammen med Præsident Roosevelt fik mobiliseret den frie verden til at nedkæmpe Hitler". Slut.
... Jeg troede dog naivt, at det var mine farfar og morfar, som jeg aldrig fik lov til at kende...

Karsten Aaen, Mikael Velschow-Rasmussen, Lars Bo Jensen, Rasmus Kongshøj, Holger Madsen, Søren Veje, Katrine Visby, Rune Petersen, morten Hansen, Jacob Jensen, Nic Pedersen, Marina Kasimova, Per Torbensen, Steen Sohn, erling jensen, Martin Langwadt, Eva eldrup, Niels Mosbak, Claus Oreskov, Niels Duus Nielsen, Niels Engelsted, randi christiansen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Martin Andersen

Amerikansk vicepræsident, Joe Biden, har netop været i Ukraine med reklame for amerikanske oliefirmaer, som ønsker at investere i fracking af skifergas i både Vest- og Østukraine, og han vil tilbyde hjælp til øget sikkerhed i alle dele af Ukraine, så de amerikanske investeringer i fracking af skifergas i Ukraine kan sikres for amerikanske firmaer.

Fracking af skifergas er planlagt at starte ved grænse til Polen - forestået bl.a. af Chevron:
"Chevron announced they would honor a contract with Ukraine that would allow the company to drill for natural gas in shale rock by the Poland-Ukraine border."

http://www.breitbart.com/Big-Peace/2014/04/21/Vice-President-Joe-Biden-L...

Som her Victoria Nuland i december 2013 - stående foran reklame for Chevron - hun talte om støtte til demokrati i Ukraine, men mente vist støtte til amerikanske oliefirmaers skifergas-interesser i Ukraine?

http://www.informationclearinghouse.info/article37599.htm

Kort over Ukraines skifergas-områder: http://fracking.velaw.com/shale-development-in-ukraine/

Og her om forurening af grundvand ved fracking af skifergas, som Joe Biden og Victoria Nuland vil overlade til Ukrainsk befolkning at leve med - når amerikansk skifergas eventyr i Ukraine er slut:

http://www.globalresearch.ca/fracking-suicide-capitalism-poisons-the-ear...

Scott Rickard, tidligere "Intelligence Linguist" fra Orlando i USA, er blevet spurgt om ledende vestlige politikere i USA/EU ikke er interesseret i at forstå situation set fra almindelige ukraineres perspektiv både i Vest- og i Syd- og Østukraine.

Scott R. svarer: "Ledende vestlige politikere i USA/EU er ikke interesserede i at forstå mangfoldigt politisk demokratisk landskab i Ukraine. De er interesserede i ressourcer (det gælder også amerikansk vicepræsident, Joe Biden). De vestlige politikere opfører sig som en slags bankfolk. De har taget deres beslutninger for længe siden - længe før almindelige borgere er begyndt at indse det. Der er etableret infrastrukturer fra Kazakhstan til Ukraine med adgang til de mest rige ressourcer nogensinde kendt i verden. Vesten ved, hvor de lukrative ressourcer er, og infrastrukturer til udnyttelse af ressourcer er klar."

http://rt.com/shows/crosstalk/ukraine-separatism-failed-state-684/

Karsten Aaen, Rune Petersen, morten Hansen, Jacob Jensen, Ljudmila Trojanova, Eva eldrup, Claus Oreskov, Benjamin Lau Jensen, randi christiansen og Torben Selch anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Voldsomt velskrevet artikel, researchet med stor flid og indsigt, læseværdig og informativ, hyper-aktuel og umådeligt underholdende. Giv bare ham Johannes en kontrakt, den slags journalister hænger ikke på træerne, heller ikke på Information.

Espen Bøgh, Niels Erik Philipsen, Jakob Lilliendahl og Ljudmila Trojanova anbefalede denne kommentar
Torben E. Lund

Hold da op - en masse sludder.
Man kan da ikke klandre USA for at der opstod en stor fattig underklasse i Rusland efter 1991. Det var russernes helt eget valg, hvordan de håndterede de nye politiske tilstande i landet !
Og russernes adfærd i Ukraine har intet at gøre med Vestens "billede" af Rusland. De er da fuldstændigt ligeglade med, hvad vi mener om dem !
I vender jo historien på hovedet: Vestens "billede" af russere og Rusland er resultat af deres aggressioner gennem årtier - ikke omvendt !

randi christiansen

Hvem gør det torben e lund?

Lars R. Hansen

Det er jo nok ikke noget tilfælde. At fjenden i virkeligheden også træder frem i fiktionen.

Og så er det forresten ikke helt slut med tyskerne, ud over de selvfølgelig er skurken i film og bøger om første og anden verdenskrig, så var det også tyske nynazister, der var skurke i "The Sum of All Fears" fx, hvor amerikanerne og russerne blev partnere.

Sten Stenbæk

jeg fatter ikke at nogen kalder artiklen velresearchet. Det der skal forestille at være et citat af en russisk agent, er for det første ikke korrekt citeret. Det lyder præcist sådan her

James Bond: Do you expect me to talk?
Auric Goldfinger: No, Mr. Bond, I expect you to die!
Og er fra Goldfinger, og Goldfinger er ikke russer, men schweizer eller tysker og måske gammel nazi. Så den oneliner er e elendigt eksempel.
sten

Olav Bo Hessellund

Savner en knap, hvor man kan anbefale andre ikke at spilde tid på at læse pgld. artikel.

Jakob Lilliendahl

Savner en knap der kan minde andre om at "en anbefaling" tilsyneladende ikke betyder det samme som "rigtigt" Og at "en kommenter" tilsyneladende heller ikke gør det.

Claus Oreskov

@Ljudmila Trojanova. Nej Ljudmila du er ikke naiv, det var din farfar og morfar der sammen med mange andre på Østfronten kæmpede og vandt 2.verdens krig. USA gik kun med til at åbne den anden front fordi de var bange for at Sovjetunionen skulle befri hele Europa helt alene. Stalin tiggede og bad vestmagterne i 2. år om at åbne denne anden front. Det gjorde man ikke i håb om at Sovjet ville forbløde! Her i landet blev vi indoktrineret til at tro at det var USA der vandt 2. verdenskrig. Det skete gennem bøger, i skolen, aviserne, TV og utallige amerikanske film. Først for omkring 10 år siden kom en artikel i Berlingske Tidende (af alle aviser) som klargjorde at anden verdenskrig blev vundet af Sovjetunionen. Løgn og manipulering har gjort at danskerne ingenting ved om Rusland og russerne der åbenbart opfattes som mystiske og anderledes. Ukraine konflikten viser dette tydeligt. Den samlede presse blev taget på sengen med bukserne nede og de kunne kun udstille deres uvidenhed. Skal man udrydde denne farlige uvidenhed kræver det nok, en del selvransagelse jeg ikke tror, ret mange mennesker tør gå i gang med – desværre. Ellers er vejen frem oplysning og atter oplysning. Mellemfolkeligt samkvem – danskerne skal udnytte muligheden af at vi ligger så tæt på Rusland og tage på ferie derovre (helst på egen hånd og ikke med et rejse hold). Og så har jeg et fromt ønske: At DR K vil holde op med at sende de mange propaganda film, som netop fremstiller russerne som rene uhyrer. I stedet skulle de vise masser af de knald gode film der er produceret i Rusland og Sovjetunionen. Det kunne blive begyndelsen på nedrivning af fjendebilleder af ”de andre”.

Karsten Aaen, Katrine Visby, Rune Petersen, morten Hansen, jens rasmussen, Nic Pedersen, Per Torbensen, Martin Langwadt, randi christiansen, erling jensen, Niels Duus Nielsen, Niels Engelsted, Ljudmila Trojanova, Eva eldrup, Niels Erik Philipsen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Claus, hvorlænge tiggede og bad UK Sovjetrusland om at åbne en anden front?

Nå jo, Stalin og Hitler var makkere og deltes om krigsbyttet indtil Hitler overraskende for Stalin løb fra molotov-ribbentrop-pagten, hvad tvang Sovjetrusland i krig med nazityskland.

Og så befriede Sovjetrusland ikke et eneste land fra nazityskland, men byttede det ene diktatur ud med et andet diktatur, mens de vestallierede vitterligt befriede lande.

Jan Mogensen, Jørn Boye, Carl Johan Faarbæk og Mads Madsen anbefalede denne kommentar

Nå, Nato's skrivende stormtropper er sandelig også at finde på Information med deres ulidelige propagandistiske pladder...

Rune Petersen, Jacob Jensen, Per Torbensen, erling jensen, Jakob Lilliendahl, Claus Oreskov og Martin Andersen anbefalede denne kommentar

Mine fremtidige ferier skal foregå i Rusland. Må være et pragtfuldt land - og ganske smukt har
man fortalt mig. Al den BARNLIGE russermobning (bl.a. fra INFORMATIOM) har gjort mig
interesseret i landet.

Søren Veje, Rune Petersen, morten Hansen, Thomas Petersen, Per Torbensen, randi christiansen, Martin Andersen, erling jensen, Michael Kongstad Nielsen, Jakob Lilliendahl, Claus Oreskov og Ljudmila Trojanova anbefalede denne kommentar

Påfaldende er det ihvertfald, at det altid er de andre masser, der er de hjernevaskede :-)

morten Hansen, Martin Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Ljudmila Trojanova

Torben E.Lund:
Vestens "billede" af russere og Rusland er resultat af deres aggressioner gennem årtier - ikke omvendt !

Må jeg bede om nogen konkrete eksempler på RUSLANDS aggressioner siden Sovjetunionens fald? Jeg formoder at når du nævner Rusland taler du om det land som blev dannet i 90-erne ...Stalin skal helst ligge fredeligt i sin grav.

Søren Veje, Rune Petersen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Ljudmila Trojanova

Eva Eldrup, du må meget gerne kontakte mig på Facebook, hvis du får behov for noget rejsetips :-)

Niels Engelsted

Claus Oreskov,
Ellers er vejen frem oplysning og atter oplysning. Mellemfolkeligt samkvem – danskerne skal udnytte muligheden af at vi ligger så tæt på Rusland.

Er jeg iøvrigt den eneste, der har bemærket, at Ulla Terkildsen er blevet en smule blød i knæene på det sidste efter at hun nu i nogen tid har været udsendt til Østukraine og der mødt og talt med menneskene og lyttet til deres frygt og klager?

morten Hansen, Per Torbensen, Martin Andersen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

Du starter jo med slutningen af den historie, Lasse Johansen ... prøv også andre historiebøger end Verdenshistorie for 8. klasse.

Rune Petersen, Per Torbensen, Martin Andersen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Lasse, Bill har ret. Ikke at du ikke må holde med hvem du vil, men dine argumenter ville være stærkere, hvis du ikke afslørede alt for megen uvidenhed.

Rune Petersen, Martin Andersen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Gale, slet og ret gale...

Carl Johan Faarbæk og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

En ufattelig omgang underlødigt og infantilt sludder og vrøvl over to fulde sider i dagbladet Information, endda under rubrikken KULTUR. Der er ikke mere kultur her, end hvad der kan stå på bagsiden af MetroXpres - på en god dag.

Per Torbensen, Martin Andersen og erling jensen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Jeg vidste ikke rigtigt om jeg skulle vælte bag af stolen af grin, eller bande og spytte, da jeg så en pressemeddelelse i dag:

Russerne:
"Ukraine skal trække den ukrainske hær tilbage fra Ukraine."

Der er sgu noget galt med den mands logik. Helt ærlig!
Siden hvornår har Putin været statsoverhovede i Ukraine?

Jørn Boye, Mads Madsen, Carl Johan Faarbæk og Jakob Lilliendahl anbefalede denne kommentar
Jakob Lilliendahl

Kan man trække sammenligninger, og alligevel drage modsætninger til en anden form for journalistik??:

http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/Trekanten/2014/04/23/102410.htm
http://www.dr.dk/levnu/fritid/brevkasse-hvordan-bevarer-jeg-barmen-efter...

Vælg selv hvad jeg mener og hvad du bedst kan li!

Carl Johan Faarbæk

Niels Engelsted, Bill Atkins og andre Russapologeter

Må jeg henlede jeres opmærksomhed på Viktor Suvorov. I kan holde med hvem i har lyst men jeres argumenter ville være stærkere hvis i understøttede dem med lidt viden. Man får indtrykket at i mener at vide meget, del det gerne med os andre hvis det kan bidrage.

Her nogen få wikipedia links: http://en.wikipedia.org/wiki/Igor_Bunich
In February 1992, even the official military-historical Journal of the Russian forces — "Voenno-istorichesky Zhournal" — [1] published an article with the heading "Unquestionable Facts of the War's Beginning", where a speech by Zhdanov, one of Stalin's intimates, expressed that the Soviet Union had already started an "aggressive foreign policy" in 1939, with the decision to attack Finland.

og http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_Union_in_World_War_II
Viktor Suvorov suggested that Stalin had made aggressive preparations beginning in the late 1930s and was preparing to invade Germany in the summer 1941. He believes that Hitler forestalled Stalin and the German invasion was in essence a pre-emptive strike, precisely as Hitler claimed. This theory was supported by Igor Bunich, Joachim Hoffmann, Mikhail Meltyukhov (see Stalin's Missed Chance) and Edvard Radzinsky (see Stalin: The First In-Depth Biography Based on Explosive New Documents from Russia's Secret Archives).

Vh

Alan : ang Putins "Ukraine skal trække den ukrainske hær tilbage fra Ukraine.".
Det er allerede et par uger siden at USA fosøgte sig med, at Rusland skulle fjerne sin hær fra Ukraines naboland Rusland, Fjollede udmeldinger så absolut .. men ikke i denne runde Putins copyright.

randi christiansen

Suk hvor vi dog håååbede, at obama kunne give os vores barnetro igen, suk - men der i guds eget land skal man nok passe meget på med hvem, man udfordr

Martin Langwadt

Claus Oreskov til Ljudmila Trojanova (16.10). Stalin tiggede om 2. front. Det hører jo med til historien at eks. englænderne kæmpede mange andre steder end lige i Europa (Nordafrika, Atlanten og Fjernøsten fra 1941). At USA i starten havde mere end rigeligt at se til alene i Stillehavs området. At til stor forskel fra både Tyskland og Sovjetunionen så måtte, UK fra 1939 og USA fra 1941 først opbygge en stor hær. Jeg har nu aldrig været i tvivl om, at krigen på Østfronten var den mest afgørende. Sovjet mistede nok flere soldater alene under befrielsen af Polen end USA mistede under hele krigen. Rent barbari hvad der foregik på Østfronten.
Jeg ved ikke hvor langt tilbage i tiden vi skal for at finde ophavet til den dybe mistillid. Atilas hunner? eller måske ser/frygter nogen Euasia = Djengis Khans rige (Hersker overalt mellem oceanerne) med Moskva som centrum?
Vi almindelige mennesker ønsker blot fred, godt naboskab, mad på bordet, tag over hovedet og noget fornuftigt at give os til i hverdagen.

morten Hansen, Mads Madsen, Ljudmila Trojanova og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Carl Johan Fårbæk,
ja, fordelen ved disse debatsider er jo, at man kan få noget at vide, som man ikke vidste. Jeg kendte ikke afhopperen Suvorov fra den sovjetiske efterretningstjeneste og indrømmer, at jeg ikke vidste, at russerne havde planlagt at angribe Hitler den 10. juli 1941, men at Hitler lugtede lunten og snød Stalin med et forebyggende angreb d. 22. juni. Så tak for denne nye viden. Igor Bunich kendte jeg heller ikke, og desværre er det svært at få mere at vide om ham end det du nævner i dit Wikipedia-link. Hvis man ikke kan russisk, syntes man kun at kunne finde ham på websteder, der ser temmeligt neo-nazistiske ud, og her står der ikke andet, end et par linier fra dit link. Kan du anvise andre muligheder?

Martin Langwadt, Bill Atkins, Claus Oreskov og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
erling jensen

Propagandamaskinen kører i højeste gear - endnu engang

Anders Fogh Rasmussen skrev for et par siden flg. i Berlingske Tidende: "For mange år siden tog jeg mine børn med til Normandiet, så de kunne se, hvor landgangene på D-Dag fandt sted. Jeg ville have, at de skulle forstå noget om de ofre, andre bragte, for at Europa og Nordamerika kunne nyde livets goder, frihed og en søgen efter lykken"... "Vi forstår den fremtid, som kunne være blevet en realitet ikke blot for Europa, men hele verden, såfremt Nordamerika ikke havde hjulpet Europa i nødens time. Og vi ved, at disse landgange knyttede et ganske særligt bånd vore kontinenter imellem. Det bånd er stadig afgørende for bevarelse af vore værdier og vor sikkerhed".

Ikke et ord om den rolle, som et totalitært diktatur som USSR spillede under krigen. Havde det ikke været for de ofre, som sovjetborgere ydede, havde vi alle muligvis levet under helt andre forhold. Østfronten var langt den blodigste og største krigsscene under Anden Verdenskrig, angiveligt med mere end 30 mio tab af liv. USSR alene mistede over 25 mio., en ganske betragteligt større andel af denne krigs ofre end eksempelvis USAs, som med et tabstal på ca. 400.000 kommer langt nede på listen. Dette tal svarer ikke engang til det årlige antal dødsfald grundet tobak i USA. Et lille land som Holland betalte med op mod en kvart mio., hvilket sætter det amerikanske tabstal i relief. Med et slag på tasken ville det forholdsvist svare til et tabstal for Holland på flere mio. Bortset fra Pearl Harbor med 2.400 dræbte og den amerikanske borgerkrig fra 1861-1865 med ca. 700.000 dræbte har det altid været et hævdvundet princip i skiftende amerikanske regeringer at føre krig uden for landets grænser. Det efterlader civilbefolkningen med et helt andet indtryk af krigens rædsler, som en mængde andre landes civilbefolkninger må leve (og dø) med. Det må bl.a. Ljudmila Trojanova, som i en kommentar har gjort opmærksom på dette uhyre væsentlige forhold.

Krig er det eneste område, hvor det ikke kan betale sig at have hjemmebane, og dette princip har amerikanerne efterlevet til nær fuldkommenhed. Krigen på østfronten var altafgørende for udkommet af krigen og Tysklands nederlag.

Ære den, som æres bør, men det gælder helt åbenbart ikke hos en Fogh Rasmussen, som giver udtryk for det samme dybt primitive verdensbillede om situationen i Ukraine og forholdet til Rusland. For ham er der ingen over eller ved siden af USA, som if. Johan Galtung har været ansvarlig for drab på 20 mio. mennesker siden Anden Verdenskrig. De bliver til stadighed behandlet med fjøjlshandsker i vestlige medier og aldrig underkastet samme kritiske behandling, som bliver Rusland til del.

Det ville, selv for den mest passionerede nyhedsjunkie i et vestligt samfund, være fuldstændigt umuligt at vide, at det amerikanske udenrigsministerium spillede ikke blot en vital rolle i den vold og kaos, vi er vidne til i dag i Ukraine, men også var medskyldig i at skabe det kup, der væltede den demokratisk-valgte præsident. Det er muligvis ikke en overreaktion, at USA er i åbningsfasen for en krig mod Rusland. De har vendt deres opmærksomhed fra Mellemøsten til Ukraine, hvor de håber på at opnå den mest ambitiøse del af deres imperieprojekt: at etablere fremskudte baser langs Ruslands vestflanke, at stoppe yderligere økonomisk integration mellem Asien og Europa og at begynde det længe søgte mål at knuse den Russiske Føderation.

USA ønsker at sprede sine militære baser over Centralasien, bemægtige sig vitale ressourcer og rørledningskorridorer og lægge en ring om Kina for at kunne kontrollere dets fremtidige vækst. Balladen i Ukraine indikerer, at startklokken allerede er blevet ringet, og at operationen er undervejs.

Som vi har set det til ulidelighed utallige gange tidligere vil Washington forfølge sin strategi ubarmhjertigt, mens det skubber offentlige holdninger, international ret eller modstanderes fordømmelse til side som uvæsentlige hindringer, man ikke behøver at tage hensyn til. Verdens eneste supermagt behøver ikke lytte til nogen - det er en lov i sig selv. Og når det har hele den massive vestlige opinion og det mest velsmurte propagandaapparat til at arbejde for sig, er resultatet givet på forhånd.

Mønstret er selvfølgelig umiskendeligt. Det begynder med skinhellige pegen fingre, økonomiske sanktioner og opflammende retorik, og eskalerer hurtigt til bombardementer, droneangreb, massive ødelæggelser af civil infrastruktur, millioner af flygtninge, ødelagte byer, dødspatruljer, omfattende menneskelige massakrer, voldsomme miljøkatastrofer. Alt dette kan naturligvis kun opnås med den fortærskede gentagelse af statspropaganda udspyet fra ethvert vestligt massemedie.
Vi kender det alt for godt i Afghanistan, Irak, Libyen og Syrien og endnu længere tilbage i Vietnam.

Erling Jensen, cand.jur., tidl. premierløjtnant i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Den tyske hær led 80% af sine militære dødsfald på østfronten. Ser man på det kolossale omfang af film og litteratur om D-Dag, skulle man tro, at tabstallet på allieret side skulle tælles i hundredtusinder. Det lå på mellem 3.000 og 5.000.

Jonathan Smith, Arash Shahr, Karsten Aaen, Holger Madsen, Søren Veje, arne poulsen, morten Hansen, Niels Erik Philipsen, Niels Mosbak, Per Torbensen, Thomas Petersen, Martin Langwadt, Claus Oreskov, Martin Andersen, Marina Kasimova, Bill Atkins, Niels Engelsted, Niels Duus Nielsen, Carl Johan Faarbæk og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Marina Kasimova

Torben E. Lund,

Russia's collapse in the 90s, called "the shock therapy" was not the choice of Russian people. It was orchestrated by a bunch of foreign economists: "A interesting rogues’ gallery of international financial criminals with high academic degrees who got their education in Harvard (Harvard mafia in a broad sense) owes its existence to the dissolution of the USSR and subsequent financial crisis."
http://www.softpanorama.org/Skeptics/Pseudoscience/harvard_mafia.shtml

Try to read this as well to understand how it happened under Yeltsin, who was totally adored by the US:
http://original.antiwar.com/justin/2007/04/25/the-legacy-of-boris-yeltsin/

Lars Bo Jensen, Karsten Aaen, Rune Petersen, Ljudmila Trojanova, morten Hansen, Niels Erik Philipsen, Per Torbensen, Nic Pedersen, Thomas Petersen, Claus Oreskov, Martin Andersen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

I skønlitteraturen kan vi møder mennesker og skæbner fra andre tider og steder. Så hvorfor ikke begynde med at læse en bunke russisk litteratur. I øvrig er russerne selv generelt godt belæst. I Sovjetunionen kunne en digtoplæsning fylde et station med 10000 af mennesker. Faktisk er vi heller ikke så dumme her i landet idet en del af den nyere russiske litteratur er oversat til dansk f.eks. "Babylon - generation P" af Viktor Pelevin. En bog som fortæller om frustrationer og indre kaos hos den postsovjettiske ungdom. Pelevin er buddhist noget som man ofte glemmer og hans pointer bære præg at buddhistisk tankegang. Hos amerikanske kritiker har jeg ofte set den buddhistiske side af Pelevin udlagt som et rasende angreb på Sovjetunionen. Igen et godt eksempel på hvorhen fordummende fjendebilleder kan bringe os. Vil man vide ledt om litteratur og liv i Sovjetunionen kan jeg anbefale: Irina Grekova (som findes på dansk). Jeg har læst hendes smukke og sorgfulde roman om en gruppe krigs enker som bor sammen i Moskva. Krigens gru set fra de civiles side og fra dem der skal leve med sorgen længe efter krigens afslutning(Irina Grekova:”Enkernes båd”). Kan også anbefale digterne f.eks. Bella Achmandulina, Bulat Okudzjava (kendt trobadur) og Anna Akhmatova. Alle oversat til dansk.Akhmatovas kollektiv- lejlighed (hvor hun boede sammen med tidens kunstner og digtere) kan man i dag se i St. Petersborg. Da jeg var der så jeg en russisk familie: bedstemor, bedstefar og et ung pige. Det var tydeligt at de 2. gamle skulle vise den unge digterindens hjem og lige så tydeligt var det at for den unge pige var dette en stor og romantisk oplevelse. Jo interessen for litteratur lever videre i Rusland. Man går for resten aldrig galt med forfattere som: Vera Panova; Anatollj Rybakov; Jurij Trifonov eller den splitter gale Venedikt Jerofejev. Skal man forstå et andet folks kultur skal man forstå deres humor så kommer i til Moskva så besøg Cirkus. Vidste I at i Sovjetunionen var cirkus et universitets fag. Se min blok om alle tiders største cirkus klovn Juri Nikolin:
http://kilaasi.blogspot.dk/2012/01/juri-nikulin-1921-1997-en-af-verdens....
latteren er en god måde at nedbryde fjendebilleder på

Karsten Aaen, Olav Bo Hessellund, Katrine Visby, erling jensen, Rune Petersen, Niels Erik Philipsen, Per Torbensen, Bill Atkins, randi christiansen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

@ Martin Langwadt. ”Sovjet mistede nok flere soldater alene under befrielsen af Polen end USA mistede under hele krigen” ja og ligeså sigende er det at tysklands tab i materiel og mandskab var størst på østfronten.

erling jensen, Rune Petersen, Per Torbensen, Martin Langwadt og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

Tak til erling jensen bare han var journalist et sted i DK

Holger Madsen, Niels Mosbak, Niels Erik Philipsen, Martin Andersen, arne poulsen, Per Torbensen, Thomas Petersen, Niels Engelsted og randi christiansen anbefalede denne kommentar

„Jeg tilbragte 30 år af mit liv på knæene. Så rejste jeg mig og løb. Det var den eneste måde, på hvilken jeg kunne protestere imod systemet. Er I, kære vestlige venner overrasket over, at jeg ikke satte mig til modværge mod KGB, medens jeg boede der? Vel, der er også noget som overrasker mig. I jeres egne smukke lande er KGB, denne afskyelige organisation, i dette øjeblik i fuldt sving, det sovjetiske kommunistparti understøtter en horde betalte lejeskribenter og galninge, den sovjetiske militære efterretningstjeneste sender medlemmer af sine specialstyrker på besøg i jeres lande, så de kan øve sig i faldskærmsudspring på jeres egen jord. Formålet med alt dette er ganske simpelt at bringe jer ned på knæene. Hvorfor protesterer I ikke? Protester i dag. I morgen vil det være for sent". (Victor Sukorov 1982)

Carl Johan Faarbæk, ovenstående bøn til den Vestlige offentlighed er taget fra hans bog 'Inside the Sovjet Army'. Afhoppere skal jo også leve og gerne godt. Hans skriblerier er af eksperter blevet bedømt, som gisninger kombineret med hans begrænsede viden fra hans faktiske virke i Den Røde Hær.

Med hensyn til Sukorovs "Icebreaker" theory er eksperternes konklusion:

What, then, is our verdict on the "Icebreaker" theory? Despite its considerable support by some Russian and German scholars, most historians reject it for (1) lack of adequate documentary proof of a Soviet assault plan for July 1941; (2) evident weaknesses and shortcomings in the Red Army in 1941 that would have made its implementation virtually impossible; (3) Stalin's basic caution and reluctance to place the USSR at risk, as shown by his appeasement of Hitler in 1940-41; (4) the absence, as Stalin surely realized, of any significant revolutionary sentiment or agitation among European workers; and (5) most scholars who support "Icebreaker" or a variant thereof appear personally motivated—Russians in order to vilify Stalin and the USSR, Germans to exonerate Hitler of responsibility for provoking World War II. Most scholars thus still accept the view that Hitler was the aggressor in June 1941 against Soviet Russia in Operation Barbarossa. •

I øvrigt betyder Icebreaker tesen jo ikke at ikke-angrebspagten ikke var et genialt militærstrategisk træk fra Stalins hånd - tvært imod.

Propagandavåbnet, som vi diskutere her på tråden, har mange udtryk, og mange betalte lejeskribenter og galninge, ...for at bruge Sukorovs egne ord.

Martin Andersen, erling jensen, Rune Petersen, Niels Erik Philipsen, Niels Mosbak, Per Torbensen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

Egentlig slående, så vel Suvorovs fremstilling af kommunisterne i USSR anno 1982 passer på de neokonservative i Vesten i dag.
Edward Snowden kunne jo skrevet noget lignende.

erling jensen, arne poulsen, Ljudmila Trojanova, Niels Mosbak, Per Torbensen, Claus Oreskov og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Jeg glæder mig over artiklen indhold, men er også lidt bedrøvet over det dobbelttraume mange af os er vokset op med; "de altid , Åh så gode Amerikanere med frihedens banner højt løftet, og samtidig det evigt rædselsfulde og forfærdelige russere, som kun vil det onde for andre"!

Set i bakspejlet bør vi, og andre, måske revidere vores opfattelse af oktober revolutionen i 1917, som desværre gik helt galt bagefter, så Stalin kom til magten.

Revolutionen var jo en slags befrielsesrevolution(-krig) af folket mod det stærkt undertrykkende Tsar styre, som ganske vist fik fjernet Tsar styret og dets hemmelig politi, men desværre erstattet med endnu et brutalt kommunistisk styre ledet af Stalin.

Det var altså et rent internt opgør imod undertrykkelsen, med det mislykkedes(!), og fremtiden de næste 70 år forblev mørke.

Det meget der skal indhentes samfundsmæssigt på både den ene og anden måde, er vel i dag nok det største problem for Rusland og dets befolkning.

Martin Langwadt, Niels Erik Philipsen, Jørn Boye og erling jensen anbefalede denne kommentar

Espen Bøgh, du ignorerer fuldstændig den Sovjetiske revolutions økonomiske landvindinger og den enorme stigning i levestandarden for den almindelige russer der fulgte. At Stalin i 1937 satte ind med sine udrensninger betød intet for den menige russer, der forsatte sit liv ubekymret, og afsløringerne i forbindelse med den 20. partikongres blev mødt med udbredt vantro. Du overser også den kendsgerning at sovjetsystemet foretog et opgør med Stalins udrensninger, samtidig med den økonomisk genrejsning på rekordtid efter nazisternes ødelæggelse af landet. En politisk og menneskelig kraftanstrengelse, der fortjener al mulig anerkendelse.

Perioden efter Stalin forsatte med forbrugspriser, der var sat så lavt, at den samlede købekraft langt oversteg salgsværdien af produktionen. Huslejerne, transportpriser og fødevarepriserne var simpelt hen uændrede fra 1928 og frem til 1989, hvor verdens hyperinflation og finansmafiens boykot af Sovjetunionen, betød en akut likviditetskrise, hvilket igen betød, at Jeltsin kunne gennemføre sit kup, der kastede 80 millioner russere ud i dyb fattigdom. Russernes forbrug faldt 40 pct.

Arbejdsløshed var, indtil da, et ukendt begreb. Hospitaler og undervisning var gratis, og på mange måder var det sovjetiske system, model for den skandinaviske velfærdsstat, der dog i modsætning til sovjets statseje af produktionsmidlerne, er baseret på privat ejendomsret, og et klassesamarbejde, der nu hastigt er under afvikling.

Espen Bøgh du har ret i at vi bør prøve at forstå revolutionen, som et nøje planlagt opgør med undertrykkelse af arbejdere og bønder, og ikke mindst var revolutionen rettet mod herskernes politisk formålsløse krige, som udsugede landene økonomisk og kostede i millionvis af arbejdere og bønders liv, men som fyldte overklassens pengekister.

Martin Langwadt, Karsten Aaen, randi christiansen, Claus Oreskov, Martin Andersen, Niels Mosbak, erling jensen og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
erling jensen

Claus Oreskov!
Det er altid en fornøjelse at læse dine velargumenterede og kloge kommentarer om dette og beslægtede emner. Det er altid dejligt at møde åndsfæller, som det ofte fremgår af mange kommentarer på disse sider.
Erling Jensen

Karsten Aaen, randi christiansen, Per Torbensen, Claus Oreskov, Niels Mosbak og Martin Andersen anbefalede denne kommentar
Niels Erik Philipsen

Erling Jensen,Claus Oreskov, Espen Bøgh, Bill med flere: Måske kender IStephen Cohen:Soviet Fates and Lost Alternatives: From Stalinism to the New Cold War ? Den fortæller den tragiske historie om, hvordan et alternativ til Stalin blev ødelagt. Men Bøghs erkendelse af at han og en hel generation er blevet hjernevasket er vigtig - også fordi den stadig foregår. jEG Deler Erlings oplevelse at det er fortrøstningsfuldt at møde åndsfæller, men problemet er jo at få den viden vi som alternative eksperter har bredt ud til andre end de i forvejen mere eller mindre enige. Jeg opfordrer alle til at skrive direkte til navngivne journalister og TV-værter med konkrete, høflige men saglige protester. Mailadresser oplyses altid på DR ved at ringe til hovednummeret 35203040

Karsten Aaen, randi christiansen og Martin Andersen anbefalede denne kommentar

Sider