Læsetid: 7 min.

Tv trækker de unge til truget

Siden ’Bonderøven’ begyndte i 2008 er der kommet næsten dobbelt så mange elever på landbrugsskolerne. Det skyldes ifølge skolerne, at der er sket et imageskifte i faget, som følge af tv-serierne. Det er værdifuldt og avantgardistisk at være i kontakt med naturen, siger sociolog
Når jeg ser ’De unge landmænd’, så tænker jeg: Det de gør, det er så vildt sejt. Så jeg vil også gerne leve sådan selv,’ siger 17-årige landmandselev Ida Borberg, som ser flere af landmands-serierne, som, hun synes, viser, at landmandslivet er muligt.

Jakob Dall

3. april 2014

Til lyden af lyse toner fra en ukulele toner billedet af et spædt æbletræ frem på skærmen. Solen skinner, og fuglene kvidrer. Og mens man ser en landmand på skærmen, der sprøjter vand på en fri lille gris, fortæller en mandlig speaker, at der ude på landet bor nogle helt særlige unge mennesker,

Vi får fortalt, at de knokler alle døgnets lyse timer og har investeret hver en krone i at opfylde deres drøm. Til synet af en kalv, der trækkes ud af en kælvende ko, meddeler den mandlige speaker, at de unge landmænd hver dag træffer beslutninger, »der får os andre til at ryste på hænderne«.

Scenen er fra startsekvensen til serien De unge landmænd, der i øjeblikket vises på DR. Serien er den nyeste landmands-serie i en række lignende programmer. Der er blandt andet DR’s Bonderøven og BBC’s pendant, Jimmy’s Farm, som ligeledes bliver sendt på DR. Og også de kommercielle kanaler har skildret landmandslivets med de mere amorøse programmer Bypiger søger bonderøve, og Bonde søger brud.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

Skomager, bliv ved din læst.
Venter du bare længe nok, så skal den nok blive værdifuld og avantgarde en dag.

/O

Markedets pyrrhussejr

Stammen fylkes om det postmoderne TV-lejrbål – hvor seerkvoter er eneste kvalitetsparameter og målestok for alt – markedet versus oplysning – som kun skaber endnu mere latent dumhed og kronisk desorientering – lige hvad markedets sorte hånd tilstræber – og befordrer uden blusel – det hele er alt andet end autentisk – alt er koreograferet og censureret ned i mindste detalje – god fornøjelse med markedets totale fremmedgørelse af myndige borgere overfor alverdens tildragelser …

Per Torbensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Katrine Visby

For en gangs skyld er der en god trend igang. Selvforsyning og økologisk landbrug. Forhåbentlig et opgør med burhøns, burgrise og burkøer - og hvad der ellers er.

Og hvis Nets bryder sammen en dag, og folk ikke kan købe mad på deres kort, ja så kører bonderøven ufortrødent videre med sit selvforsynende spisekammer.

ellen nielsen, Karsten Aaen, Rune Petersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Preben Rasmussen

Det industrialiserede danske landbrug har en gæld på 350 mia kr og er fuldstændigt afhængig af EU-støtte og underbetalt arbejdskraft fra østeuropa.
Overgødskning der ødelægger vandmiljøet og sprøjtemidler der ødelægger grundvandet. Husdyrene lider.
Sådan er vilkårene i dansk landbrug.
Glem Bonderøven. Han er rar og hyggelig, men det er ikke dansk landbrug 2014.

Karsten Aaen, Torben K L Jensen, Rune Petersen, Per Torbensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Bortset fra Katrine er der så nogen her der ved hvad det drejer sig om i landbruget og betingelserne? og nej jeg er ikke Venstre mand og det der er værre:)

Jesper Jepsen

Herligt at se at der er unge der finder arbejdet med dyr og natur intersant. Desvære frygter jeg et virkeligheds chok for de unge mennesker når de ser at verden der ude er langt fra hvad de ser på skærmen.
Landbrug i dag er industri på samme måde som en hver anden fabrik, tankerne om Morten Kork agtige landbrug er lige som den gang en drøm som ikke findes i virkeligheden.
Mit håb er at der er flere der kommer i berøring med vores fødevare produktion så den ikke forbliver så fremmed gjort som den er i dag og måske nogle af disse unge mennesker læser videre og ender en dag med at rådgive vore politikere ud fra en solid faglig baggrund og ikke kun ud fra teorier i en lærebog.

ellen nielsen, Karsten Aaen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Preben Rasmussen

Viggo Okholm :

Hvad er faktuelt forkert i min kommentar ?
Jeg kan fortsætte med medicinmisbruget i svinebesætningerne der danner multiresistente MRSA-bakterier.

Ditte Karla Lott Lauritsen

Betydningen af avangardistisk er vist lidt søgt her..

lars abildgaard, Michael Kongstad Nielsen og Preben Rasmussen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Som fast – og begejstret – seer til programmerne med Frank Erichsen, Bonderøven også kaldet, kan jeg ikke andet end tro, at han også inspirerer unge til at tage håndværksuddannelser?

Selv bliver jeg i hvert fald inspireret af de mange forskellige fagfolk han har med i programmerne, af deres kunnen, viden og begejstring for eget fag. Fag som fx tømrer, tagdækker, ølbrygger, smed, fåreklipper, glarmester, murer osv, osv, osv. Og jeg glæder mig over både Frank Erichsens iver efter at tilegne sig disse færdigheder og – ikke mindst! – den faglige stolthed både han og alle disse håndværkere lægger for dagen.

Og mens de, dér på skærmen, udfolder deres viden og færdigheder, sidder jeg ikke og tænker: 'Bare min mand dog kunne alt dét', men derimod: 'Bare jeg kunne alt dét.' ;-)

ellen nielsen, Karsten Aaen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Det er sådan lidt underligt, at danskerne lader deres liv forme af TV.

Michael Kongstad Nielsen.

"Forme"?
Jeg synes, det lyder rigtig godt,
at unge kan lade sig inspirere positivt til noget andet end et liv i en storby
og herfra sender jeg de varmeste ønsker for dem og deres fremtid - og andres!