Læsetid: 6 min.

Filosofiens udødelige James Dean

Camus’ lavmælte, illusionsløse humanisme taler mere til mennesker i dag end de revolutionstanker, den højtuddannede, spydige bedsteborgersøn Sartre nedskrev. Hans værker lever videre med usvækket aktualitet, nu senest med genudgivelsen af hans sidste roman ’Det første menneske’
Albert Camus (1913-1960) skulle ikke komme til at nyde nobelberømmelsen i lang tid. På vej fra Lourmarin til Paris forulykkede han. I mappen på bilsædet lå det næsten færdige og åbenbart temmelig genstridige manuskript til ’Det første menneske’.

Rue des Archives

2. maj 2014

Den 4. januar 1960 sluttede den franske forfatter Albert Camus’ blot 46 års gang på jorden, da han med vennen Michel Gallimards ved rattet i en Facel Vega sportsvogn med 180 kilometer i timen knaldede ind i et platantræ på Nationale 6 i det nordlige Bourgogne. På sædet ved siden af ham lå manuskriptet til Det første menneske, der med 35 års forsinkelse blev udgivet i Frankrig og derefter Danmark.

Sidste år var det store Camusår i Frankrig i anledning af hundredåret for forfatterens fødsel, og det blev en mærkelig vattet affære. Det, der skulle være den store udstilling om nobelpristagerens værk, havde først været lagt i hænderne på historikeren Benjamin Stora, der ville have kaldt udstillingen »En fremmed, som ligner os«. Men Camus’ datter Catherine nægtede at udlevere faderens dokumenter til Stora. Dernæst blev hun uvenner med den kontroversielle filosof Michel Onfray, der overtog projektet og forsøgte at spænde Camus for sin egen hedonistiske vogn. En ret tandløs udstilling blev i al hast stablet på benene, åbnede i Aix en Provence i oktober og blev sablet ned i medierne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Rehhoff
  • Robert Kroll
  • peter fonnesbech
  • Jakob Lilliendahl
  • Jørn Vilvig
  • Torsten Jacobsen
Søren Rehhoff, Robert Kroll, peter fonnesbech, Jakob Lilliendahl, Jørn Vilvig og Torsten Jacobsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Rehhoff

Her er et afslappet billede af Albert Camus og Michel Gallimards som han kørte i døden med:

http://acknowledgetheabsurd.tumblr.com/image/52418192491

Der har været nogen spekulationer ude om, at KGB måske stod bag hans død. Jeg tror ikke på noget af det. Det er mere sandsynligt at det var Jean Paul Sartre og Simone de Beauvoir der stod bag. Sikkert noget Sartre havde lært i La Resistance.