Baggrund
Læsetid: 9 min.

Ingen sex, tak

Aseksualitet er ikke sådan at sætte på formel. Det mener fire aseksuelle, der her fortæller hver deres historie om at være aseksuel og om at leve med kønsdrift, der ikke er rettet mod andre
Kultur
30. maj 2014
Bare at få vished for, at der ikke er spor i vejen med mig, var fantastisk
		– Lisa, 30 år

Bare at få vished for, at der ikke er spor i vejen med mig, var fantastisk
– Lisa, 30 år

Michael Doré er matematiker med en ph.d.-grad fra Warwick Universitet. Allerede som 14-årig vidste han, at han var aseksuel, da han stødte på begrebet i biologiundervisningen. Dengang var der ikke noget netværk, og Michael lærte første AVEN at kende i 2009 –  et netværk, der arbejder for større forståelse for og større synliggørelse af aseksuelle.

»Aseksualitet er ikke en besættelse for mig. Jeg går ikke rundt og siger til alle, at jeg er aseksuel, men nævner det kun, når det er relevant. I mange år tænkte jeg, at jeg ikke behøvede noget netværk. Alligevel var det godt at vide, at det var der«.

Michael begyndte at medvirke i nogle artikler om aseksualitet. »Jeg var bl.a. med i softporn-magasinet Foreplays featureartikel om fænomenet. Senere var jeg også med i mandebladet For Him Magazine – et blad med masser af billeder af lækre kvinder og hurtige biler. Det var ret sjovt.«

Aseksualitet er den fjerde valgmulighed blandt forskellige slags seksuelle orientering – de øvrige er heteroseksualitet, homoseksualitet og biseksualitet.

Man kan med andre ord enten være tiltrukket af det modsatte køn, det samme køn eller af intet køn. For aseksuelle er det imidlertid lidt mere indviklet: »Der er uforholdsmæssigt mange i det aseksuelle miljø, som ikke passer ind i et binært skema. Man kan sagtens være aseksuel og bøsse, lesbisk eller transkønnet på samme tid,« siger han.

Aseksualitet er ikke det samme som en lav libido. Nogle aseksuelle har lav libido, andre normal eller sågar høj libido.

Forskellen er, at aseksualitet betyder mangel på den kønsdrift, som er rettet imod et andet menneske.

»Lad os sige, at jeg befinder mig på en øde ø,« siger Michael.

»Jeg er en heteroseksuel mand, og alle de andre skibbrudne er også mænd, så dem er jeg ikke seksuelt tiltrukket af.  Men jeg har stadig en kønsdrift, for min krop producerer stadig en vis mængde hormoner. Jeg ønsker bare ikke at dyrke sex med nogen. Nogle aseksuelle dyrker sex med sig selv, andre er afholdende, det er helt individuelt.«

Lisa elsker at kysse og kæle, men ikke sex

I neonbelysningens grelle skær er Lisa lige ved at ramme sit ene øje med mascarabørsten.

»Jeg er så dårlig til at være pige. Du kan godt se, jeg ikke er vant til at bruge makeup,« siger hun og retter på sit lyserøde hår.

I mit tidligere forhold var jeg med på alt, bare ikke sex. Jeg har været til lægen for at sikre mig, at der ikke noget psykisk eller fysisk i vejen med  mig.
– Lisa, 30 år

Lisa fra Buckingham­shire er taget til London weekenden over for at deltage i en prisoverrækkelse ved en teaterfestival. Hun siger, at hun normalt aldrig majer sig ud eller klæder sig feminint. Helst vil hun gå i T-shirts, jeans og sætte sit hår op i en knold. Men i aften, hvor hun håber på at møde skuespilleren Tom Hiddleston (kendt for bl.a. Jim Jarmuschs Only Lovers Left Alive), har hun gjort en undtagelse.

Lisa skriver på sin datingprofil: »Jeg søger en fyr, 29-40, single, til et længere og forpligtende forhold. Jeg elsker dyrebørn, har den sygeste humor og kan lide at danse overalt. Jeg er veganer og aseksuel. Jeg elsker at kysse og kæle og al intimitet – bare ikke sex.«

»I mit tidligere forhold var jeg med på alt, bare ikke sex. Jeg har været til lægen for at sikre mig, at der ikke noget psykisk eller fysisk i vejen med  mig«. Lægen mente, at Lisas mangel på libido kunne hænge sammen med den medicin, hun tager. Selv siger hun, at hun altid har haft det sådan. Lægen mente så, at hun havde en psykoseksuel lidelse og henviste hende til en sexterapeut. Til alt held viste terapeuten sig at have bedre forstand end lægen på fænomenet aseksualitet.

»Hun sagde til mig: ’Det er helt okay, hvis du ikke bryder dig om sex og har det fint med det. Sådan er det at være aseksuel. Det behøver ikke at være noget problem. Det bliver det først, hvis du ønsker at forandre dig’.«

Lisa tog hjem, googlede ’aseksualitet’ og stødte på AVEN, et netværk, der arbejder for større forståelse for og større synliggørelse af aseksuelle.

»Tænk, at jeg ikke var i stand til at gennemskue det her noget før? I dag har man mere gavn af internettet end af lægerne,« siger Lisa og trækker på skuldrene.

»Bare at få vished for, at der ikke er spor i vejen med mig, var fantastisk«.

Lisa fortæller, at da hun først hørte udtrykket, troede hun, det havde noget at gøre med amøber og orme, fordi disse organismer ikke formerer sig gennem kønnet forplantning.

»Det er mit held, at jeg først fandt ud af det for to år siden. I 15-årsalderen ville jeg ikke have kunnet få noget at vide. Aseksualitet er stadig et ret ukendt fænomen. Folk tror i reglen, det er et forsøg på at vække opmærksomhed eller en undskyldning for at være single.«

I modsætning til cølibat, som er et tilvalg, er aseksualitet
noget, man fødes med. Som teenager tænkte Lisa, at hun nok bare ikke havde mødt den rette, indtil hun en dag blev vildt forelsket – dog stadig uden at føle seksuelt begær.

I dag er hun helt afklaret med, at hendes chancer for at finde en partner indsnævres af, at hun både er aseksuel, veganer og har besluttet sig for, at hun ikke vil have børn.

»At date er ret svært os. Vi er en lille gruppe mennesker, og der kan være langt imellem os. Mange af os vil heller ikke indrømme, at vi er aseksuelle – hverken for os selv eller andre. Det er frygten for at blive opfattet som afviger, som gør, at mange hellere vil opretholde facaden. Der er sikkert også stadig en del, som går til lægen og tror, der er noget i vejen med dem eller tager viagra.«

Selv om der findes et særligt datingsite for aseksuelle, foretrækker Lisa stadig at frekventere almindelige datingsites. En af de værste kommentarer, hun har fået, var: »Du kommer til at dø ensom«.

»For det er faktisk det, jeg frygter mest. At ende i et hus omgivet af en masse katte!«.

Når hun taler om dagligdagsproblemer med venner, oplever hun også sig selv som anderledes, fortæller hun.

»Jeg skælder ud på mine forældre, mens andre skælder ud på, at deres unger ikke vil gå tidligt i seng og dens slags. Det er bizart. Jeg føler, at jeg stadig er 12, mens alle andre bliver ældre«.

For Lisa er aseksualitet hverken en lidelse eller en mangel. Og netop befrielsen fra seksualdriften gør ifølge hende, at aseksuelle på mange måder har det lettere.

»Jeg synes godt, man kan se seksualitet som noget farligt. Man kan få kønssygdomme, blive voldtaget, blive uønsket gravid. Kommer man sammen med en aseksuel person, risikerer man intet af den slags. Spørger han, om man vil med op og have en kop kaffe, ved man, at det er kaffe, han tilbyder.«

Lisa har ikke fortalt sine forældre, at hun er aseksuel. Det fandt de først ud af, da hun stod frem i en tv-udsendelse og sagde det.

»Det tog det stille og roligt. Jeg tror, det gjorde et større indtryk på dem, at jeg var i fjernsynet, end hvad jeg sagde.«

I sin fritid skriver Lisa fiktion for unge under kunstnernavnet Lily Crusell. Hun har dog fået en del bogmanuskripter afvist, fordi der ingen sexscener er.

»Selvfølgelig er der ikke sex i – jeg skriver for teenagere. Det påstår forlæggerne så er urealistisk … som om teenagere gør det som kaniner hele tiden!«

Lisa læner sig tilbage i stolen, mærker sollyset på sit ansigt og siger: »Jeg kunne virkelig godt tænke mig at være i et forhold, at blive gift, flytte væk fra mine forældre, have mit eget hus og en have og en hund. Jeg elsker hunde!«
Hendes opmærksomhed fanges af en lille hvid puddelhund, der kommer løbende i hendes retning. Med et lille halvkvalt hvin rejser hun sig op og går hen og klapper hunden.

Glen foretrækker platoniske venskaber

Glen stammer fra Egham i Surrey og læser matematik ved South­hampton University.  

»Lige fra puberteten har mine venner talt og fantaseret om at dyrke sex. Jeg forstod det aldrig rigtig helt. Jeg tænkte, at jeg nok bare var en fyr, der blev senere moden. Men med den alder jeg nu har nået, tror jeg ikke, det sker – det er nok for sent.«

Ofte vil folk høre om dine seksuelle vaner, og om du masturberer. De prøver at finde et eller andet modbevis i ens historie. At være aseksuel virker for dem robotagtigt og sjælløst, fordi de ser seksuel tiltrækning som noget, alle mennesker har til fælles.
– Glen, 19 år

For lidt over et år siden stødte Glen på AVEN. »Jeg var 18 og havde nået et punkt, hvor jeg var begyndt at tænke, at der måtte være et eller andet galt med mig. Det føltes som en stor befrielse, da jeg fandt ud af, at der var andre som mig.«

AVEN er grundlagt af David Jay, som i 2001 var førsteårsstuderende på sociologi i San Francisco. Jay brugte sine pubertetsår på at spekulere intenst over sin seksuelle identitet.

»Det var en kamp for mig at acceptere mig selv – en kamp, som jeg ikke ønsker andre mennesker skal gennemgå.«

Når Glen skal definere sig selv, siger han, at han stadig ikke er helt sikker, men at han nok betragter sig som ’aromantiker’. Han føler ikke noget behov for at have en kæreste, men foretrækker at dyrke platoniske venskaber.

»Folk trækker grænsen forskellige steder,« siger Glen. »Det er individuelt, hvad man vil kalde romantisk. For nogle er et kram romantisk. Der er mange jeg gerne vil kramme, uden at jeg forbinder det med romantik. At kysse nogen ville derimod være romantisk for mig.«

Glen besluttede sig for at stå frem som aseksuel sidste jul, da han var hjemme hos sin familie. Han var glad for, at hans venner forstod ham og ikke begyndte at stille en masse private spørgsmål.

»Ofte vil folk høre om dine seksuelle vaner, og om du masturberer. De prøver at finde et eller andet modbevis i ens historie. At være aseksuel virker for dem robotagtigt og sjælløst, fordi de ser seksuel tiltrækning som noget, alle mennesker har til fælles.«

Glen fornemmer, at hans forældre har meget svært ved at forstå hans aseksualitet.

»De virkede totalt rystede. Helt blanke. ’Men du har jo sagt, at du godt kan lide den og den pige’, sagde de, og så måtte jeg forklare dem, at sympati og seksuel tiltrækning er to forskellige ting. Det kan være ret frustrerende til tider.«

Glen har mange interesser til fælles med sin far – de ser f.eks. begge Game of Thrones, hvilket godt kan være pinligt, hvis der kommer en sexscene.

»Så gør jeg mig selv så lille som mulig og prøver at undgå at se min far i øjnene. Det ville jeg opleve som stærkt pinligt, men mange af mine venner siger, at de aldrig kunne drømme om at se den serie med deres forældre, så måske er jeg bare helt normal her.«

Hawley har sex for at gøre kæresten glad

Ikke at føle seksuel tiltrækning udelukker ikke, at man kan blive forælder. Hawley er aseksuel og mor til Imogen på tre. Hayleys partner er ikke aseksuel. »Jeg har ikke noget imod at have sex en gang imellem, fordi det gør min kæreste glad. Hvis jeg nægtede ham sex, ville han nok ikke blive i forholdet.« Hun har tidligere været i et platonisk forhold til en anden aseksuel i fem år.

Hawley, 25 år

Det er ikke ualmindeligt, at aseksuelle vælger at få deres børn på naturlig måde.

De dyrker sex for at få et barn, fordi det er lettere end adoption. Der er dog også nogle aseksuelle forældre, som har valgt kunstig befrugtning.

Når Imogen kommer i puberteten, og Hayley skal forklare sin datter om sex, siger hun, at »jeg vil gøre en pointe ud af, at alting ikke er sort og hvidt – der er et helt spektrum, og uanset hvor hun er på det, vil det være helt fint for mig. Hun kender allerede mange vidt forskellige mennesker. En af mine bedste venner er transkønnet, og Imogen ser både min ven som han og hun, afhængigt af tøjet. Børn er tilbøjelige til at acceptere mennesker, som de er«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Aseksuel, veganer, og vil ikke have børn - det lyder da ellers som den perfekte kombination!

Torben Nielsen

Jeg så at mange japanske mænd nøjes med en kæreste der bor i en Gameboy.

Kjeld Hansen

Har lige set filmen "Her". Måske det er fremtidens sex partner... Men omvendt, så kan denne livsstil vise sig at være løsningen på klodens problemer med forurening og overbefolkning - Undgå forplantning og frels verden :o)

- Personligt foretrækker jeg enkeballer hver lørdag i landsbyen med dans og frække blikke efter frk. Jensen, Hansen og alle de andre søde damer ;o)

Jens H. C. Andersen

Hmm, skal de ikke bare have et ordentlig skud overdosis af mørkchokolade i 14 dage???

Synes det er svært at forstå den verden, men fedt at den findes, det minder os om at der så meget andet af værdi.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Gav vide om det er arveligt ;-)

Måske skal seksualbegrebet udvides?
Jeg bider især mærke i at "kys og kælen" åbenbart ikke regnes for "rigtig sex".

Lise Lotte Rahbek

Klart, at der må være en anden yderlighed end de mennesker, som er meget, meget hurtige til at bespringe andre mennesker seksuelt.
her er der nogle, som bare ikke er interesseret i bespringning.

Lyder umiddelbart meget afslappet.

Majbritt Nielsen, Brian Pietersen, Benny Pedersen, Sven Elming og Anders Kristensen anbefalede denne kommentar

Det er problematisk, at medier og reklamer fremstiller kærlighed som sex. Som om det er den eneste ægte kærlighed. Det fjerner fokus fra, hvad kærlighed er. Jeg ser kærlighed som det at betyde mest for hinanden. Savne og længes efter hinanden osv. Et ægte kærlighedsliv kan være lige så godt uden sex, som med sex.

Lysten til sex med en anden er mere et instinkt de fleste har. Flest har det bedst med sex til deres kæreste. Andre med sex til en de ikke er kæreste med og nogen har meget sjældent lyst til sex. Det som kan være rigtige for den ene, kan virke helt forkert for en anden. Sex i sig selv, har nødvendigvis ikke noget med kærlighed at gøre.
Aseksuelle ville have det meget lettere, hvis vi i højere grad accepterede, at vi er meget forskellige.

Hans-Henrik Hansen, Peter Taitto og Christian Pedersen anbefalede denne kommentar

jamen det er da udmærket, i hvert fald så længe de er sig bevidst om det og i stand til at formulere og kommunikere det, så man kan gå i en bue udenom, hvis man vil, og der ikke efterlades en masse skuffede mennesker i deres kølvand. Og åbenhed skulle jo nok hjælpe mere på det end fordømmelse.
Selv har jeg anpart i en 18-årig datter som ikke er aseksuel, i hvert fald ikke på nuværende tidspunkt, hvilket jeg er glad for at vide, men som jeg fik sammen med en der er aseksuel, som gerne ville have et barn, men vi var altså kun sammen en kort tid, personligt vil jeg ikke være i et aseksuelt forhold. Nu hvor jeg og min nuværende kæreste er 63 skulle seksualiteten gerne holde en 10-15 år endnu, og det tror jeg osse den gør, men ellers kunne det godt være jeg skred. Til den tid er det måske i orden, det ser vi til den tid.

Jens H. C. Andersen

Lars: er det ikke mere den anden vej rundt, at reklamer mv. fremstiller sex som kærlighed?
Bortset fra den er jeg langt hen ad vejen enig.

Tak til information for en i flere henseender aseksuel artikel.

Hvordan filen kan man aseksuel, når man enten masturberer, eller sågar har sex med andre (uanset årsagen)? Burde forudsætningen for at være aseksuel ikke som minimum være, at man er "jomfru"?

Selv inden for seksuelle definitioner, har pragmatismen taget overhånd... Det ender med, at vi snart ikke kan kommunikere med hinanden, fordi vi alle sammen bruger begreber ud for vores egne, subjektive fortolkninger...

Jeg sidder og kigger lidt på billederne - og får en rigtig grim tanke:
Måske gør de bare en dyd af nødvendigheden -
det er jo ikke så svært at sige nej til sex, hvis ingen vil have sex med én.

Astrid Haugaard Eriksen

Dennis Baggers Laursen: Forudsætning for at være aseksuel er ikke, at man er jomfru, for det ville forudsætte, at seksualitet udelukkende defineres ud fra ens seksuelle adfærd. En forudsætning for at være heteroseksuel er således heller ikke, at man aldrig har haft sex med en af samme køn.
I det aseksuelle miljø (fx AVEN) defineres aseksualitet som manglen på seksuel tiltrækning. At man som aseksuel ikke er seksuelt tiltrukket af fx sin kæreste, betyder ikke nødvendigvis, at man ikke kan have sex med vedkommende.

Brian Pietersen, Morten Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@Tor Brandt

Er du elev af Bill Clinton?

@Tino Rozzo:
Det er i hvert fald sikkert, at i et overfladisk, materialistisk samfund som det vestlige, hvor 99,9 % af alle unge har udseende som en primær, afgørende eller influerende faktor i valg af partnere, så er der en gruppe af mennesker, der aldrig vil kunne komme ind på "markedet" - aseksuel eller ej...

@Astrid Haugaard Eriksen:
Det var da godt nok en underlig definition...
Det svarer til at sige, at man kan være vegetar, selvom man spiser fisk - nåja, det gør man jo allerede i stor omfang, i hvert fald her i Danmark. Men det gør det ikke mindre forkert...

@Henrik Brøndum:
Næ.
Jeg forstår heller ikke joken (hvis det altså er en joke)?
Hvis du hentyder til "I did not have sex...", ville det så ikke være hvis jeg foreslog at INDSKRÆNKE seksualbegrebet, at joken ville give mening?

Jens H. C. Andersen

Hmm så er jeg måske også aseksuel (og vegetar), jeg dyrker jo kun sex for at tilfredsstille kvinderne eller noget.

Søren Johannesen

Er det i virkeligheden ikke således, at oplyste mennesker som ikke skader sig selv eller andre har Lov til at gøre præcis hvad de lyster eller ej?

En Lov som rækker langt udover sexualitet og som ikke er givet af nogen og ikke kan tages fra nogen?

Og de eneste som finder det relevant at Dømme andre er de som enten ikke anerkender eller kender til denne universelle, grundlæggende og ganske humane Lov .... eller som foretrækker regler og dogmer som i bund og grund de facto deler mennesker op i grupper ....

Hmmm, men jeg tror faktisk vi bevæger os i den rigtige retning for en gang skyld!
Der bliver kastet Lys på nye emner og nye vinkler på gamle i disse tider i et omfang som kun kan glæde .... vil jeg mener.

Men vurder selv!

Henrik Bjerre

@Tor Brandt

Det var

"Jeg bider især mærke i at "kys og kælen" åbenbart ikke regnes for "rigtig sex".

Jeg prøvede at lave sjov med, men det lykkedes så ikke - beklager.