Læsetid: 3 min.

Norsk furore over nordkoreansk fremføring af nationalstykke

Festspillene i Bergen har skabt furore, fordi kunstneren Morten Traavik har inviteret nordkoreanske børn til at spille en ’Kardemomme by’-koncert. Men den danske festspildirektør, Anders Beyer, forsvarer forpligtelsen til at skabe debat
Glæden over 200-året for Norges uafhængighed blev akkompagneret af heftig debat, da nordkoreanske børn fortolkede ’Kardemommeby’ under Festspillene i Bergen.

Thor Brødreskift

27. maj 2014

Sprengning står der på et skilt ved Flesland Lufthavn. Bunker af sten og grus ligger på kørebanen, mens vejmaskiner bugserer rundt og flytter jord. For Bergens lufthavn skal forlænges ind i fjeldet, og i Norge kræver den slags dynamit.

Festspillene i Bergen har i år haft nogenlunde samme effekt på den norske debat: Den har virket som sprængstof. Alle landets medier har i hvert fald ryddet siderne for en debat om festspillene – og højrefløjsaktivister har stjålet en god del af billedet.

For med festspillene fejrer Norge 200-året for sin grundlov ved at dyrke temaerne ytringsfrihed og demokrati. Og festspillene har valgt at give den kontroversielle multikunstner Morten Traavik frie hænder, og han har importeret børn fra Nordkorea, så de har kunnet fremføre en koncert over sangene fra Folk og røvere i Kardemomme by – på udenadsnorsk!

Tilgang til diktaturer

Kardemomyang har fået nordmændene til at flyve i flint. For må Bergenfestspillene samarbejde med et diktatur? Og er det i orden, at en diktaturstats kunstnere får fingre i den norske nationalklassiker Folk og røvere i Kardemomme by?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu